Google+ Followers

Followers

Thursday, 8 December 2011

Artikel pilihan: RM15,000 adalah pendapatan sederhana!?

Oleh: Irfan Khairi

Pendapatan antara RM15,000-RM20,000

Mungkin tanggapan pertama anda adalah... RM15,000 sederhana? Kalau RM1,500 okay lah jugak!

Cuba fikirkan sejenak.

Sekiranya anda menganggap RM2,000 atau RM3,000 sebagai sederhana, tidakkah itu menghadkan kejayaan anda? Sekiranya anda meletakkan RM10,000 atau RM20,000 tidakkah ia akan memberi satu benchmark yang baru untuk anda?

Di Malaysia sudah ramai yang berpendapatan lebih dari RM15,000... MEMANG RAMAI! dari golongan koprat, profesional dan juga ahli perniagaan. Lebih ramainya adalah ahli perniagaan!
Mulai hari ini, letakkan satu bench mark baru dalam minda anda- anggap bahawa pendapatan sederhana adalah RM15,000 di Malaysia!

Sekarang, tidakkan anda rasa anda perlu berusaha lagi?

Monday, 5 December 2011

Rahsia di sebalik bulan Muharram

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah ceria sungguh pagi ni. Bersemangat nak menulis dalam blog. Hari ni 9 Muharram 1433, dan sudah pastinya ramai antara kita yang berpuasa sunat. Dan esok tanggal 10 Muharram 1433 yang mana masyarakat melayu Islam memanggilnya " Hari Asyura". So idah nak posting sikitlah pasal bulan muharram ni, kita sama2 amik yang baik untuk dijadikan teladan bersama ye. Artikel ni idah search dalam internet sahaja sbb kalau idah nak huraikan mmg diriku cetek ilmunya. Artikel sebenar daripada Blog Tazkirah. Semoga penulis blog ini izinkan hendaknya. Sebab artikel ni pada tahun 22/10/2007. Lagipun ayat terakhir penulis berbunyi " Semoga bermanfaat dan dapat dipanjangkan kepada yang lain-lain."


Jom sama2 kita baca ye:-

Tahukah anda apakah rahsia di sebalik bulan Muharram?

Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

Peristiwa-peristiwa penting:

1. 1 Muharram – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram – Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharram juga telah berlaku:

1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
13. Hari pertama Allah menciptakan alam
14. Hari Pertama Alllah menurunkan rahmat
15. Hari pertama Allah menurnkan hujan
16. Allah menjadikan ‘Arasy
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz
18. Allah menjadikan alam
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril
20. Nabi Isa diangkat ke langit

Diantara amalan yang disunatkan dalam bulan Muharaam iaitu:

1. Berpuasa.
Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan
Muharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.
Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam
bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah
tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X

14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram )

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
fadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti

3. Menahan marah
fadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi
tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah
fadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor
gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi
pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat – Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
lafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelak
fadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu

10.Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat
nanti

11 Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan
selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat
kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di
baca Qulhuwallah sebelas kali.

12 Membaca
“has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”
fadhilat – Tidak mati pada tahun ini

13.Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14.Puasa
Niat – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu
kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.


Salam Hijrah
Ummu hanani
Teratak 23 (9 Muharram 1433)

Sunday, 4 December 2011

Jalan-jalan hujung minggu - Mesra Mall

Assalamualaikum dan selamat bersua kembali ye,

Alhamdulillah sekarang amik masa sikit nak menulis. Jumaat Sabtu kat sini merupakan hujung minggu sebab duk di Negeri Terengganu. Maka nya setiap hari Jumaat atau Sabtu, idah dan keluarga akan jalan2 cari makan ke, jalan2 kat pantai ataupun akan balik kampung ziarah Mak dan Ayah.

Jumaat baru-baru ni Idah sekeluarga keluar jalan-jalan ke Mesra Mall Kerteh, yang mana merupakan pasaraya yang besar di kawasan idah ni. Ada TMC(dulu Giant tapi dah tukar nama). Kebetulan pada hari yang sama, ada PC FAIR sedang berlangsung. Ya ALLAH ramainya umat manusia yang ke sana. Sesak dengan orang ramai. Rasa pening+loya pun iye jugak. Hanani-hanani pun tak reti duk diam. Bawalah kemana-mana pun mcm itulah ragamnya. Naik pening+keletihan umminya melayan. Abahnya seperti biasa kalau dah jumpa gadget2 yang berkaitan dengan dunia siber ni, memang melekatlah. Sambil jalan2 tgk apa yang ada kat PC Fair tu, hah..jeng..jeng...


Gambar kredit to Google ye

^______^ En.Kanda beli lappy baru...weee bestnya. Al- maklumlah lappy yg ada kat rumah sekarang ni nampaknya sudah mula menunjukkan tanda-tanda sudah uzur. Perlu masuk workshop, lagipun lappy tu pun lebih kepada untuk kerja-kerja dakwah. Sungguh tak sangka, lappy itu untuk Idah....Wah berbunga2 hati tapi maintain aje muka sbb tak mahu tunjuk sangat kegembiraan tu..(cewah..poyo ajekan...kang En.Kanda baca blog, dia tau jugak...). Idah ni amik aje jurusan Sains Komputer, tapi tak lah mahir mana bab2 komputer hardware mahupun software..tahu guna aje...:( tak bagus kan???

Hah, jangan tipah tertipu udeh ler ye... lappy idah idak lah serupa yang ini. Yang ni sekadar gambar hiasan aje yang idah copy from Pak Google...Jangan marah ye...Bukan xmahu bagitau jenama apa..tapi better biarlah rahsia kan..kan...kan...Ermmm cantik juga color purple ni kan?



Dah puas pusing2 dalam tu, perut pun dah mula berkeroncong lapar...Hanani2 pun dah mula buat perangai, bila letih mmg mcm2 masalah mereka buat. Pilih punya pilih Idah pun terpilihlah Pizza Hut...Huwaaaaaaaaaaaaaa rasa bengang pun ada, dah tak tau nak explain mcmane perasaan tuh. Nak tahu kenapa? Time tu memang ramailah pelanggan. Tapi tidak ketahuan lah pulak kena tggu hampir sejam baru leh makan. Kalaulah dari awal2 pekerja tu bagitahu kena tunggu 1jam, mmg idah tak masuk dah. Baik makan kat tempat lain. Itulah al kisahnya...nak citer panjang2 pun malas.

Sempat juga cari barang mainan untuk Hanani, set peralatan yang boleh main kat pasir. Lepas maghrib bertolak balik rumah...Nanti sambung cerita hari Sabtu pulak ye.. mata dah mula mengantok.Idea nak menulis pun dah layu...


Bersambung.....



Ummi Hanani
Teratak 23
8 Muharram 1433


Thursday, 1 December 2011

Nak pomote sikit aje....:)

Assalamualaikum dan Selamat Petang buat semua,

Alhamdulillah hari ni Idah curi sikit masa nak update blog. Kena ada usahakan barulah leh jadi blogger yang sukses.Tak de cerita yang menarik pun nak dikongsikan cuma Idah ada satu benda nak umumkan. Tak lain dan tak bukan tentulah berkaitan dengan urusan bisnes SOHO Idah ni. Apa salahnya pomote bisnes sendiri dalam blog sendiri kan. Tak de siapa nak marah pun...kih..kih.

Setelah sesi kejar dengan urusan rumahtangga, anak-anak, nak update web dan design banner sendiri, Alhamdulillah siap juga akhirnya. Meh nak citer sikit pasal bisnes SOHO idah usahakan sejak tahun 2007 lagi. Dah hampir 4thn berlalu menjadi suri rumah di samping bina pendapatan sampingan melalui dunia online sahaja. Idah lebih fokuskan kepada produk jualan kesihatan dan kecantikan, ye lah sbb idah bermula pun dengan produk MLM iaitu Pad Herba Susen. Kemudian berkembang sikit demi sikit, ala mcm pepatah dulu2 " sikit-sikit, lama2 jadi bukit".

Alhamdulillah berkat usaha yang mmg tak pernah kekal erti putus asa(cewah..ye lah tu kekdng down juga motivasi keje sendiri), sekarang ni produk yang paling laris jualannya adalah Produk Maajun Anggun Bistari-MAB. Permintaan memang memberangsangkan. Syukur Alhamdulillah. Hah..mesti tertanya2 kan MAB ni produk kesihatan untuk apa. Sat gi Idah bgtau serba ringkas ye. Nak tahu lebih lanjut kenalah layari website Idah. Leh juga tgk2 produk lain yang ada dalam website idah tu. :)

Ok meh nak bagitahu apa tu MAAJUN ANGGUN BISTARI-MAB ni.



Maajun Anggun Bistari (MAB) adalah produk tradisional (keluaran kampung sejak 30 tahun) yang diperbuat dari herba, rempahratus dan madu. MAB keluaran muslim dijamin BERSIH, SUCI dan HALAL tanpa perlu diragui. MAB merupakan salah satu alternatif bagi orang yang kurang selesa dengan kaedah Perancang Keluarga secara moden.

MAB pada asasnya adalah untuk menjarak kehamilan (family planning).Keberkesanannya dalam family planning adalah 100% sekiranya anda mengikut aturan makan dan pantang larangnya dengan betul. MAB juga bertindak sebagai ubat pelbagai tujuan (multi-purpose) dalam penjagaan kesihatan dalaman dan kecantikan wanita yang berumur 18 tahun ke atas,berkahwin / belum berkahwin dan orang-orang tua (warga emas).

MAB boleh membantu proses perjalanan period supaya ianya datang secara normal dan teratur setiap bulan. Insya ALLAH jika amalkan MAB secara konsisten, masalah yang berkaitan dengan kewanitaan dapat diatasi dan hasilnya amat menakjubkan. Kesan yang paling ketara akan terpancar pada wajah dan badan akan jadi lebih sihat dan bertenaga.
Hah mcmane nak tahu lagi? Testimoni pulak pad diri Idah sendiri, alhamdulillah 3tahun amalkan MAB ni, banyak juga khasiat yang idah rasai. Dan yang paling penting proses untuk jarakkan kehamilan tu MENJADI..kih..kih... Testimoni lain :-

Pemenang Hadiah KETIGA - Peraduan Testimoni MAB 2010:- PN.NURUL NAJJAH (NOUR EL NAGEEB)

MAB PULIHKAN KESIHATAN SAYA SBG SATU IKHTIAR.

