Posts

Showing posts from 2011

Artikel pilihan: RM15,000 adalah pendapatan sederhana!?

Oleh: Irfan Khairi

Pendapatan antara RM15,000-RM20,000

Mungkin tanggapan pertama anda adalah... RM15,000 sederhana? Kalau RM1,500 okay lah jugak!

Cuba fikirkan sejenak.

Sekiranya anda menganggap RM2,000 atau RM3,000 sebagai sederhana, tidakkah itu menghadkan kejayaan anda? Sekiranya anda meletakkan RM10,000 atau RM20,000 tidakkah ia akan memberi satu benchmark yang baru untuk anda?

Di Malaysia sudah ramai yang berpendapatan lebih dari RM15,000... MEMANG RAMAI! dari golongan koprat, profesional dan juga ahli perniagaan. Lebih ramainya adalah ahli perniagaan! Mulai hari ini, letakkan satu bench mark baru dalam minda anda- anggap bahawa pendapatan sederhana adalah RM15,000 di Malaysia!

Sekarang, tidakkan anda rasa anda perlu berusaha lagi?

Rahsia di sebalik bulan Muharram

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah ceria sungguh pagi ni. Bersemangat nak menulis dalam blog. Hari ni 9 Muharram 1433, dan sudah pastinya ramai antara kita yang berpuasa sunat. Dan esok tanggal 10 Muharram 1433 yang mana masyarakat melayu Islam memanggilnya " Hari Asyura". So idah nak posting sikitlah pasal bulan muharram ni, kita sama2 amik yang baik untuk dijadikan teladan bersama ye. Artikel ni idah search dalam internet sahaja sbb kalau idah nak huraikan mmg diriku cetek ilmunya. Artikel sebenar daripada Blog Tazkirah. Semoga penulis blog ini izinkan hendaknya. Sebab artikel ni pada tahun 22/10/2007. Lagipun ayat terakhir penulis berbunyi " Semoga bermanfaat dan dapat dipanjangkan kepada yang lain-lain."


Jom sama2 kita baca ye:-

Tahukah anda apakah rahsia di sebalik bulan Muharram?

Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi …

Jalan-jalan hujung minggu - Mesra Mall

Image
Assalamualaikum dan selamat bersua kembali ye,

Alhamdulillah sekarang amik masa sikit nak menulis. Jumaat Sabtu kat sini merupakan hujung minggu sebab duk di Negeri Terengganu. Maka nya setiap hari Jumaat atau Sabtu, idah dan keluarga akan jalan2 cari makan ke, jalan2 kat pantai ataupun akan balik kampung ziarah Mak dan Ayah.

Jumaat baru-baru ni Idah sekeluarga keluar jalan-jalan ke Mesra Mall Kerteh, yang mana merupakan pasaraya yang besar di kawasan idah ni. Ada TMC(dulu Giant tapi dah tukar nama). Kebetulan pada hari yang sama, ada PC FAIR sedang berlangsung. Ya ALLAH ramainya umat manusia yang ke sana. Sesak dengan orang ramai. Rasa pening+loya pun iye jugak. Hanani-hanani pun tak reti duk diam. Bawalah kemana-mana pun mcm itulah ragamnya. Naik pening+keletihan umminya melayan. Abahnya seperti biasa kalau dah jumpa gadget2 yang berkaitan dengan dunia siber ni, memang melekatlah. Sambil jalan2 tgk apa yang ada kat PC Fair tu, hah..jeng..jeng...


Gambar kredit to Google ye

^______^ En.Ka…

Nak pomote sikit aje....:)

Image
Assalamualaikum dan Selamat Petang buat semua,

Alhamdulillah hari ni Idah curi sikit masa nak update blog. Kena ada usahakan barulah leh jadi blogger yang sukses.Tak de cerita yang menarik pun nak dikongsikan cuma Idah ada satu benda nak umumkan. Tak lain dan tak bukan tentulah berkaitan dengan urusan bisnes SOHO Idah ni. Apa salahnya pomote bisnes sendiri dalam blog sendiri kan. Tak de siapa nak marah pun...kih..kih.

