Posts

Showing posts from June, 2010

Semuanya cantik, menawan hatiku...Stylish&Elegant

Image
Assalamualaikum semua blogger2....nampaknya malam ni mood menulis idah mencapai 200%..:) so selagi mood menulis masih ada..idah nak kongsikan sedikit apa yang idah surfing hari ni...seperti yang telah sedia maklum sekarang ni idah memang suka mengumpul, mengkaji, surfing pakaian muslimah yang dinamakan ABAYA...

Dalam surfing-surfing tu tentang dunia fesyen Abaya ni... ada beberapa design Abaya yang menjadi piihan idah..pada idah ianya sangat cantik...Berikut antara koleksi terpilih yang idah amik daripada satu website ni :- kredit to Lebaas- Modesty Redefind



1. Ni design Swarovski Abaya Dubai - ada batu2 kat abaya ni



2. Ni new design Ballon Sleeves Jilbab


2. Design Butterfly Abaya - utk lebih dekat leh klik sini



4. Silk Garden-Emerald Green.- utk lebih jelas kliksini

Cantik2 kan...actually banyak lagi design yang cantik2..tapi harganya boleh tahan juga...tak pelah ini sekadar perkongsian idah kepada peminat2 abaya...mana tahu ada designer2 atau tukang2 jahit yang leh jahitkan abaya mcm sty…

Apa yang penting?....KERJASAMA

Image
Dah mcm tema cerita kartun "WONDERPETS" pulak...tak kisahlah apa pun tajuk kan..:)

Alhamdulillah hari ni kesihatan idah pulih sepenuhnya....syukur pada Mu Ya Allah....hari ni juga merupakan hari kedua En.Kanda berkursus...Maka nya en.kanda tidak pulang ke rumah hari ni...esok insya Allah baru pulang....jadi kangan sama en.kanda...:)

Ada mood nak menulis hari ni....1st idah nak cerita pasal aktiviti idah pagi tadi...kesihatan pun ok jadinya pagi tadi ambil kesempatan bersihkan kawasan di luar rumah...semak mata memandang dengan sampah daun2 kering berguguran di kawasan laman rumah dan belakang...dah mcm gambar kat bawah ni...kalau betul mcm kat bawah ni..cantik juga..ni tak alahai....


pic: kredit to google ok!

Aktiviti bergotong royong bersama dengan ayah mertua...Alhamdulillah sayang sangat dengan ayah mertua...mmg dah anggap mcm ayah kandung...banyak membantu dan ringan tulang...sentiasa kaya dengan kata-kata yang berunsur motivasi dan nasihat( ni idah ambil sebagai kata-kata p…

Sakit Urat2...Sejuk dan cirit birit...

Image
Assaamualaikum semua....

Hari ni dah dua hari idah rasa tak enak badan...punca drpd semalam...maybe keracunan makan tidak dapat dikenal pasti..sbb tak gi klinik...bila2 difikir2 semula rasanya puncanya sbb idah try makan ulam petai...sudah sedari dulu dah tau penyakit ni..tiba-tiba semalam terasa nak cuba-cuba makan...ada pulak gulai tempoyak...hah lepas aje makan...tiba-tiba badan jadi seram sejuk..perut memulas-mulas...sakitnya teramat sangat...berlarutan daripada itu terus rasa macam nak demam, sejuk, sakit-sakit urat...sehinggalah hari ini...



Hari ni en.kanda attend kursus selama 3hari...ikut perancangannya maybe akan menetap di tempat kursus selama 3hari...harap2 kesihatan idah akan pulih sekadar segeranya...sbbnya tak de org kat rumah..ada dua org puteri yang masih kecil dan perlukan perhatian...Ini idah petik daripada kata2 seorg kawan Nurhuda Cahaya Petunjuk

~Ujian datang daripada Allah S.W.T sebagai tanda sayangnya Allah kepada hambaNYA. Adakah kita kuat dalam menempuh ujian itu…