Alhamdulillah setelah mencuba Maajun Anggun Bistari inilah hasilnya:-

menambah kehebatan hubungan suami isteri
--> dari slalu tadak mood jadi cam baru2 bernikah
--> suami pun gembira

membersihkan rahim
--> akak dah 2 thn lebih kurang tak period sbb pregnant & breastfeeding.bila makan MAB, utk sebulan pertama,cuma suci 5 hari.darah haidh yg mmg hitam dan berketul2.bila masuk bulan kedua haidh normal 10 hari sebulan sekali sahaja.

sakit urat hilang
--->sellau sakit urat betis.tp mmg tak rasa bila amik MAB.selain tu,adik & kawan adik (dedua ni anak dara, pelik akak x sakit urat lepas work out kat gym).selain dah habit work out, amik maajun membantu.urat sgt lembut rasanya.x sakit badan. "
Oklah tu kan..serba sedikit info nya..nak tahu lebih lanjut moh ke website Idah :- Kedainiaga.net korang klik ajelah tulisan biru tu deh..Dan yang paling penting Idah ada buat promosi Sempena Hujung tahun 2011 ni. Nak tahu lagi..korang klik aje banner bawah ni. Berminat nak cuba, nak tanya ke sila lah klik ye:-



Nak baca lebih banyak testimoni sila :- KLIK DI SINI




Selamat Melayari ye...
Salam Sayang,
Ummi Hanani,
Teratak 23 ( 5 Muharram 1433H)

Tuesday, 29 November 2011

Sudah penuh sarang labah-labah

Assalamualaikum semua,

Lamanya idah tak update belog sendiri. Last bulan May 2011. So nak buang dulu sawang2 yang ada.Insya ALLAH akan kembali update lagi.








Salam Sayang,
Ummi Hanani,
Teratak 23 ( 3 Muharram 1433H)

Wednesday, 18 May 2011

Strategi berniaga unik Orang Cina dibongkar

Anda biasa mendengar orang cina bermuafakat dan boleh berniaga benda yang sama sebelah menyebelah. Mereka tidak berdengki antara satu sama lain. Benarkah begitu? Satu perkara yang harus kita sematkan difikiran kita bahawa bangsa ini hidup berniaga ratusan tahun. Hakikatnya berniaga benda yang sama sebelah-menyebelah adalah persaingan. Mereka juga menerima perkara itu sebagai teori yang sama. Tapi mengapa masih mereka ini mampu berniaga sebelah-menyebelah?

Susah Satu Senang Banyak

Masalah yang paling utama dilihat dalam perniagaan adalah pemasaran. Ia adalah peraturan utama dalam mempastikan survival sesebuah perniagaan iaitu mempastikan pelanggan sentiasa ada. Mempastikan pelanggan sentiasa ada bermaksud mempastikan pelanggan sentiasa datang. Mempastikan pelanggan sentiasa datang bermaksud pelanggan sentiasa ingat untuk datang.

Untuk mempastikan pelanggan sentiasa ingat untuk datang, maka hendaklah dipastikan pelanggan mempunyai sebab yang kukuh untuk datang. Apakah sebab yang kukuh untuk menarik perhatian pelanggan datang? Dalam konsep yang bakal saya terangkan ini ia merujuk kepada menarik perhatian pelanggan datang atas sebab mereka mempunyai banyak pilihan. Anda pasti masih keliru dan tertanya-tanya bukan? Teruskan bacaan....

Pemasaran Mulut Ke Mulut

Teknik pemasaran ini adalah yang terbaik dari segala teknik. Kerana itu ia menjadi asas utama dalam perniagaan jaringan (network business). Ini adalah kerana cakap dan saranan daripada kawan atau kenalan lebih bersifat nasihat (consulting) berbanding mesej melalui iklan yang bersifat memujuk.

Kerana itu teknik ini dilihat lebih berkesan dan murah dalam jangka panjang. Konsepnya mudah iaitu mempastikan orang tidak rasa segan atau takut-takut untuk bercerita kepada rakan-rakan mereka. Mereka akan berasa seronok untuk bercerita tentang sesuatu kerana pada mereka ia seperti satu pertolongan. Namun bagaimanakah perkaitan perkara ini dengan konsep berniaga sebelah-menyebelah oleh orang cina?

Membentuk Persepsi Mega

Persepsi adalah perkara yang mudah terserap ke dalam hati seseorang melalui pancaindera. Sama ada melalui mata, mulut dan telinga. Konsep teknik ini ialah mempastikan orang ramai melihatnya sebagai satu entiti mega yang memberi banyak pilihan. Biar saya berikan contoh.

Apabila anda mahu membeli barangan runcit, anda pasti lebih teruja untuk pergi ke tempat yang banyak pilihan dan berharga murah. Jawapannya apa yang bermain difikiran anda masakini ialah pasaraya mega seperti Mydin, Tesco, Giant dan sebagainya. Konsep ini juga yang digunakan peniaga cina yang menjual benda yang sama sebelah-menyebelah.

Konsep Perniagaan Berpusat

Sebuah kedai menjual kain mungkin ada 50 jenis kain. Cuba anda bayangkan apa persepsi anda bagi sebuah tempat yang 50 buah kedai menjual kain? Secara amnya anda terus terfikir betapa banyaknya pilihan anda disana. Benar atau tidak?

Kemudian anda terfikir sekiranya anda pergi ke sebuah kedai yang menjual kain dan tidak berjumpa harga yang bersesuaian, anda harus memandu atau mengeluarkan lagi kos petrol untuk mencari kedai lain. Di situ anda rugi bukan? Jadi sudah pasti pilihan anda ialah tempat perniagaan yang mempunyai banyak pilihan dan peluang anda mencari harga yang paling murah.

Pusat Perniagaan Sedia Ada Di Malaysia

Terdapat pusat perniagaan seperti ini di Malaysia sama ada diaturkan oleh kerajaan ataupun oleh pakatan peniaga itu sendiri. Saya lebih suka memberi contoh dimana pusat yang diatur oleh peniaga sendiri kerana ini membuktikan mereka bersepakat dan menerima konsep ini.

Apabila anda bercerita tentang lanskap, apakah tempat yang sering manis dibibir banyak orang di Kuala Lumpur dan Selangor. Jawapannya ialah sungai Buloh. Di Sungai Buloh terbaris puluhan kedai yang menjual produk lanskap dari pokok hinggalah ke pasu bunga. Saya sendiri pernah bertanya 10 orang rakan di Kuala Lumpur secara santai dan 9 orang daripada mereka menyarankan Sungai Buloh.

Pemasaran Bermula Dari Rumah Bakal Pelanggan

Menarik perhatian pelanggan haruslah bermula daripada rumah mereka. Ini adalah penting supaya apabila mereka memegang kunci kereta, hati mereka sudah teringat untuk memandu ke tempat anda.

Seperti saya katakan tadi, apabila dari 10 orang yang ditanya 9 daripadanya berkata Sungai Buloh. Maka 9 orang ini akan memandu ke Sungai Buloh. Peniaga di Sungai Buloh sudah mempunyai 9 orang prospek. Sementara peniaga lanskap di tempat lain hanya ada satu.

20 kedai lanskap di Sungai Buloh mempunyai 9 orang prospek tetapi 20 buah kedai merata tempat hanya mempunyai 1 orang prospek sahaja. Bukankah ini satu penjimatan kos pemasaran?

Orang Melayu Jangan Berdengki Tetapi Memanfaatkan Kaedah Ini

Saya pernah menjadi mangsa hasad dengki orang melayu sewaktu menjalankan perniagaan restoran. Sungguhpun restoran saya berjauhan dari kelompok restoran melayu lain, namun saya tidak terlepas daripada terkena ilmu hitam yang merosakkan perniagaan dari masa ke semasa hinggakan pernah memberi kesan kepada kesihatan.

Ke manakah akhirnya budaya ini? Andai ada 10 restoran melayu berdekatan, pelanggan sebenarnya lebih suka pergi ke sana. Tetapi apabila tinggal 1 sahaja, adakah mereka ini fikir bahawa semua pelanggan akan menjadi milik mereka? Mereka silap sama sekali. Sudahnya 1 restoran yang tinggal ini mungkin akan gulung tikar juga.

Jangan takut untuk berniaga berdekatan. Anda hakikatnya membentuk satu tempat perniagaan berpusat yang mampu menarik perhatian pelanggan. Peniaga keropok lekor di Terengganu telah membuktikannya. Begitu juga beberapa tempat yang sering mencetus minat pelanggan untuk ke sana.

Pelanggan mahukan pilihan dan harga. Beri mereka apa yang mereka mahu. Jangan habiskan wang anda menambah dosa hasad dengki dan juga secara tidak sedar meruntuhkan prospek.


Salam Sayang
Ummihanani-> Teratak 23

Tuesday, 17 May 2011

Hatiku Milikmu

Bismillahirrahmanirrahim.

Jeng..jeng..dap dip dup..cewah tajuk..oooppss jangan salah faham ye..tak de kena mengena dengan idah..hihi..cuma idah nak kongsi sebuah novel yang amat-amat idah suka baca.Insya ALLAH idah akan cuba berikan sinopsisnya sedikit..erm bukan sinopsis sgtlah tapi lebih kepada kata2 indah yang terdapat dalam novel ni. Monolog penulis dalam menjayakan watak novelnya.. Saja nak buat revision, mana tahu nnt Hanani dah besar bolah baca apa minat umminya.

Buat Hanani2 ummi, ummi sangat suka membaca novel fiksyen sains, action(terutama novel tulisan RAM) motivasi, islamik..bab cintan cintun pun suka juga tapi lebih berbentuk islamik. Macam buku yang Idah nak kongsikan ini. Alhamdulillah idah suka penceritaannya.


.

Isteriku
Maafkan aku kerana kelekaanku membuatkan engkau terpaksa menjalani
hidupmu yang pahit sendirian. Aku leka dengan kehendak nafsuku sehingga aku tidak
menyedari kewujudan cintamu. Maafkan suamimu ini..