Setelah sesi kejar dengan urusan rumahtangga, anak-anak, nak update web dan design banner sendiri, Alhamdulillah siap juga akhirnya. Meh nak citer sikit pasal bisnes SOHO idah usahakan sejak tahun 2007 lagi. Dah hampir 4thn berlalu menjadi suri rumah di samping bina pendapatan sampingan melalui dunia online sahaja. Idah lebih fokuskan kepada produk jualan kesihatan dan kecantikan, ye lah sbb idah bermula pun dengan produk MLM iaitu Pad Herba Susen. Kemudian berkembang sikit demi sikit, ala mcm pepatah dulu2 " sikit-sikit, lama2 jadi bukit".

Alhamdulillah berkat us…

Sudah penuh sarang labah-labah

Image
Assalamualaikum semua,

Lamanya idah tak update belog sendiri. Last bulan May 2011. So nak buang dulu sawang2 yang ada.Insya ALLAH akan kembali update lagi.








Salam Sayang,
Ummi Hanani,
Teratak 23 ( 3 Muharram 1433H)

Strategi berniaga unik Orang Cina dibongkar

Anda biasa mendengar orang cina bermuafakat dan boleh berniaga benda yang sama sebelah menyebelah. Mereka tidak berdengki antara satu sama lain. Benarkah begitu? Satu perkara yang harus kita sematkan difikiran kita bahawa bangsa ini hidup berniaga ratusan tahun. Hakikatnya berniaga benda yang sama sebelah-menyebelah adalah persaingan. Mereka juga menerima perkara itu sebagai teori yang sama. Tapi mengapa masih mereka ini mampu berniaga sebelah-menyebelah?Susah Satu Senang BanyakMasalah yang paling utama dilihat dalam perniagaan adalah pemasaran. Ia adalah peraturan utama dalam mempastikan survival sesebuah perniagaan iaitu mempastikan pelanggan sentiasa ada. Mempastikan pelanggan sentiasa ada bermaksud mempastikan pelanggan sentiasa datang. Mempastikan pelanggan sentiasa datang bermaksud pelanggan sentiasa ingat untuk datang.Untuk mempastikan pelanggan sentiasa ingat untuk datang, maka hendaklah dipastikan pelanggan mempunyai sebab yang kukuh untuk datang. Apakah sebab ya…

Hatiku Milikmu

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Jeng..jeng..dap dip dup..cewah tajuk..oooppss jangan salah faham ye..tak de kena mengena dengan idah..hihi..cuma idah nak kongsi sebuah novel yang amat-amat idah suka baca.Insya ALLAH idah akan cuba berikan sinopsisnya sedikit..erm bukan sinopsis sgtlah tapi lebih kepada kata2 indah yang terdapat dalam novel ni. Monolog penulis dalam menjayakan watak novelnya.. Saja nak buat revision, mana tahu nnt Hanani dah besar bolah baca apa minat umminya.

Buat Hanani2 ummi, ummi sangat suka membaca novel fiksyen sains, action(terutama novel tulisan RAM) motivasi, islamik..bab cintan cintun pun suka juga tapi lebih berbentuk islamik. Macam buku yang Idah nak kongsikan ini. Alhamdulillah idah suka penceritaannya.


.

Isteriku
Maafkan aku kerana kelekaanku membuatkan engkau terpaksa menjalani
hidupmu yang pahit sendirian. Aku leka dengan kehendak nafsuku sehingga aku tidak
menyedari kewujudan cintamu. Maafkan suamimu ini..

Aku dapat rasakan engkau berkecil hati denganku. Kerana itul…

Puasa hari pertama

Bismillahirrahmanirrahim.