Renungan buatmu ....Insan bernama suami

Sebagai pengajaran ringkas buat para suami. Antara Kesalahan Lelaki (Suami):-

1. Lalai Berbakti kepada orang tua setelah menikah

2. Kurang serius dalam mengharmonisasikan antara isteri dan org tua

3. Ragu dan buruk sangka kepada isteri

4. Kurang memiliki sikap cemburu terhadap isteri

5. Meremehkan kedudukan isteri

6. Melepaskan kendali kepemimpinan & menyerahkannya kepada isteri

7. Memakan Harta isteri secara batil

8. Kurang semangat dalam mengajari isteri ajaran-ajaran agamanya

9. Bersikap pelit terhadap isteri

10. Datang secara tiba-tiba setelah lama pergi

11. Banyak mencela dan mengkritik isteri

12. Kurang berterima kasih dan memotivasi isteri

13. Banyak bersengketa dengan isteri

14. Lama memutus hubungan & meninggalkan isteri tanpa sebab yg jelas

15. Sering berada di luar rumah & jarang meluangkan masa dengan keluarga

16. Interaksi yang buruk dengan isteri

17. Tidak menganggap penting berdandan untuk isteri

18. Kurang perhatian terhadap Doa yang dituntut ketika menggauli isteri

19. Kuran…

Mangkuk yang cantik,Madu dan sehelai rambut..

Rasulullah SAW, dengan sahabat-sahabatnya Abu Bakar r.a., Umar r.a., Utsman r.a., dan 'Ali r.a., bertamu ke rumah Ali r.a. Di rumah Ali r.a. istrinya Sayidatina Fathimah r.ha. putri Rasulullah SAW menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan sehelai rambut terikut di dalam mangkuk itu. Baginda Rasulullah SAW kemudian meminta kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut (Mangkuk yang cantik, madu, dan sehelai rambut).

Abubakar r.a. berkata, "iman itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut".

Umar r.a. berkata, "kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Utsman r.a. berkata, "ilmu itu lebih cantik dari mang…

Cerita 2....aktiviti masak memasak...

Image
Sambungan entry td...

Kali ni aktiviti idah hari Sabtu pulak...Bangun awal pagi tu otak dan minda idah telah memikirkan menu utk hari ni..ihik:) (tetiba rasa nak menulis tentang dunia masakan lak..) So idah pun merealisasikanlah rasa keinginan nak makan ketpat nasi+kuah kacang....mcm hari raya lak...ye lah menu utama utk juadah raya jarang dijumpai kalau bukan bulan perayaan.

Semua bahan2 cukup ut dimasak...so sebelum bermula...mcm biasa telefon mak dulu...hahahahahaha...sejak dari kawin sampailah dah ada anak 2...apa2 rasa nak masak sesuatu yang agak special mestu telefon mak dulu....ty resepinya...

Masuk dapur lebih awal sikit...semangat nak makan ketupat lah katakan...ihik:..
tadaaaaaaaaaaaaaaaa....inilah hasilnya...maaf ye resepi rasa malas nak tepek..so masukkn gambarnya aje..



bawah ni gambar close up bagi menu2 di atas :-


ayam masak merah buat en.kanda...



ketupat yang dipotong kecil2...memudahkan utk makan...nyum..nyumm..



kuah kacang versi idah kitchen...ihihi...rasanya manis sedikit sb…

Cerita 1....Kisahnya bermula

Image
Assalamualaikum semua...
Lama juga rasanya tak berupdate blog ni...Seperti biasa idah tak de idea nak mengarang...almaklumlah bab2 penulisan idah mmg agk kurang sikit...sejak dr bangku sekolah lagi..so kalau nak minta buat karangan ni alahai mmglah agak lambat sikit...namun jika buat point2 penting mmg idah suka...ihik...cerita kali ni idah nak cerita aktiviti sepanjang dua hari cuti Jumaat Sabtu..