Aku dapat rasakan engkau berkecil hati denganku. Kerana itulah engkau
mahu lari daripadaku. Engkau merasakan duniamu yang sunyi terlalu indah. Engkau
merasakan dunia lukamu terlalu mahal. Kerana itu engkau sehingga kini seperti mahu lari
daripada cintaku. Alhamdulillah..kini engkau tidak mampu lari lagi
kecuali ALLAH memutuskan nafas kita sebagai penamatnya.

Aku tidak akan membiarkan waktu membawa dirimu daripadaku walau sesaat.
Kerana telah terlalu banyak cinta yang engkau berikan kepadaku..
dan kini adalah masa aku pula memberikannya kepadamu. Dan janganlah rasa bersalah...
kerana aku memberikan apa yang ku ada ini bukan kerana simpati,
tetapi kerana hatiku ikhlas ingin memberikannya kepadamu.

Isteriku...
Tunggulah...engkau akan faham juga nanti..Engkau akan faham juga nanti
apa yang ada di dalam hatiku. Jangan engkau cuba lari dari kenyataan ini
kerana.............CINTA KITA BUKAN ILUSI...

Di atas adalah sinopsis yang terdapat di belakang novel..Sungguh indah kan..Coretan seorang insan yang telah bergelar suami..dicatatkan khas buat isterinya yang selama ini menyimpan cinta kepadanya..Sejak dari zaman belajar..cinta terpendam...akhirnya bersatu jua...Aturan ALLAH sungguh hebat..Maka nya letakkanlah yang utama CINTA KEPADA ALLAH..insya ALLAH kita akan peroleh cinta daripada manusia....dengan izinNYA..

Bawah ini pulak, monolog watak novel " Aisyah" yang sedang berperang dengan peperangan batinnya...Nak tahu lebih lanjut kena belilah novel ini ye..ihik..suspen aje..:-
Page 233:-

Tetapi kini aku benar2 diuji olehMU. Apakah aku benar2 mampu melaluinya tanpa cinta manusia terhadapku, tanpa cinta orang yang aku cintaimu. HambaMu ini sedar ya ALLAH. Engkau benar2 menguji hatiku! Tidak akan kutahu betapa lemahnya cintaku kepadaMU sekiranya aku tidka diuji begini. Tidak akan kutahu betapa aku lebih cintakan dunia daripada cinta kepadaMU sekiranya Engkau tidak membawanya pergi dari hidup dan mataku. Tidak akan kusedar hakikat diri ini yang sebenarnya..Ya ALLAH...
Nak tahu lagi banyak..bolehlah dapatkan novel ini..nanti idah sambung lagi ye..Idah amat syorkan kepada remaja-remaja yang suka membaca novel2 cinta tu..hihi:)


Salam sayang
Ummihanani-> teratak 23

Puasa hari pertama

Bismillahirrahmanirrahim.

Allahamdulillah syukur ke hadrat Ilahi berjaya juga nak berpuasa hari ini. Alhamdulillah dapat juga menahan godaan Syaitan Laknatullah. Tinggal lagi dua hari lagi qada puasa ganti. Tak lama lagi Bulan-bulan mulia akan menghampiri bermula Rejab, kemudian Sya'aban menyusul seterusnya Bulan Ramadan AL Mubarak. Azam tahun ini kalau boleh nak puasa sunat dalam bulan2 mulia Rejab dan Sya'aban. Insya ALLAH.

Dugaan lapar alhamdulillah tidak dirasai. Berlalu seperti hari-hari biasa. Jadinya oklah waktu sahur hanya amik Shake HL+ sebiji pisang. Cuma minda sahaja asyik moody..Maybe kerinduan menjalar dalam saraf2 tunjang dan otak. hihihi. Hah amik! Sekarang ni siapa yang rindu sebenarnya. Adus bedebus...kan dah kena batang hidung sendiri...Ye lah bila ada depan mata hati ni berbunga2 aje..rasa lengkap... bila tak de hah mulai rasa kosong+sunyi...Apa-apa pun itulah keindahan dalam perkahwinan. Walaupun rindu-rinduan ianya halal dan insya ALLAH memperoleh pahala. Semoga urusan kandaku akan dipermudahkan dan cepat2 balik...Kami semua sudah rindu bangat ni. Dan hujung2 minggu kami pun sudah berlalu macam mendung berarak mega...

PANG!PANG!.....

Sah kena tempeleng...baru berpijak dibumi nyata. Adoilah apalah idah ni..Sudah-sudah gi bawa2 solat dan mengaji, insya ALLAH beroleh ketenangan.

"Ingatlah Tuhan..janganlah berhenti
Segala derita tidakkan rapati
Lapang di dada tenteram dihati
Menjadi penawar...tidak payah dijampi

Dunia ini laksana pengkalan
tempat berlabuh kapal berdagang
tiap yang bernyawa tidakkan berkekalan
tiba saatnya dipanggil pulang."


Salam Sayang,
Ummihanani --> Teratak 23

Monday, 16 May 2011

Selamat Hari Guru



16 Mei pada setiap tahun akan disambut oleh seluruh warga yang bekerjaya sebagai pendidik bangsa, samada di peringkat rendah mahupun tinggi. Ucapan mulai disiarkan di mana2 medium samada media cetak, media massa, internet mahupun telekomunikasi.

Ucapan Selamat Hari Guru

Oleh itu, pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan “Selamat Hari Guru…Terima Kasih Cikgu..” kepada semua guru yang pernah mengajar dan mendidik saya menjadi insan berguna pada hari ini. Antaranya ialah :

  • Arwah Abah+mak, - guru pertama yang banyak mengajar Idah tentang kehidupan.
  • Tok Guru Mengaji - Hajjah Munah(mak aji) yg mengajar idah baca Al-Quran seawal usia idah 6tahun..alhamdulillah
  • Guru-guru Di Sekolah Rendah Bukit Puchong, Sekolah Menengah Bukit Mendi, Pensyarah2 di Kolej KYPMKL, PSDC. Terima kasih atas tunjuk ajar kalian.
“Tanpa didikan, teguran dan bimbinganmu kelmarin, siapalah aku pada hari ini….”

Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan “Selamat Hari Guru” khususnya kepada Along, Kaklong, Angah, Adik Ipar,sahabat2 di zaman kolej, sekolah, rakan2 di FB terutama nya Kak Azah, Kak Zima, Ina, Hajar, Huda dan lain-ain.



Salam Sayang,
Ummihanani --> Teratak 23

Sunday, 15 May 2011

Bicara seorang ibu

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam hujung minggu buat semua,

Syukur alhamdulillah masih berada di tahap momentum versi semangat berkobar-kobar dalam menulis. Salah satu sebab ianya sebagai satu medium untuk idah meluahkan apa yang idah rasa.Hari ni juga genaplah 6hari En.Kanda outstation, hanya telefon dan email sebagai penghubung kasih dan rindu. Tuntuan kerja en.kanda , sebagai isteri Idah redha. Alhamdulillah masih dikurniakan rezeki daripada NYA.Semoga segala urusan en.kanda di sana dipermudahkan ALLAH...amin.

Selama itu jugalah, Hanani-hanani Idah merindui Abahnya. Setiap hari pasti mereka akan bertanya..

"ummi....bila abah nak balik? Kakak rindulah...", si adik dengan ragamnya yang mahukan Abahnya...Bila menangis panggil abah...abah..huhuhu Sabar ye sayang pujukku..

Terasa sukar apabila menghadapi situasi ini, namun sebagai ibu, idah perlu kuat dan tabah. Idah suka ayat yang ditulis dalam blog seorang sahabat maya Insyirah Solehah..kata-katanya :-

"Nak ada anak mujahid, kena jadi ibu yang berjiwa besar! Jangan besarkan perkara remeh, kalau diri sendiri rapuh dengan emosi macammana anak nak kental."

Itulah kasih sayang yang ALLAH kurniakan kepada setiap ibubapa didunia ini. ANAK -> Harta yang paling bernilai, anugerah daripada ALLAH yang sangat tinggi nilainya. Kasih sayang yang wujud antara keduanya amat sukar untuk diungkapkan. Ya ALLAH kuatkan hatiku dalam menjaga, mendidik dan memberi kasih sayang kepada zuriatku ini, amanah daripadaMu dan suamiku."Menyemai rasa berinti cinta, menanam kasih bersulam rindu...hanya pada-MU ILAHI"

Oleh itu sebagai ibu masih banyak ilmu yang perlu digali dan ditimba. Perlu cekal untuk mengharungi segala macam dugaan dan ujian. Melihat dalam diri ini terasa banyaknya kelemahan dan ruang-ruang kosong yang perlu diperbaiki dan dipertingkatkan. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :-
Ingatlah setiap kalian adalah pengembala dan setiap kalian akan ditanya tentang pengembalaannya, seorang suami/ayah pengembala atas ahli rumahnya dan dia akan ditanya tentang pengaturannya di dalam keluarganya dan seorang isteri/ibu merupakan pengurus atas ahli rumah suaminya dan anak-anaknya dan dia akan ditanya tentang pengurusannya.
-Riwayat al-Bukhari, kitabul ahkam hal : 77-90

petikan di dalam buku "bicaralah atas nama kasih"
Betapa besarnya peranan ibubapa. Muhasabah diri sendiri.


Salam Sayang,
Ummihanani -> teratak 23

Nak pomote sikit...:)

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah mood masih berada ditahap momentum yang stabil dan semangat pun masih berkobar2 nak menulis. Ok di sini idah nak ajk kawan-kawan blogger dan follower melihat page website idah di FB. Alhamdulillah semoga dengan adanya medium FB ini dapat meluaskan lagi jaringan rangkaian bisnes idah.

Idah sudah 4tahun bergelumang dengan dunia perniagaan online. Alhamdulillah walaupun tiada premis kedai2 nyata..namun syukur pendapatan yang diperolehi sama dengan gaji basic seorg pemegang ijazah..hihihi..Ok kawan2 boleh jenguk dan like ye..Terima kasih semua..:-








Salam Sayang,
Ummihanani -> teratak 23

Saturday, 14 May 2011

Selamat Hari Lahir Sayangku Afifah

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, hari ni genaplah 4tahun umur Hanani idah yang sulung. Dilahirkan pada 14 Mei 2007, merupakan kelahiran sulung yang amat dinantikan oleh pihak keluarga mertuaku.Kelahiran puteriku ini merupakan kelahiran cucu sulung dalam keluarga En.Kandaku.Alhamdulillah Idah bersalin normal tepat Jam 5.35pagi yang disambut dengan azan Subuh.Syukur padaMU Ya ALLAH memudahkan kelahiran puteriku. Berat sekitar 2.8kg yang Ummi Abah berikan Nama AFIFAH HANANI.