Allahamdulillah syukur ke hadrat Ilahi berjaya juga nak berpuasa hari ini. Alhamdulillah dapat juga menahan godaan Syaitan Laknatullah. Tinggal lagi dua hari lagi qada puasa ganti. Tak lama lagi Bulan-bulan mulia akan menghampiri bermula Rejab, kemudian Sya'aban menyusul seterusnya Bulan Ramadan AL Mubarak. Azam tahun ini kalau boleh nak puasa sunat dalam bulan2 mulia Rejab dan Sya'aban. Insya ALLAH.

Dugaan lapar alhamdulillah tidak dirasai. Berlalu seperti hari-hari biasa. Jadinya oklah waktu sahur hanya amik Shake HL+ sebiji pisang. Cuma minda sahaja asyik moody..Maybe kerinduan menjalar dalam saraf2 tunjang dan otak. hihihi. Hah amik! Sekarang ni siapa yang rindu sebenarnya. Adus bedebus...kan dah kena batang hidung sendiri...Ye lah bila ada depan mata hati ni berbunga2 aje..rasa lengkap... bila tak de hah mulai rasa kosong+sunyi...Apa-apa pun itulah keindahan dalam perkahwinan. Walaupun rindu-rinduan ianya halal dan insya ALLAH memperoleh pahala. Se…

Selamat Hari Guru

Image
16 Mei pada setiap tahun akan disambut oleh seluruh warga yang bekerjaya sebagai pendidik bangsa, samada di peringkat rendah mahupun tinggi. Ucapan mulai disiarkan di mana2 medium samada media cetak, media massa, internet mahupun telekomunikasi.

Ucapan Selamat Hari Guru

Oleh itu, pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan “Selamat Hari Guru…Terima Kasih Cikgu..” kepada semua guru yang pernah mengajar dan mendidik saya menjadi insan berguna pada hari ini. Antaranya ialah :

Arwah Abah+mak, - guru pertama yang banyak mengajar Idah tentang kehidupan.Tok Guru Mengaji - Hajjah Munah(mak aji) yg mengajar idah baca Al-Quran seawal usia idah 6tahun..alhamdulillah
Guru-guru Di Sekolah Rendah Bukit Puchong, Sekolah Menengah Bukit Mendi, Pensyarah2 di Kolej KYPMKL, PSDC. Terima kasih atas tunjuk ajar kalian.
“Tanpa didikan, teguran dan bimbinganmu kelmarin, siapalah aku pada hari ini….”

Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan “Selamat Hari Guru” khususnya kepada Along, Kaklong, Angah, Adik Ipar,s…

Bicara seorang ibu

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam hujung minggu buat semua,

Syukur alhamdulillah masih berada di tahap momentum versi semangat berkobar-kobar dalam menulis. Salah satu sebab ianya sebagai satu medium untuk idah meluahkan apa yang idah rasa.Hari ni juga genaplah 6hari En.Kanda outstation, hanya telefon dan email sebagai penghubung kasih dan rindu. Tuntuan kerja en.kanda , sebagai isteri Idah redha. Alhamdulillah masih dikurniakan rezeki daripada NYA.Semoga segala urusan en.kanda di sana dipermudahkan ALLAH...amin.

Selama itu jugalah, Hanani-hanani Idah merindui Abahnya. Setiap hari pasti mereka akan bertanya..

"ummi....bila abah nak balik? Kakak rindulah...", si adik dengan ragamnya yang mahukan Abahnya...Bila menangis panggil abah...abah..huhuhu Sabar ye sayang pujukku..

Terasa sukar apabila menghadapi situasi ini, namun sebagai ibu, idah perlu kuat dan tabah. Idah suka ayat yang ditulis dalam blog seorang sahabat maya Insyirah Solehah..kata-katanya :-

"Nak ada anak mujahid, k…

Nak pomote sikit...:)

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah mood masih berada ditahap momentum yang stabil dan semangat pun masih berkobar2 nak menulis. Ok di sini idah nak ajk kawan-kawan blogger dan follower melihat page website idah di FB. Alhamdulillah semoga dengan adanya medium FB ini dapat meluaskan lagi jaringan rangkaian bisnes idah.