Sepanjang mengandungkan cahaya mataku ini,alhamdulilah tak banyak ragam atau keinginan mengidamku terhadap apa2pun...Jikalau teringin sekalipun tidak lah sampai menangis nak juga. Idah juga selalu baca surah Yusuf (nak dapat anak yg cantik+soleh), surah lukman dan surah maryam.Banyak kisah sepanjang kehamilanku waktu ini. Tapi tak mahu cerita banyak.Insya ALLAH lain kali ye.

Sambutan majlis kecil-kecilan insya ALLAH selepas Abahnya pulang dari outstation. Tahun ni birthday kakak jatuh time Abah kena gi outstation.Maaf ye sayang...Perbualan Ummi+Kakak:-

Ummi :- Kakak....Selamat hari lahir sayang...Dah genap 4thn umur akk..Alhamdulillah..
Hananiku :- iye ke ummi? hr ni bufday kakak? ermmmm...kakak nak hadiah boleh ummi?
Ummi:- nak adiah apa?
Hananiku:- jap..jap...kakak nk tgk dalam beg sekolah kakak jap...
Ummi:- ...blurrrrrrr....apa agknya yg ada dlm beg anakku ni
Hananiku:- hah! ini ummi(sambil tunjuk color magic warna merah)..kakak nak kek warna merah ye ummi...
Ummi:- **sambil gelak kecil**...ooo ini..igtkan apa lah..ok boleh tunggu Abah balik dulu ye..
Hananiku:- nnt ummi bgtaulah abah ye..kakak malu lah nak bgtau bufday akk..
Ummi:- **senyum**
Wah sekarang dah pandai minta itu ini..Nampaknya Abahnya balik nnt kena jgklah sambut..Anak2 kita aje.hihi..Ada sedikit bingkisan:-

Koleksi video Afifah Hanani sejak dari lahir hinggalah kini…Ummi doakan semoga Hanani Ummi akan menjadi seorang srikandi yang terbilang, muslimah dan wanita yang solehah…Doa ummi sentiasa mengiringi setiap langkahmu wahai permatahatiku…Ummi sayang hanani ummi….
















Salam Sayang,
Ummihanani -> teratak 23

Wah...seronoknya

Bismillahirrahmanirrahim.

Entry ni patutnya lama dah dikeluarkan tapi biasalah suka peram sampai jadi mcm ikan pekasam..Cerita lama baru dikeluarkan..oklah tu kan..leh share2..Masa cuti hari Pekerja 1Mei yang lalu, En.Kanda ajak balik kampung melawat mak2 sedaranya di Kuala Terengganu..Sudah lama tak ziarah mereka...Kiranya macam kamching(rapat), so melawat tu satu kewajipan.Cewah.Apa2 pun time tu lah "Mrs. S" datang menyerang.huhuhu..mmg kalau dah kena serangan Mrs.S mood terus down.So ubatnya selalunya Idah akan tidur. Tapiiiiiiiiiiiiiii.....so bergegaslah kemas2 barang dan bertolak.

Nak dipendekkan cerita, on the way balik tu En.Kanda ajak singgah satu tempat yang sangat2 best.Hilang sedikit rasa sakit tu..Hihih dan part paling best dapat jenjalan naik bot...Jom layan gambar2 di bawah ye.(ni kes malas nak berceloteh panjang2)..Layanzzzzzzzzzzz:-

Jika anda ingin tahu lebih lanjut tentang sejarah BUKIT BESI, sila KLIK DISINI YE!




















Salam Sayang,
Ummi Hanani,
http://kedainiaga.net
http://butikhanani.blogspot.com




Salam Sayang,
Ummihanani -> teratak 23

Sapu semak lalang dan sawang labah...

Assalamualaikum semua...
Apa kaba semua...Yang pasti tak de siapa agknya yang kisah..hihi..lama nya tak update blog.Bukan apa ntah tetiba hilang mood nak menulis.So biarkan aje semak samun,lalang dan sawang2 mula menjadi penghuni tetap.Hari ni mood kembali semula berikutan Idah sudah berada tahap kebuhsanang yang amat2 tinggi..hihi..En.Kanda outstation di tengah lautan, so hujung2 minggu begini maka nya menjadi tidak gumbira..hihi..

Rasa nak berbual dengan seseorg tapi ntahlah tak tahu nak call/sms/chat dengan siapa..Uik! baru perasan dikala sunyi begini hihihi rupanya tersedar dr lena yang panjang, Idah ni kurang berkawan.Hihihi..lepas ni kena aktif semula berblog.Leh dapat ramai kawan2, leh join GA dan mcm2 lagi.1st thing nak buat hari, idah nak tukar templete blog..nak cari yg hok ceria2 sikit..Ayuh!

Wednesday, 23 March 2011

Lakukan apa yang orang lain tak lakukan

ARTIKEL PILIHAN: Lakukan apa yang orang lain tak lakukan
Oleh :- IK

Ramai yang berjaya kini sering berfikir melawan arus. Maksudnya, melakukan perkara di mana ramai orang lain tidak lakukan.

Teringat satu kisah dalam sejarah sukan olimpik, sebelum tahun 1968, dalam acara lompat tinggi, atlit lompat tinggi akan berlari menghampiri galah dan lompat dengan badan kedepan.

Ianya sehingga Dick Fosbury tergerak untuk mencuba lompat tinggi dengan cara membelakangkan badan pada galah tersebut, dan berjaya melompat lebih daripada 1 kaki dengan cara konvensional pada ketika itu (badan berhadapan dengan galah)!

Sehingga kini, gaya lompatan Dick Fosbury adalah cara konvensional.

Apa yang terjadi? Atlit Dick Fosbury mengenakan pemikiran bukan konvensional- fakir melawan arus. Bahasa kini, kita sering kaitkan dengan istilah "fikir di luar kotak".

Juga kisah seorang pemuda bernama George Eastman berhenti dari kerja makan gaji di sebuah bank, dan memulakan perniagaan foto. Beliau menamakan perniagaannya KODAK. Pada zaman itu, ianya adalah amat pelik untuk menamakan perniagaan dengan nama yang tidak mempunyai maksud. Idea Eastmen ditertawakan oleh ramai orang "Apa itu KODAK?" kata mereka.

Kini, lebih 200 tahun kemudian, "KODAK" adalah nama yang diketahui ramai!

Sebagai manusia, kita takut melawan arus. Kita akan sering fikir, apakah orang akan kata kepada kita? Adakah kita akan ditertawakan orang lain? Sekiranya orang lain tak buat, aku pun tak buat! Dan seribu satu lagi fikiran bermain di minda.

Sebab utama seseorang tidak berjaya adalah "Takut kepada kegagalan". Kegagalan yang dimaksudkan juga adalah "kegagalan" dari segi gagal menangani fikiran-fikiran negatif "Apa orang kata" sekiranya kita melakukan sesuatu yang kreatif dan inovatif, di mana orang lain tidak pernah lakukan.

Pernahkah anda mempunyai satu idea perniagaan atau ciptaan yang boleh menyelesaikan sesuatu masalah? Tetapi, anda tidak melakukan apa-apa oleh kerana idea tersebut belum ada orang lakukan. Anda akan rasa takut untuk berkongsi idea tersebut, apatah lagi memulakan idea tersebut.

Apa yang terjadi? Beberapa bulan kemudian, anda terlihat idea perniagaan atau penciptaan yang anda fikirkan tersebut menjadi kenyataan- tetapi dilakukan oleh orang lain! Bukan anda!

Oleh kerana, orang lain tersebut, tidak takut melawan arus! Mereka tidak takut melakukan apa yang orang lain tidak lakukan.

Berfikir sebaliknya terjadi apabila kita ingin melakukan kesemuanya dengan betul. Disitulah masalahnya. Sekiranya kita berfikir dengan cara yang betul dan "straight forward", begitu juga dengan orang-orang lain. Satu nasihat adalah, jangan takut sekiranya kita salah dan idea tidak menjadi. Ianya lebih baik menyesal kerana idea yang kita lakukan tidak menjadi, berbanding dengan menyesal kerana kita tidak lakukan apa apa.

Sebagai seorang motivator perniagaan, saya sering didatangani peserta yang mempunyai pelbagai idea perniagaan. Kebanyakan yang tidak memulakan idea perniagaan mereka dengan alasan, ianya belum lagi sempurna (not perfect). Nasihat saya dari dulu hingga kini adalah untuk mulakan juga, tidak semestinya sempurna.

Sekiranya anda ingin melakukan sesuatu dan takut ianya tidak sempurna, ianya tidak akan jadi sempurna. Langkah baik adalah untuk mulakan sahaja, dan perbaiki keadaan dalam perjalanan anda. Jangan tunggu kesempurnaan oleh kerana, sempurna pada diri anda, tidak semestinya sempurna pada mata orang lain. Fikir sebaliknya, tiada maksudnya "sempurna"!

Sekiranya anda hanya mengambil satu sahaja iktibar melalui artikel ini, ianya adalah: hidup anda adalah apa yang anda fikirkan. Fikir sebaliknya, dan anda akan mendapat perspektif yang baru!

Tuesday, 22 March 2011

Harga melewat-lewatkan masa!

Oleh: Irfan Khairi

Sekiranya ada satu sahaja MUSUH untuk membuatkan kita tidak berjaya & mengeluarkan segala potensi diri, ianya adalah procrastinate. Atau melewatkan-lewatkan masa kerja.

Penyelidikan telah dilakukan di Univeristy di Chicago, Amerika Syarikat mendapat maklumat mengatakan bahawa bilangan besar orang ramai melewat-lewatkan kerja atau procrastinate oleh kerana dalam keadaan bawah sedar (sub-concious) telah memupuk tabiat mencari alasan untuk tidak berjaya.

Pepatah mat salleh berbunyi "Old habits, die hard". Memang sukar untuk mengikis sesuatu tabiat. Ia memerlukan usaha yang amat tinggi untuk keluar dari sesuatu tabiat yang buruk. Sering kali kita gagal mengikis sesuatu tabiat, oleh sebab itulah pepatah itu juga mengatakan ianya sukar untuk dimatikan!

Satu teknik yang boleh digunakan untuk membuangkan penyakit melewatkan kerja ini adalah dengan mengguna teknik yang saya gelar "bayangkan harga melewatkan kerja..."

Bayangkan ini. Apabila anda membaca sesuatu info yang amat berguna yang anda sendiri tahu ianya boleh membantu anda- tidak kira dari email-email yang saya hantarkan, atau dari buku, atau dari majalah... adakah anda terus lakukannya, atau anda menangguhkan? (walaupun tahu ianya boleh membantu anda mencapai kejayaan)

Sebagai contoh, 2 tahun lepas saya menulis tip ini:

"Sekiranya anda membaca 1 jam sehari, secara purata, anda akan menghabis satu buku setiap minggu. Sekiranya anda membaca 1 buku seminggu, anda akan dapat menghabiskan 4 buku sebulan. Ini bererti dalam masa setahun anda akan menghabiskan 48 buah buku. Sekiranya anda meneruskan selama 3 tahun, anda akan membaca 144 buah buku.

Tahukah anda bahawa kebanyakan pakar-pakar industri yang berjaya dan mencapai tahap jutawan telah membaca >100 buah buku yang berkenaan bidang masing-masing?

Semuanya bermula dengan hanya membaca 1 jam sehari, dan anda akan menjadi pakar industri anda dalam masa 3 tahun dari sekarang!"

Tip itu saya tulis kira-kira 640 hari lepas. Sekiranya anda mengimpimentasikannya, anda telah meluangkan 640 jam membaca buku sejak membaca tip tersebut sehingga kini. Ia juga secara purata bermakna anda telah membaca 90 buah buku berkaitan dengan bidang anda.

Berapa ramai agaknya yang telah membaca 90 buah buku sejak 2 tahun lepas? Insyaallah saya sendiri telah membaca 90 buah buku sejak 2 tahun lepas kerana saya amalkan kaedah membaca 1 jam sehari ini.

Jadi, apakah harga melewatkan sesuatu? Dalam kes ini, membaca 90 buah buku anda telah kerugian. Dalam tip atas saya juga ada menyebut, untuk menjadi pakar industri anda perlu membaca >100 buah buku. Bererti, by now anda perlu lagi 10 buku sahaja lagi.

Tetapi, sekiranya anda melewatkan masa/kerja dan tidak melakukannya, jauh lagi perjalanan... 100 buku lagi!

Procrastination adalah musuh utama dalam mencapai kejayaan. Pakar motivasi Anthony Robbins menggelarkannya "the silent killer".

Fikir sejenak. 3 tahun lepas... 2 tahun lepas... 1 tahun lepas... atau tahun ini. Ada tak sesuatu yang anda tahu anda perlu ubahkan diri anda kearah kebaikan membina diri anda sendiri, tetapi anda terpedaya dengan "the silent killer" ini dan tidak melakukan apa-apa?

Mungkin bagi anda ianya bukan membaca buku atau memulakan perniagaan Internet seperti contoh di atas. Tetapi, mungkin anda pernah terfikir satu masa dulu untuk menulis buku? atau untuk mula menjimat sekurang-kurangnya RM300 sebulan? atau hendak mencuba sesuatu pertandingan? atau hendak memulakan perniagaan part time lain? atau hendak berjumpa lebih ramai prospek sekiranya anda sudah memulakan perniagaan? atau hendak membawa keluarga pergi bercuti luar negara? atau hendak buat 'surprise' pada orang yang tersayang? atau apa sahaja... (tak semestinya berkaitan dengan wang je)

Untuk mengetahui harga melewatkan kerja (procrastinate), Bayangkan 3 tahun akan datang. Atau 5 tahun akan datang. Atau 10 tahun akan datang.

Bayangkan harga melewat-lewatkan kerja! Think about it ;)

Tuesday, 15 March 2011

Lakukan dengan pantas!

Artikel pilihan: Lakukan dengan pantas!
Oleh: Irfan Khairi

Pantas! Itulah kuncinya...

Untuk mencapai kejayaan dengan cepat, anda perlu lakukan sesuatu dengan pantas. Itulah yang dinamakan undang-undang "sebab dan kejadian". Disebabkan sesuatu kerja itu dimulakan dengan cepat, maka, hasilnya juga akan terima dengan cepat.

Ramai yang tertanya-tanya, apakah rahsianya untuk mencapai kejayaan pada usia muda? Apakah rahsianya untuk mengumpulkan wang yang banyak pada usia muda?

Jawapannya adalah amat mudah. Mulakan dengan pantas! Mulakan proses anda mencapai matlamat anda dengan pantas dan mulakan proses mengumpul kewangan anda dengan cepat.

Satu pengajaran yang boleh kita ambil dari tycoon perniagaan billionaire British terkenal, Sir Richard Branson, pengasas Virgin companies adalah beliau melakukan segalanya dengan pantas.

Menurut biografi Richard Branson, bermula pertama kali perbincangan untuk membina syarikat penerbangan Virgin Airlines, Syarikat tersebut memulakan penerbangan pertamanya 5 bulan kemudian! Wah, betapa pantasnya seorang billionaire melakukan kerja.

Melakukan kerja dengan pantas adalah kunci untuk memulakan momentum motivasi. Bayangkan acara lumba lari pecut apabila semua atlit pecut berbaris di garisan mula. "Ke garisan... sedia... MULA!" kesemua pelari tersebut bermula dengan deras!

Ingat tak ketika sukan olimpik, adakalanya terdapat "foul start" dan pengadil terpaksa menghentikan perlumbaan sejurus selepas bermula. Perasan tak, ramai pelari akan terus berlari dan ada yang sehingga ¼ jalan pun, masih lagi berlari oleh kerana permulaan yang pantas memberi momentum yang pantas. Ianya sukar untuk berhenti dengan tiba-tiba!

Begitulah juga dengan motivasi diri. Sekiranya anda mempunyai idea untuk memulakan perniagaan, MULAKAN SEGERA perniagaan tersebut! Sekiranya anda ingin mula merancang kewangan anda, MULAKAN SEGERA dengan membuka akaun simpanan baru! Sekiranya anda ingin mempelajari ilmu baru, MULAKAN SEGERA ke kedai buku dan dapatkan buku yang berkaitan dengan ilmu tersebut.

Pembunuh kejayaan adalah "membuang masa" atau procrastination. Dengan memulakan sesuatu dengan pantas, anda membunh pembunuh ini. Momenntum akan dibina dan ia akan menjadi sukar untuk anda hentikan diri anda sendiri!

Tuesday, 8 March 2011

SIKAP penentu segala oleh Irfan Khairi

Tip pilihan: SIKAP penentu segala
Oleh: Irfan Khairi

Sekiranya ada satu sahaja elemen untuk diubahkan dalam diri kita untuk mencapai kejayaan yang cemerlang, elemen tersebut adalah SIKAP atau attitude.

attitude1.jpg

Dengan mengubah sikap diri sendiri (dalaman), ia akan mengubah kejayaan kita (luaran). Sikap kita terhadap kerja, masa, wang, kejayaan, orang disekeliling, ilmu dan sebagainya.

Semua orang yang sudah berjaya kini, pada satu masa dahulu telah mengambil keputusan untuk lebih serius dalam mencapai kejayaan. Keputusan untuk lebih serius dengan diri sendiri akan mengubahkan sikap kita dalam berbagai bidang.

Mereka yang berjaya menanamkan sikap melakukan kerja yang sukar, penting & memberi pulangan. Manakala mereka yang tidak berjaya menanam sikap suka melakukan kerja yang mudah, tidak penting & sentiasa untuk release stress.

Wednesday, 23 February 2011

Puisi - “Puteriku Cintailah Mereka"

Puteriku…
Bacalah sejarah Siti Khadijah Al-Qubra
Akan kau saksikan nanti satu peribadi agung
Dia menemani Rasul di waktu orang lain kufur
Dia mendampingi Nabi ketika orang lain lari
Tenaga dan hartanya habis membela agama
Darinya lahir zuriat keturunan mulia
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Kajilah biografi Siti Aisyah,
Kau akan terpegun dengan tubuh yang mulia ini
Pendamping Nabi yang paling dikasihi,
Pententeram hati Rasul ketika duka,
lambang kemegahan wanita solehah,
Menjadi ulama’ obor umat
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Tatapilah perjalanan hidup Siti fatimah Az-Zahra,
Kau akan menitiskan airmata melihat pendeitaannya
Bagaikan terbayang tubuh kerdil ini melangkah lemah,
Menjunjung bekas air di padang pasir sahara
Namun dia masih mampu tersenyum menyambut suaminya,
Memang selayaknya dia menjadi penghulu wanita syurga,
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Telah kau baca, tatap dan kaji peribadi wanita mulia
Kau suluhlah pula wanita zaman ini
Tidak akan kau temui wanita agung penuntun hidup
Kembalilah kepada Khadijah, Aisyah dan Fatimah
Gabungkanlah peribadi mereka dalam hidupmu
Dan tempalah sejarah sebagaimana mereka telah menempanya

AA Hanani yang banyak ragam

Assalamualaikum semua,
Lama rasanya tak bercerita pasal Hanani. Selalu coretan ummi nya aje. Tajuk entry AA Hanani..hihi sebab dua2 puteri namanya bermula dengan huruf A..so nak diringkaskan Umminya guna AA. Afifah Hanani dan Aisyah Hanani. Alhamdulillah dua-dua dah semakin menginjak usia. Selaras dengan umurnya bermacam-macam ragam dan kerenah. Dua-dua ada perkembangan nya yang tersendiri.