Idah sudah 4tahun bergelumang dengan dunia perniagaan online. Alhamdulillah walaupun tiada premis kedai2 nyata..namun syukur pendapatan yang diperolehi sama dengan gaji basic seorg pemegang ijazah..hihihi..Ok kawan2 boleh jenguk dan like ye..Terima kasih semua..:-








Salam Sayang,
Ummihanani -> teratak 23

Selamat Hari Lahir Sayangku Afifah

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, hari ni genaplah 4tahun umur Hanani idah yang sulung. Dilahirkan pada 14 Mei 2007, merupakan kelahiran sulung yang amat dinantikan oleh pihak keluarga mertuaku.Kelahiran puteriku ini merupakan kelahiran cucu sulung dalam keluarga En.Kandaku.Alhamdulillah Idah bersalin normal tepat Jam 5.35pagi yang disambut dengan azan Subuh.Syukur padaMU Ya ALLAH memudahkan kelahiran puteriku. Berat sekitar 2.8kg yang Ummi Abah berikan Nama AFIFAH HANANI.

Sepanjang mengandungkan cahaya mataku ini,alhamdulilah tak banyak ragam atau keinginan mengidamku terhadap apa2pun...Jikalau teringin sekalipun tidak lah sampai menangis nak juga. Idah juga selalu baca surah Yusuf (nak dapat anak yg cantik+soleh), surah lukman dan surah maryam.Banyak kisah sepanjang kehamilanku waktu ini. Tapi tak mahu cerita banyak.Insya ALLAH lain kali ye.

Sambutan majlis kecil-kecilan insya ALLAH selepas Abahnya pulang dari outstation. Tahun ni birthday kakak jatuh time…

Wah...seronoknya

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Entry ni patutnya lama dah dikeluarkan tapi biasalah suka peram sampai jadi mcm ikan pekasam..Cerita lama baru dikeluarkan..oklah tu kan..leh share2..Masa cuti hari Pekerja 1Mei yang lalu, En.Kanda ajak balik kampung melawat mak2 sedaranya di Kuala Terengganu..Sudah lama tak ziarah mereka...Kiranya macam kamching(rapat), so melawat tu satu kewajipan.Cewah.Apa2 pun time tu lah "Mrs. S" datang menyerang.huhuhu..mmg kalau dah kena serangan Mrs.S mood terus down.So ubatnya selalunya Idah akan tidur. Tapiiiiiiiiiiiiiii.....so bergegaslah kemas2 barang dan bertolak.

Nak dipendekkan cerita, on the way balik tu En.Kanda ajak singgah satu tempat yang sangat2 best.Hilang sedikit rasa sakit tu..Hihih dan part paling best dapat jenjalan naik bot...Jom layan gambar2 di bawah ye.(ni kes malas nak berceloteh panjang2)..Layanzzzzzzzzzzz:-

Jika anda ingin tahu lebih lanjut tentang sejarah BUKIT BESI, sila KLIK DISINI YE!




















Salam Sayang,
Ummi Hanani,
http://kedainiaga.net
htt…

Sapu semak lalang dan sawang labah...

Assalamualaikum semua...
Apa kaba semua...Yang pasti tak de siapa agknya yang kisah..hihi..lama nya tak update blog.Bukan apa ntah tetiba hilang mood nak menulis.So biarkan aje semak samun,lalang dan sawang2 mula menjadi penghuni tetap.Hari ni mood kembali semula berikutan Idah sudah berada tahap kebuhsanang yang amat2 tinggi..hihi..En.Kanda outstation di tengah lautan, so hujung2 minggu begini maka nya menjadi tidak gumbira..hihi..

Rasa nak berbual dengan seseorg tapi ntahlah tak tahu nak call/sms/chat dengan siapa..Uik! baru perasan dikala sunyi begini hihihi rupanya tersedar dr lena yang panjang, Idah ni kurang berkawan.Hihihi..lepas ni kena aktif semula berblog.Leh dapat ramai kawan2, leh join GA dan mcm2 lagi.1st thing nak buat hari, idah nak tukar templete blog..nak cari yg hok ceria2 sikit..Ayuh!