Besar tanggungjawab dan amanah yang dipikul oleh kedua ibubapa. Dalam mendidik dan memberikan yang terbaik untuk setiap anak-anaknya. Alhamdulillah syukur Idah panjatkan kerana sejak mereka berdua lahir mmg sepenuhnya di bawah penjagaan idah dan suami. Tiada pembantu. Selalu juga mengeluh kerana keletihan dan saban hari melakukan rutin harian. Hingga pernah menangis semahu-mahunya..namun itu semua tekanan yang normal..hihi..Bila dalam keadaan letih seharian menguruskan rumahtangga, duduk sebentar terkenang apa yang mak bagi tahu masa anak dara dulu-dulu. Kata mak :-

"...nnt dah kawin, penat ke, letih ke, menangis ke...semua keje tu kamu kena sudahkan juga..nak harapkan siapa kalau bukan sendiri...buat pulak kalau anak-anak masih kecil setahun sorang pulak..perlukan perhatian..mak dulu time masak dukung kamu, membasuh kamu duduk atas riba...tak de pulak mak mengeluh...menangislah sorang-sorang"

huhuhu huwaaaaaaaaaaaaa....mak sekarang ni orang dah rasa macam yang rasa..baru faham akan tanggungjawab yang digalas..dan juga sudah merasai nikmat bersalin itu...

Indahnya sebenarnya alam perkahwinan ni.Ooooppss dah terlari tajuk pulak..nnt cerita pasal tu pulak. Sekarang berbalik kepada hanani Idah ni. Jom ikuti perkembangan dua beradik ni:-

Afifah Hanani bt Afizullah - Puteri Sulung 3thn 9bulan
  • Alhamdulillah sudah boleh mengaji ALIF BAA TAA dengan lancar walaupun kekdng susunan sebutan tak berapa betu, mengeja pun sudah boleh.
  • Mengenal bentuk-bentuk. contoh bentuk segitiga,segi empat,bulat,empat segi sama.
  • Mengenal warna-warna.
  • Membaca ABC walaupun kedkng tak berapa tersusun
  • suka melukis, menulis, menconteng, mengoyakkan buku
  • suka memberontak terutama kalau kehendaknya tidak dipenuhi
  • suka menangis,manja, lemah lembut dan suka menjerit
  • sangat suka akan buku
  • Buku Grolier Fun Thinker sudah mula menguasainya di bawah pengawasan ummi dan abah
  • Sangat suka menonton kartun (yang ni akan dipantau..Dora The Explore dan Go Diego Go selalunya akan mereka tonton)

Aisyah Hanani bt Afizullah - 2thn 4bulan (merisaukan Idah perkembangannya dr segi IQ agak slow berbanding kakaknya. Perlukan masa untuk belajar sesuatu.
  • Perkembangannya lebih kurang dengan kakaknya samada dari segi mengenal huruf,bentuk,mengaji
  • Agak slow dalam penerimaan untuk belajar(lebih suka mendengar dan belajar sendiri)
  • Cakapnya pelat (kalau siapa2 tahu macamana nak atasi masalah ni boleh kongsikan dengan idah ye) . Aisyah sebutannya mmg pelat. Terutama kalau cakap laju.
  • Berdikari,
  • Sangat suka kartun












Salam Sayang,
UmmiHanani
Teratak 23
20 Rabbiul Awal 1432H

Wednesday, 16 February 2011

Serba Ringkas tentang Buku "Jana RM dari Rumah"

Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

Alhamdulillah semoga keceriaan dipagi hari ini berterusan hendaknya, Dah lama tak update blog sendiri.Terima kasih pada sahabat maya K.Yati kerana sering berkunjung ke blog idah dan bertanyakan entry baru. Bukan dek kerana kesibukan tugas seharian yang membantutkan penulisan di blog ini, tetapi kekeringan idea dalam menulis menyebabkan Idah biarkan sahaja hari berlalu tanpa ada entry terkini.

Alhamdulillah hari ni, semangat untuk menulis tu ada. Banyak yang hendak ditulis dan dikongsikan cuma kekadang hilang perkataan untuk menyusun ayat-ayat indah. Cewah..hihih. Ok di sini Idah nak kongsikan sedikit serba ringkas tentang buku "Jana RM Dari Rumah" karya kak Masayu Ahmad.



Pic:- kredit drpd Blog kak Masayu


Pada pandangan idah, buku ini wajar dimiliki oleh setiap suri rumahtangga samada sudah memulakan perniagaan atau belum.Ini kerana pengolahan idea yang kak mas tulis ni banyak membantu para suri rumahtangga yang cuba untuk mencari atau menambahkan sumber pendapatan seisi keluarga. Susunan ayatnya juga menarik dalam setiap bab.

Antara bab yang idah suka :-
  • Pilihan Bisnes dari rumah -bab 6 ( didalam bab ini menerangkan tentang panduan bisnes bagaimana untuk menentukan produk pilihan, sumber, modal, siapa pelanggan anda dan banyak lagi tip2 yang menarik. Ada juga diterangkan tentang bisnes secara online dan mengapa anda perlu memilih bekerja dari rumah.)
  • Pengurusan Masa -bab 9 ( bab 9 ini pulak menerangkan bagaimana menguruskan masa dengan sebaiknya dan tip2 motivasi sokongan bagi suri rumahtangga yang telah memilih kerjaya dari rumah ini.Malah Kak Mas juga ada selitkan jadual Masa sebagai rujukan.
  • Cabaran bekerja dari rumah - bab11 menerangkan tentang cabaran-cabaran yg mungking dihadapi setelah memilih kerjaya ini dan dalam part ini juga ada kisah tentang idah...Nak tahu apa kisahnya..dapatkan buku ini ye.
  • Motivasi untuk sukses - bab12 (Ada panduan dan tips2 yang sangat berguna dan boleh dipraktiskan.)
  • Persaingan -bab 15( yang ni bab yang menarik juga sebab ada dinyatakan panduan untuk menangani persaingan jika berniaga produk yang sama.
  • Motivasi bisnes -bab akhir
Semua yang dinyatakan tu idah selalu ulang banyak kali untuk rujukan idah. Dan part yang paling best (heheheh pomote sikit), didalam buku tersebut ada rentetan kidah idah.Nak tahu?Hah kenalah beli dan dapatkannya sekarang. tak rugi tahu malah dapat tambah ilmu.Oklah sekadar itu sahaja serba ringkas ye. Nak tempah buku ini secara online boleh klik link di bawah ye:-

Salam Sayang,
Teratak 23
19 Rab'biul Awal

Minat&Perniagaan

Artikel ini idah dapat daripada email yang dihantar oleh Irfan Khairi. Semoga ada manfaat nya buat newbie dan saya juga

Artikel:- Irfan Khairi
Sumber :- http://www.irfankhairi.com/live/prelude.htm

Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat...

* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita takkan rasa cepat sangat nak give-up/putus asa. Walaupun belum mendapat keuntungan yang lumayan perniagaan kita, kita tetap gembira kerana kita lakukan apa yang kita suka!

* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita akan rasa cepat sahaja masa berlalu. Kalau lakukan kerja tersebut dari pagi sampai malam, terasa sekejap je. Bila tidur malam pula, rasa nak cepat je siang hari datang sebab kita dapat ulang kembali melakukan perniagaan yang benar-benar kita suka!
* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita suka menambahkan ilmu dalam bidang tersebut. Kita rasa seronok membaca, menghadiri majlis ilmu dan bertanya pada yang lebih pakar mengenai sesuatu perkara. Kita akan all out menambahkan ilmu dan aplikasikan ilmu yang dipelajari! Penyelidikan mengatakan bahawa, lebih dalam ilmu seseorang itu dalam sesuatu bidang, lebih tinggi pendapatannya!


Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat...

* Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat... kita akan rasa cepat je mengalah. bila perniagaan tidak mendapat untung, mula kita salahkan orang lain dan salahkan keadaan. Kita akan cepat bertukar industri dan mencuba perniagaan jenis lain fikirkan, mana la tau kalau buat perniagaan lain boleh dapat duit lumayan... tetapi, keputusan akan tetap sama kerana perniagaan industri lain juga bukan minat kita!

* Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat... kita akan rasa bila lakukan perniagaan, lambat masa berlalu. Kita akan rasa cepat bosan dan tertunggu-tunggu bila lah hari ini akan berakhir kerana nak balik rumah untuk rehat. Perniagaan pula dilakukan dengan tidak bersungguh-sungguh... seperti melepaskan batuk ditangga. Bila tidak bersungguh-sungguh, maka, pulangan yang datang kepada kita juga tidak bersungguh-sungguh!
* Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat... kita tak suka mendalami ilmu bidang tersebut. Untuk berjaya dalam perniagaan, ilmu adalah amat penting. Tetapi bila dah tak minat, pastinya kita tidak akan luangkan masa dan wang untuk membeli buku, menghadiri majlis ilmu atau bertanya mengenai perniagaan kita. Akhirnya, tanpa ilmu yang cukup, perniagaan kelak akan gagal...
Jika dipantau kisah-kisah kejayaan dan juga membaca biografi mereka yang berjaya, semuanya melakukan apa yang mereka minat sebagai perniagaan. Adakah anda mempunyai minat yang boleh dijadikan perniagaan? Apakah minat anda?

Jadi, adakah perniagaan yang kita lakukan kini kita benar2 minat... ataupun tak minat? ;)



Salam Sayang,
Teratak 23
13 Rabbiul' Awal 1432H

Monday, 14 February 2011

Klinik dan Alahan Ubat?

Assalamualaikum...
Selamat petang buat semua kawan-kawan blogger, alhamdulillah hari ini ada sedikit keceriaan berbanding semalam. Semangat waja untuk fokus pd kerja pun sudah kembali. Alhamdulillah syukur padaMu Ilahi. Terima kasih juga pada en.kanda.

Pagi td en.Kanda dah bawa gi klinik,alhamdulillah urusan cepat. Kalau tidak mahunya pening+sakit perut kembali lagi. Tak boleh nak duduk lama2 kat klinik,loya bau mcm-mcm ubat. Pesakit No 3005. So dah check semua.

MA tu kata idah maybe alahan pada ubat.ALAHAN? igtkan alahan hamil..hahahahah bukanlah. Alahan ubat atau somethinglah. Seingat idahlah(mmg catat dalam buku) tak de pulak amik apa2 ubatan hospital. Idah just amik herba,madu dan habbatussauda. Ayoyoyoyo bakpe pulak dah alahan...Rasanya bukan alahan tapi panas dalam agknya, hihi Idah pulak jadi MA kan...ermmm apa2 pun hadapi ujian tak sihat dengan sabar. Boleh juga rehat(rehat ke? macam tak aje).

Idah pun cari info pasal alahan ubat ni. Apakah penyebabnya. Carian di google paling pantas dapatlah infonya seperti di bawah:-

Alahan Ubat

Tindakbalas alahan adalah kesan sampingan ubat ubatan yang tidak diingini dan jarang berlaku. Pelbagai jenis tindakbalas alahan boleh berlaku. Tindakbalas ini boleh berlaku dalam pelbagai jenis daripada ruam ringan hinggalah kesan teruk kepada sistem utama badan. Tindakbalas badan boleh memberi kesan kepada banyak sistem organ, tetapi selalunya kulit adalah organ yang selalu mengalami alahan. Mengenalpasti tanda dan gejala alahan ubatan adalah satu perkara penting kerana ia boleh mengancam nyawa. Walau bagaimanapun kematian disebabkan oleh alahan ubat amat jarang berlaku.

Alahan ini jarang berlaku ketika kali pertama mengambil ubat. Biasanya alahan akan berlaku apabila selepas pengambilan kali kedua. Sekiranya anda bertindak balas pada kali pertama, berkemungkinan anda telah terdedah dengan ubatan jenis tersebut tanpa mengetahuinya. Tidak semua tidak balas sampingan terhadap ubatan adalah alahan. Malah sebenarnya kurang daripada 10 peratus kesan sampingan ubat merupakan alahan. Penyebab lain kesan sampingan merupakan interaksi antara 2 atau lebih jenis ubat, ketidakcernaan ubat sepenuhnya di dalam badan (hati dan buah pinggang), terlebih dos dan kesan sampingan seperti loya, muntah atau cirit birit.

Tanda dan Gejala
Alahan ubatan boleh menyebabkan pelbagai jenis gejala berlaku bergantung kepada ubat dan kekerapan anda mengambilnya. Berikut adalah merupakan tindakbalas yang selalu berlaku:

Kulit

  • Campak – seperti ruam
  • Gatal –tompokan merah di atas kulit dengan rupa bentuk yang berbeza menyebabkan terasa gatal ( ini idah alaminya...kalau gatal dan garu mmg timbul tompokan merah)
  • Photoallergy – Sensitif terhadap cahaya matahari, kulit menjadi gatal dan kemerahan apabila terdedah kepada cahaya matahari
  • Erythema multiforme – Merah, bengkak dan gatal di tempat tempat tertentu adakala dikaitkan dengan pembengkakan permukaan lidah
  • Demam (ada aura aje..belum demam cuma lemah2 badan)
  • Sakit sendi dan otot(iye betul sakit2 sendi rasa mcm nak demam)
  • Bengkak nodus limfa
  • Jangkitan pada buah pinggang
  • Tidak seperti kebanyakan tindakbalas alahan , yang berlaku secara pantas selepas terdedah kepada bahan penyebab alahan, tindakbalas alahan terhadap ubatan akan berlaku sehari atau seminggu selepas pengambilan dos pertama.
  • Anaphylaxis atau tindak balas anaphylactic - Merupakan tindak balas yang serius dan boleh membawa kematian. Pesakit yang mengalami tindak balas ini perlu dirawat dengan segera di bahagian kecemasan Hospital.
  • Tindak balas kulit- Gatal-gatal , tanda kemerahan , terasa panas dan gatal
  • Kesukaran bernafas -Dada tersumbat, teras ketat, mengeluarkan bunyi “wheezing”, tekak tersekat.(ini juga ada alami)
  • Pitam – Sakit kepala dan hilang daya imbangan badan secara tetiba akibat peningkatan tekanan darah
  • Degupan jantung tidak sekata
  • Bengkak pada muka, lidah, bibir, tekak, sendi, tangan atau kaki(ada juga)

Hampir semua tindak balas Anaphylactic berlaku dalam masa 4 jam selepas dos pertama. Kebanyakannya berlaku selepas 1 jam mengambil ubat, namun ada juga yang berlaku dalam masa seminit malah sesaat.

Sebab-Sebab
Tindak balas alahan ini berlaku disebabkan oleh sistem daya tahan bertindak balas secara berlebihan terhadap ubatan, juga dikenali sebagai penyerang kimia atau antigen. Tindakbalas berlebihan ini selalu dirujuk sebagai tindak balas hipersensitiviti.

Badan menghasilkan antibodi terhadap antigen dan menyimpannya di dalam sel khas.

  • Antibodi dalam tindak balas alahan disebut immunoglobulin E, or IgE.
  • Apabila badan terdedah kepada ubat yang sama sekali lagi. antibodi akan memberi signal kepada sel untuk melepaskan bahan kimia “mediator”." Histamine adalah contoh sejenis mediator
  • Kesan mediator ini akan menunjukkan gejala-gejala tindakbalas.

Penyebab utama alahan ubatan adalah seperti berikut:

Painkillers ( analgesics) scodeine, morphine, nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs, seperti ibuprofen atau indomethacin), dan aspirin.

  • Antibiotics seperti penisilin, sulfa drugs, dan tetracycline
  • Ubatan Antiseizure seperti phenytoin (Dilantin) atau carbamazepine (Tegretol)

Faktor Risiko

Faktor risiko bagi alahan ubat:

  • Selalu terdedah kepada ubatan
  • Dos ubatan yang terlalu banyak
  • Ubatan diberi melalui suntikan berbanding pil
  • Kebiasaan untuk merangsang alahan dan asma

Rawatan

Rawatan untuk alahan ubat termasuklah memahami perkara yang perlu dilakukan jika anda mempunyai tindakbalas alahan ini. Elakkan ubatan yang menyebabkan alahan dan menggunakan ubatan seperti antihistamines untuk gejala yang sederhana.

Sekiranya anda mendapat gejala alahan sebaik sahaja selepas mengambil ubat, berjumpalah dengan doktor. Anda boleh mengambil antihistamine seperti diphenhydramine(Benadryl dan sebagainya) untuk menghilangkan kegatalan dan mengurangkan ruam. Sekiranya tindakbalas menjadi lebih teruk anda memerlukan rawatan seperti suntikan ataupun pengambilan secara oral bagi corticosteroids. Tindakbalas anaphylaxis memerlukan tindakan segera dengan suntikan epinephrine dan rawatan di hospital untuk mengekalkan tekanan darah dan membantu pernafasan.

Pencegahan

Tiada cara yang diketahui untuk mengelakkan alahan ubat. Anda boleh mengurangkan risiko dengan meminimumkan pengambilan ubat selagi boleh. Semakin banyak badan terdedah dengan ubatan, semakin mudah untuk mendapat alahan ubatan.

Sentiasa memberitahu anggota kesihatan yang anda temui untuk rawatan mengenai alahan anda dan jenis tindakbalas yang anda hidapi. Jangan mengambil ubat yang ada tindak balas kepada anda sebelumnya. Sekiranya anda sudah terdedah dengan tindak balas kali pertama, risiko untuk mendapat tindakbalas yang lebih teruk akan lebih meningkat.

Sekiranya perlu, pakailah gelang atau rantai pengenalan kesihatan. Peralatan ini dipakai pada pergelangan tangan atau leher untuk memberitahu anggota kesihatan mengenai tindak balas alahan dan risikonya.

Anda boleh membawa kad yang berkaitan informasi kesihatan di dalam dompet. Beritahu anggota kesihatan yang merawat anda mengenai sebarang kesan sampingan yang pernah dialami sebelum mereka mendispensi ubat kepada anda.

Beritahu anggota kesihatan yang merawat anda tentang sebarang ubat, preskripsi atau tanpa preskripsi yang anda telah ambil.


Semakan Akhir : 22 April 2008

Sumber :- http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Dewasa/AlahanUbat.php



Salam Sayang,
Teratak 23
11 Rabbiul' Awal 1432H

Sunday, 13 February 2011

Alhamdulillah...akhirnya



Alhamdulillah akhirnya berjaya juga idah mendapatkan buku ni.Masih belum sempat membacanya.Idah baru beli kat Popular Di Berjaya Megamall Kuantan semalam 12/02/2011.Tak sabar nak baca,namun dek ketidaksihatan diri maka nya ditangguhkan dulu.Insya ALLAH dah habis baca idah akan kongsikan di sini sinopsisnya ye.

Selain tu,ada buku-buku lain juga idah beli(mmg dah hobi suka beli buku). Antaranya:-

  • Mama Saya Lapar - Wardina Safiyyah
  • Bicaralah Atas Nama Kasih - Noraslina Jusin (isteri UZAR)
  • Tarbiah Anak-Anak dengan zikir dan doa - Ustaz Zahazan + Rohidzir Rais
  • 101 Idea Bisnes Home-Based - Junaidah Hamdan
  • Rahsia Bisnes Isteri Rasulullah Khadijah - Ashadi Zaim
  • Mingguan Wanita


Salam Sayang,
Teratak 23
10 Rabbiul' Awal 1432H

Sakit mata(merah berair+pedih)+ selesema+aura demam

Hari ini Idah rasa kurang sihat sangat2 tapi sempat lagi update blog...:) Alhamdulillah syukur kerana ALLAH memberikan kesakitan ini untuk menghapuskan dosa-dosa kecil.Masa untuk berehat.Idah sedaikan satu tazkirah untuk renungan bersama:-

Panduan Memilih Sahabat

Berpesan Al Qomah kepada puteranya, Wahai puteraku, sekiranya kamu
merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah kamu
memilih teman-teman yang memiliki sifat berikut,

1- Jika kamu ditimpa bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu
untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

2- Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari temanmu itu
maka akan segera mengusahankannya.

3- Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantu
dengan memberikan pandangannya.

4- Jika bercakap-cakap dengan temanmu maka ia akan membenarkan kata-
katamu.

5- Jika temanmu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau
perkataanmu maka ia akan menutupinya.

6- Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu maka ia
akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.

7- Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan kepada temanmu maka ia
menerimanya dengan baik malah membalasnya kembali.

8- Jika temanmu mendapat sesuatu kebaikan atau kebajikan darimu maka ia
akan mengingati dan menghargainya malah akan menyebutnya selalu.

9- Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya
maka ia akan bertanyakan kesusahanmu itu.

10-Jika kamu berselisih faham dengan temanmu maka ia lebih rela mengalah
demi untuk memelihara persahabatanmu itu.

Berkata Hukama'
"Sekiranya kamu hendak mengetahui akan tingkah laku, peribadi atau kelakuan seseorang adakah ianya seorang yang soleh atau toleh maka tidak perlulah kamu bertanyakan di sana-sini. Cukup dengan kamu melihat siapakah kawannya dan siapakah orang-orang yang disayanginya dan dari itu kamu akan mengetahui peribadinya kerana seseorang yang berkawan ia akan mengikut dan meniru perlakuan kawannya itu."

Waallahua'alam...

Teratak 23

Thursday, 10 February 2011

Renungan:- Cerita seorg budak dan 3 soalan.

Pada suatu masa ada seseorang yang memusuhi Allah. Ia suka menanyakan tiga soalan dan tiada siapa yang boleh menjawabnya. Bahkan ulama-ulama di Baghdad pun tidak dapat menjawabnya. Ini menyebabkan ia semakin menjadi-jadi memperleceh Islam. Pada suatu hari seorang anak lelaki berumur lebih kurang 10 tahun datang dan mendengar cabaran yang dibuat oleh lelaki tersebut.

Lelaki ini mencabar siapa sahaja untuk menjawab soalannya. Anak lelaki itu diam dan memerhatikan sahaja. Kemudian ia nekad untuk menyahut seruan lelaki itu. Ia kemudiannnya berjalan ke arah lelaki itu dan berkata, "Aku sahut cabaranmu" !

Lelaki itu ketawa dan tambah memperleceh lagi orang-orang Islam sambil berkata, "Anak berumur 10 tahun menyahut seruanku? Ini sajakah yang mampu kamu adakan?"

Anak lelaki itu dengan tenang mengulangi sekali lagi hasratnya. Ia akan menyahut cabaran lelaki ini dan dengan pertolongan dan petunjuk Allah ia akan menundukkan lelaki ini. Lelaki itu akhirnya bersetuju.

Maka ramailah orang berkumpul di sekeliling bukit kecil di mana selalunya rapat-rapat umum diadakan. Maka lelaki yang bongkak itu pun naik ke atas bukit dan dengan suara yang kuat ia menanyakan soalan pertama, "Apa yang sedang dilakukan oleh Tuhanmu sekarang?"

Anak lelaki itu berfikir sejenak dan tak lama kemudian ia meminta lelaki itu turun dari atas bukit supaya ia boleh naik dan menjawab soalan itu.

Lelaki itu dengan nada yang agak marah berkata, "Apa? Kau mahu aku turun?"
"Ya!" jawab anak lelaki itu. "Kau hendak aku jawab, bukan?"

Akhirnya lelaki itu turun dan budak itu dengan kakinya yang kecil naiklah ke
atas bukit. Lalu ia berkata, "Ya Allah yang Maha Gagah. Engkaulah menjadi saksi di hadapan orang ramai ini. Kau baru sahaja mentakdirkan orang kafir ini turun ke aras yang rendah dan orang yang beriman ke atas yang tinggi".

Mendengar jawaban anak ini orang ramaipun bersorak sambil bertakbir, "Allah-hu-akbar!!!"

Lelaki itu pun rasa terpukul tetapi masih tidak jera lalu menanyakan soalan kedua. Soalnya, "Apa yang wujud sebelum Tuhan?"

Anak lelaki itupun bertafakkur. Lalu ia meminta lelaki itu mengira dari 10 ke belakang.

Lelaki itu pun mengira, "10, 9 ,8 , 7 , 6, 5, 4, 3, 2, 1,0"
Lalu anak lelaki itupun bertanya, " Apa yang wujud sebelum 0 ?"
Jawab lelaki itu, "Tak tahu ....... tiada"

Anak lelaki itupun berkata, "Tepat sekali. Tiada sebelum Allah, Dia kekal abadi".

Orang ramai bersorak lagi sambil bertakbir, "Allah-hu-akbar!!!!"

Lelaki itu mula putus asa tetapi meneruskan dengan soalan ketiga, " Ke arah mana Allah menghadap? " Seperti tadi anak lelak itu pun berfikir sejenak.

Lalu ia meminta sebatang lilin. Sebatang lilin dibawakan kepadanya lalu ia memberikannya kepada lelaki tadi. Ia meminta lelaki itu menyalakan lilin berkenaan. Lelaki itu menyalakan lilin itu sambil berkata, "Apa yang kau ingin buktikan?"

Anak lelaki itupun bertanya, "Ke arah manakah cahaya lilin itu memancar?"

Lelaki itu menjawab, "Tentulan ke semua arah". Anak lelaki itupun berkata, "Kau telah menjawab soalanmu sendiri. Cahaya Allah memancar ke semua arah. Dia ada di mana-mana.
Tiada tempatpun Dia tiada.

Orang ramai pun bersorak lagi sambil bertakbir, "Allah-hu-akbar!!!"

Lelaki itu kagum dan hatinya tersentuh dengan kepandaian anak itu lalu ia menjadi penganut Islam dan belajar dengan anak itu. Tahukah anda siapa anak lelaki itu? Ia adalah salah seorang imam mazhab besar dalam ahli sunnah wal jamaah Imam Abu Hanifah.

(sumber artikel :- koleksi daripada email 14/05/2002)


Teratak 23

Templete asyik tukar-tukar

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua,

Apa khabar ye hari ini? Alhamdulillah hari ni mood idah sudah agak pulih 40% walaupun tidak sepenuhnya. Nak rajin menulis ni amik masa juga. Templete pulak asyik bertukar2 aje..susah betul nak dapatkan tema color untuk rumah sendiri kan.Tak tahu lah kalau dalam dunia realiti.Mesti En.Kanda pening kalau tiap2 bulan asyik nak tukar color aje.hihihi...takpe2 blog ni idah yang buat semuanya..so tak kisahlah kalau asyik bertukar2.Ada aje yang berkenan.Templete yang ni tak tahu lah bape tahannya.

Oklah bila-bila rasa ada mood lagi idah sambung ye. Rasa kemalasan tu masih berbaki lagi. Urusan rumahtangga pun masih ada yang belum selesai. Super duper mom!

Wednesday, 9 February 2011

moody...malas...hilang fokus

Tak tahulah kenapa sejak dua menjak jadi macam malas aje terutama nak bekerja..mood pun selalu aje down...Cepat naik marah...arrrrrrrrrrggggghhhhh benci bila berada dalam situasi mcm ni....malas nak buat kerja..so kalau tak kerja fulus mania pun tak de...hilang fokus!!





Wednesday, 2 February 2011

Kebangkitan rakyat Mesir: Saat sekutu Israel dijatuhkan Allah

Oleh :- Nik Abdul Aziz Nik Mat

Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia. Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambing kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.

Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.

Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. Lihatlah bagaimana Syed Qutb telah dibunuh dengan kejam hanya kerana menulis kitab Maalim fit Tariq dan tafsir Fil Zilal al-Quran. Sekalipun dibunuh atas tuduhan memberontak, beliau tetap dipuji oleh ulama-ulama terkemudian seperti Syeikh Mutawalli Sya’rawi dan Dr. Zaghloul Najjar. Kedua-dua ulama ini setiap kali menyebut nama Syed Qutb pasti akan diikuti dengan rahimahullah rahmatan wasiatan (semoga Allah merahmatinya dengan rahmat yang luas).

Kezaliman rejim Hosni Mubarak di Mesir terbukti dengan kemenangan besarnya yang dicemari dengan penyelewengan besar-besaran setiap kali diadakan pilihanraya. Kemenangannya yang mencapai 99% merupakan hasil demokrasi tempang dan cacat. Di dalam masa yang sama, rejim inilah yang menangkap ribuan pimpinan Ikhwanul Muslimin bagi menghalang mereka bertanding di dalam pilihanraya. Jika benar Hosni Mubarak menang besar di dalam pilihanraya dengan sokongan rakyat, dari mana datangnya penunjuk perasaan yang berjumlah ratusan ribu pada hari ini?

Rejim inilah juga yang menghulurkan tangan persahabatan dengan Israel pada saat Israel dikutuk di seluruh dunia kerana menzalimi rakyat Palestin. Mereka menidakkan fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa al-Azhar pada 18 Jamadil Awwal 1375H bersamaan 2 Januari 1956M yang mengharamkan sebarang bentuk kerjasama dengan negara haram Israel. Di antara mereka yang bersidang pada hari itu ialah Syaikh Isa Manun, Dekan Fakulti Syariah dari Mazhab Syafi'i, Syaikh Mahmoud Shaltout, dari Mazhab Hanafi, Sheikh Mohamed Thaneikhi, Pengarah Badan Dakwah dan Bimbingan Keagamaan, dari mazhab Maliki, Syaikh Muhammad Abdul Lathif As-Subki, Pengarah Penyelidikan Universiti Al-Azhar dari mazhab Hanbali dan Syaikh Zakaria Al-Birri, Bahagian Jawatankuasa Fatwa.

Sesungguhnya tangan Hosni Mubarak ialah tangan berlumuran dengan darah rakyat Palestin. Kekuasaannya tegak di atas susunan tulang tulang para ulama yang dikorbankan demi untuk memenuhi tuntutan hawa nafsunya. Hari ini, tindakan paling tidak demokratik telah dilaksanakan dengan menutup semua akses internet dan talian telefon semata-mata untuk membendung kebangkitan rakyat.

Dalam hal ini, saya menyetujui pandangan Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi supaya Hosni Mubarak meletakkan jawatan dan akur dengan kehendak rakyat Mesir demi kebaikan rakyat Mesir dan umat Islam keseluruhannya. Semoga Allah SWT akan menaikkan penguasa yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat dan Islam khususnya membela nasih umat Islam di tanah yang bersempadan dengan Mesir iaitu Palestin. Padanlah kalau pihak yang kecut perut sekarang ini dengan perkembangan yang berlaku ialah Israel.

Sekian, wasalam.

Tuan Guru Datuk Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat,

Menteri Besar Kelantan merangkap al-Mursyidul Am PAS.

Bertarikh : 27 Safar 1432H bersamaan 1 Februari 2011M