Lakukan apa yang orang lain tak lakukan

ARTIKEL PILIHAN: Lakukan apa yang orang lain tak lakukan
Oleh :- IK
Ramai yang berjaya kini sering berfikir melawan arus. Maksudnya, melakukan perkara di mana ramai orang lain tidak lakukan. Teringat satu kisah dalam sejarah sukan olimpik, sebelum tahun 1968, dalam acara lompat tinggi, atlit lompat tinggi akan berlari menghampiri galah dan lompat dengan badan kedepan.Ianya sehingga Dick Fosbury tergerak untuk mencuba lompat tinggi dengan cara membelakangkan badan pada galah tersebut, dan berjaya melompat lebih daripada 1 kaki dengan cara konvensional pada ketika itu (badan berhadapan dengan galah)!Sehingga kini, gaya lompatan Dick Fosbury adalah cara konvensional.Apa yang terjadi? Atlit Dick Fosbury mengenakan pemikiran bukan konvensional- fakir melawan arus. Bahasa kini, kita sering kaitkan dengan istilah "fikir di luar kotak".Juga kisah seorang pemuda bernama George Eastman berhenti dari kerja makan gaji di sebuah bank, dan memulakan perniagaan foto. Beliau menamakan perniag…

Harga melewat-lewatkan masa!

Oleh: Irfan Khairi

Sekiranya ada satu sahaja MUSUH untuk membuatkan kita tidak berjaya & mengeluarkan segala potensi diri, ianya adalah procrastinate. Atau melewatkan-lewatkan masa kerja.

Penyelidikan telah dilakukan di Univeristy di Chicago, Amerika Syarikat mendapat maklumat mengatakan bahawa bilangan besar orang ramai melewat-lewatkan kerja atau procrastinate oleh kerana dalam keadaan bawah sedar (sub-concious) telah memupuk tabiat mencari alasan untuk tidak berjaya.

Pepatah mat salleh berbunyi "Old habits, die hard". Memang sukar untuk mengikis sesuatu tabiat. Ia memerlukan usaha yang amat tinggi untuk keluar dari sesuatu tabiat yang buruk. Sering kali kita gagal mengikis sesuatu tabiat, oleh sebab itulah pepatah itu juga mengatakan ianya sukar untuk dimatikan!

Satu teknik yang boleh digunakan untuk membuangkan penyakit melewatkan kerja ini adalah dengan mengguna teknik yang saya gelar "bayangkan harga melewatkan kerja..."

Bayangkan ini. Apabila anda…

Lakukan dengan pantas!

Artikel pilihan: Lakukan dengan pantas!
Oleh: Irfan Khairi

Pantas! Itulah kuncinya...

Untuk mencapai kejayaan dengan cepat, anda perlu lakukan sesuatu dengan pantas. Itulah yang dinamakan undang-undang "sebab dan kejadian". Disebabkan sesuatu kerja itu dimulakan dengan cepat, maka, hasilnya juga akan terima dengan cepat.

Ramai yang tertanya-tanya, apakah rahsianya untuk mencapai kejayaan pada usia muda? Apakah rahsianya untuk mengumpulkan wang yang banyak pada usia muda?

Jawapannya adalah amat mudah. Mulakan dengan pantas! Mulakan proses anda mencapai matlamat anda dengan pantas dan mulakan proses mengumpul kewangan anda dengan cepat.

Satu pengajaran yang boleh kita ambil dari tycoon perniagaan billionaire British terkenal, Sir Richard Branson, pengasas Virgin companies adalah beliau melakukan segalanya dengan pantas.

Menurut biografi Richard Branson, bermula pertama kali perbincangan untuk membina syarikat penerbangan Virgin Airlines, Syarikat tersebut memulakan penerb…

SIKAP penentu segala oleh Irfan Khairi

Image
Tip pilihan: SIKAP penentu segala
Oleh: Irfan Khairi

Sekiranya ada satu sahaja elemen untuk diubahkan dalam diri kita untuk mencapai kejayaan yang cemerlang, elemen tersebut adalah SIKAP atau attitude.

Dengan mengubah sikap diri sendiri (dalaman), ia akan mengubah kejayaan kita (luaran). Sikap kita terhadap kerja, masa, wang, kejayaan, orang disekeliling, ilmu dan sebagainya.Semua orang yang sudah berjaya kini, pada satu masa dahulu telah mengambil keputusan untuk lebih serius dalam mencapai kejayaan. Keputusan untuk lebih serius dengan diri sendiri akan mengubahkan sikap kita dalam berbagai bidang.Mereka yang berjaya menanamkan sikap melakukan kerja yang sukar, penting & memberi pulangan. Manakala mereka yang tidak berjaya menanam sikap suka melakukan kerja yang mudah, tidak penting & sentiasa untuk release stress.

Puisi - “Puteriku Cintailah Mereka"

Puteriku…
Bacalah sejarah Siti Khadijah Al-Qubra
Akan kau saksikan nanti satu peribadi agung
Dia menemani Rasul di waktu orang lain kufur
Dia mendampingi Nabi ketika orang lain lari
Tenaga dan hartanya habis membela agama
Darinya lahir zuriat keturunan mulia
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Kajilah biografi Siti Aisyah,
Kau akan terpegun dengan tubuh yang mulia ini
Pendamping Nabi yang paling dikasihi,
Pententeram hati Rasul ketika duka,
lambang kemegahan wanita solehah,
Menjadi ulama’ obor umat
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Tatapilah perjalanan hidup Siti fatimah Az-Zahra,
Kau akan menitiskan airmata melihat pendeitaannya
Bagaikan terbayang tubuh kerdil ini melangkah lemah,
Menjunjung bekas air di padang pasir sahara
Namun dia masih mampu tersenyum menyambut suaminya,
Memang selayaknya dia menjadi penghulu wanita syurga,
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Telah kau baca, tatap dan kaji peribadi wanita mulia
Kau suluhlah pula wanita zaman ini
Tidak akan kau temui w…

AA Hanani yang banyak ragam

Image
Assalamualaikum semua,
Lama rasanya tak bercerita pasal Hanani. Selalu coretan ummi nya aje. Tajuk entry AA Hanani..hihi sebab dua2 puteri namanya bermula dengan huruf A..so nak diringkaskan Umminya guna AA. Afifah Hanani dan Aisyah Hanani. Alhamdulillah dua-dua dah semakin menginjak usia. Selaras dengan umurnya bermacam-macam ragam dan kerenah. Dua-dua ada perkembangan nya yang tersendiri.

Besar tanggungjawab dan amanah yang dipikul oleh kedua ibubapa. Dalam mendidik dan memberikan yang terbaik untuk setiap anak-anaknya. Alhamdulillah syukur Idah panjatkan kerana sejak mereka berdua lahir mmg sepenuhnya di bawah penjagaan idah dan suami. Tiada pembantu. Selalu juga mengeluh kerana keletihan dan saban hari melakukan rutin harian. Hingga pernah menangis semahu-mahunya..namun itu semua tekanan yang normal..hihi..Bila dalam keadaan letih seharian menguruskan rumahtangga, duduk sebentar terkenang apa yang mak bagi tahu masa anak dara dulu-dulu. Kata mak :-

"...nnt dah kawin, penat ke, l…

Serba Ringkas tentang Buku "Jana RM dari Rumah"

Image
Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

Alhamdulillah semoga keceriaan dipagi hari ini berterusan hendaknya, Dah lama tak update blog sendiri.Terima kasih pada sahabat maya K.Yati kerana sering berkunjung ke blog idah dan bertanyakan entry baru. Bukan dek kerana kesibukan tugas seharian yang membantutkan penulisan di blog ini, tetapi kekeringan idea dalam menulis menyebabkan Idah biarkan sahaja hari berlalu tanpa ada entry terkini.

Alhamdulillah hari ni, semangat untuk menulis tu ada. Banyak yang hendak ditulis dan dikongsikan cuma kekadang hilang perkataan untuk menyusun ayat-ayat indah. Cewah..hihih. Ok di sini Idah nak kongsikan sedikit serba ringkas tentang buku "Jana RM Dari Rumah" karya kak Masayu Ahmad.



Pic:- kredit drpd Blog kak Masayu


Pada pandangan idah, buku ini wajar dimiliki oleh setiap suri rumahtangga samada sudah memulakan perniagaan atau belum.Ini kerana pengolahan idea yang kak mas tulis ni banyak membantu para suri rumahtangga yang cuba untuk mencari atau mena…

Minat&Perniagaan

Image
Artikel ini idah dapat daripada email yang dihantar oleh Irfan Khairi. Semoga ada manfaat nya buat newbie dan saya juga

Artikel:- Irfan Khairi
Sumber :- http://www.irfankhairi.com/live/prelude.htm

Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat...

* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita takkan rasa cepat sangat nak give-up/putus asa. Walaupun belum mendapat keuntungan yang lumayan perniagaan kita, kita tetap gembira kerana kita lakukan apa yang kita suka!
* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita akan rasa cepat sahaja masa berlalu. Kalau lakukan kerja tersebut dari pagi sampai malam, terasa sekejap je. Bila tidur malam pula, rasa nak cepat je siang hari datang sebab kita dapat ulang kembali melakukan perniagaan yang benar-benar kita suka! * Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita suka menambahkan ilmu dalam bidang tersebut. Kita rasa seronok membaca, menghadiri majlis ilmu dan bertanya pada yang lebih pakar mengenai sesuatu perkara. Kita akan all out men…

Klinik dan Alahan Ubat?

Image
Assalamualaikum...
Selamat petang buat semua kawan-kawan blogger, alhamdulillah hari ini ada sedikit keceriaan berbanding semalam. Semangat waja untuk fokus pd kerja pun sudah kembali. Alhamdulillah syukur padaMu Ilahi. Terima kasih juga pada en.kanda.

Pagi td en.Kanda dah bawa gi klinik,alhamdulillah urusan cepat. Kalau tidak mahunya pening+sakit perut kembali lagi. Tak boleh nak duduk lama2 kat klinik,loya bau mcm-mcm ubat. Pesakit No 3005. So dah check semua.

MA tu kata idah maybe alahan pada ubat.ALAHAN? igtkan alahan hamil..hahahahah bukanlah. Alahan ubat atau somethinglah. Seingat idahlah(mmg catat dalam buku) tak de pulak amik apa2 ubatan hospital. Idah just amik herba,madu dan habbatussauda. Ayoyoyoyo bakpe pulak dah alahan...Rasanya bukan alahan tapi panas dalam agknya, hihi Idah pulak jadi MA kan...ermmm apa2 pun hadapi ujian tak sihat dengan sabar. Boleh juga rehat(rehat ke? macam tak aje).

Idah pun cari info pasal alahan ubat ni. Apakah penyebabnya. Carian di google paling pan…

Alhamdulillah...akhirnya

Image
Alhamdulillah akhirnya berjaya juga idah mendapatkan buku ni.Masih belum sempat membacanya.Idah baru beli kat Popular Di Berjaya Megamall Kuantan semalam 12/02/2011.Tak sabar nak baca,namun dek ketidaksihatan diri maka nya ditangguhkan dulu.Insya ALLAH dah habis baca idah akan kongsikan di sini sinopsisnya ye.

Selain tu,ada buku-buku lain juga idah beli(mmg dah hobi suka beli buku). Antaranya:-

Mama Saya Lapar - Wardina SafiyyahBicaralah Atas Nama Kasih - Noraslina Jusin (isteri UZAR)Tarbiah Anak-Anak dengan zikir dan doa - Ustaz Zahazan + Rohidzir Rais101 Idea Bisnes Home-Based - Junaidah HamdanRahsia Bisnes Isteri Rasulullah Khadijah - Ashadi ZaimMingguan Wanita

Salam Sayang,
Teratak 23
10 Rabbiul' Awal 1432H

Sakit mata(merah berair+pedih)+ selesema+aura demam

Image
Hari ini Idah rasa kurang sihat sangat2 tapi sempat lagi update blog...:) Alhamdulillah syukur kerana ALLAH memberikan kesakitan ini untuk menghapuskan dosa-dosa kecil.Masa untuk berehat.Idah sedaikan satu tazkirah untuk renungan bersama:-

Panduan Memilih Sahabat

Berpesan Al Qomah kepada puteranya, Wahai puteraku, sekiranya kamu
merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah kamu
memilih teman-teman yang memiliki sifat berikut,

1- Jika kamu ditimpa bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu
untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

2- Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari temanmu itu
maka akan segera mengusahankannya.

3- Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantu
dengan memberikan pandangannya.

4- Jika bercakap-cakap dengan temanmu maka ia akan membenarkan kata-
katamu.

5- Jika temanmu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau
perkataanmu maka ia akan menutupinya.

6- Jika kamu mengeratkan hubungan persahabata…

Renungan:- Cerita seorg budak dan 3 soalan.

Image
Pada suatu masa ada seseorang yang memusuhi Allah. Ia suka menanyakan tiga soalan dan tiada siapa yang boleh menjawabnya. Bahkan ulama-ulama di Baghdad pun tidak dapat menjawabnya. Ini menyebabkan ia semakin menjadi-jadi memperleceh Islam. Pada suatu hari seorang anak lelaki berumur lebih kurang 10 tahun datang dan mendengar cabaran yang dibuat oleh lelaki tersebut.

Lelaki ini mencabar siapa sahaja untuk menjawab soalannya. Anak lelaki itu diam dan memerhatikan sahaja. Kemudian ia nekad untuk menyahut seruan lelaki itu. Ia kemudiannnya berjalan ke arah lelaki itu dan berkata, "Aku sahut cabaranmu" !

Lelaki itu ketawa dan tambah memperleceh lagi orang-orang Islam sambil berkata, "Anak berumur 10 tahun menyahut seruanku? Ini sajakah yang mampu kamu adakan?"

Anak lelaki itu dengan tenang mengulangi sekali lagi hasratnya. Ia akan menyahut cabaran lelaki ini dan dengan pertolongan dan petunjuk Allah ia akan menundukkan lelaki ini. Lelaki itu akhirnya bersetuju.

Maka r…

Templete asyik tukar-tukar

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua,

Apa khabar ye hari ini? Alhamdulillah hari ni mood idah sudah agak pulih 40% walaupun tidak sepenuhnya. Nak rajin menulis ni amik masa juga. Templete pulak asyik bertukar2 aje..susah betul nak dapatkan tema color untuk rumah sendiri kan.Tak tahu lah kalau dalam dunia realiti.Mesti En.Kanda pening kalau tiap2 bulan asyik nak tukar color aje.hihihi...takpe2 blog ni idah yang buat semuanya..so tak kisahlah kalau asyik bertukar2.Ada aje yang berkenan.Templete yang ni tak tahu lah bape tahannya.

Oklah bila-bila rasa ada mood lagi idah sambung ye. Rasa kemalasan tu masih berbaki lagi. Urusan rumahtangga pun masih ada yang belum selesai. Super duper mom!

moody...malas...hilang fokus

Image
Tak tahulah kenapa sejak dua menjak jadi macam malas aje terutama nak bekerja..mood pun selalu aje down...Cepat naik marah...arrrrrrrrrrggggghhhhh benci bila berada dalam situasi mcm ni....malas nak buat kerja..so kalau tak kerja fulus mania pun tak de...hilang fokus!!





Kebangkitan rakyat Mesir: Saat sekutu Israel dijatuhkan Allah

Oleh :- Nik Abdul Aziz Nik Mat

Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia. Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambing kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.

Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.

Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. …