Mcm biasa selalunya kalau cuti, itulah masa utk Abahnya menghabiskan masa bersama puteri2nya...itupun jika Abahnya tak mengadap laptop dan kejenya...dah memang hobi abahnya...So Jumaat lalu Abahnya ada program Al-Falah..igtkan mmg tak keluarlah minggu ni..lagi pulak ada sahabat maya Idah kata nak datang rumah amik Maajun Anggun Bistari...Dalam jam 12.30thnr En.Kanda pun balik drpd program...dan bertanya:-

E.Kanda :- Ermmm nak keluar tak petang ni?

Idah: Keluar? erm...malas lah pulak...nak gi mana ye?

E.Kanda :- ikutlah....

Idah:- erm...kan kawansayang kata nak datang rumah...kan dah bgtau abang m…

Syahdunya hati ummi....

Image
Pesanan Lukman al-Hakim kepada anaknya:

“Wahai anakku, ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH."

Daripada riwayat A-Bukhari dan Muslim, Rasulullullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud:

“Sesungguhnya anak-anak itu dilahirkan dalam keadaan fitrah. Ibu bapalah yang menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi.”

Solat adalah tiang agama. Sabda Rasulullah SA W.

“Solat adalah tiang agama. Barangsiapa yangmendirikannya bermakna dia telah mendirikan agamanya. Barangsiapa yang meninggalkannya, sesungguhnya dia telah meruntuhkan agamanya”

Alhamdulillah sekarang Hanani2 Ummi sudah mula belajar solat dan mengaji..Syukur padaMu Ya Allah...Aku mendambakan anak2 yang solehah...Sekarang akak dan adik kalau dengar org azan dan ummi nak solat...mereka berdua akan turut serta..Alhamdu…

Monolog seorang ibu...

Image
AFIFAH HANANI BT AFIZULLAH


'AISYAH HANANI BT AFIZULLAH

HARAPAN

Aku ingin menjadi Siti Khadijah
Yang agung sebuah cinta
Memperjuangkan hartanya ke jalan fisabilillah

Sebagai Siti Aisyah abadi dalam setia
Tiada rasa payah seperti Puteri solehah Siti Fatimah
Akur tanpa lelah tiap perintah

Dan bukannya aku ingin menjadi penggoda fitnah
Dari sejarah Siti Zulaikha
Sewaktu menjadi marah inginku kutip serpihan sabar
Yang menyerlah dari catatan hidup Siti Srah

Tetap ingin aku membeku tabah
Bagai Siti Hajar mengendung
Puteranya yang masih merah
Ditengah terik padang pasir merekah

Relalah aku menjadi perempuan solehah
Yang mati dalam kesungguhan iman
Terpancang gagah
Bagai harumnya pusara Mashitah..

Anugerah dalam doa...

Image
Kadang-kadang perjuangan adalah sesuatu yang kita perlukan dalam hidup kita. Jika Tuhan membiarkan kita hidup tanpa sebarang dugaan dan rintangan, itu mungkin akan melumpuhkan kita. Kita mungkin tidak akan menjadi kuat, tabah dan yakin menempuh segala rintangan untuk meneruskan kehidupan. Fikir dan renungkan…….

ANUGERAH….

Saya mohon kekuatan….
Dan Tuhan memberi saya kesulitan-kesulitan untuk membuat saya kuat.

Saya memohon kebijaksanaan…
Dan Tuhan memberi saya persoalan untuk diselesaikan.

Saya memohon kemakmuran…
Dan Tuhan memberi saya otak dan tenaga untuk bekerja.

Saya memohon keteguhan hati…
Dan Tuhan membari saya bahaya untuk diatasi.

Saya memohon CINTA….
Dan Tuhan memberi saya orang-orang bermasalah untuk ditolong.

Saya memohon kemurahan dan kebaikan hati..
Dan Tuhan memberi saya kesempatan-kesempatan.

Saya tidak memperoleh yang saya inginkan,
Saya mendapatkan segala yang saya perlukan



Blog Walking....

Hari ni..tiada apa yang nak ditulis...maka nya idah pun jalan2 ke blog kawan2...membaca apakah entry mereka hari ni..ada pelbagai ragam cerita yang dikongsi..penuh dengan pelbagai gaya persembahan jalan cerita..ada yang simple..ada yang panjang lebar...ada yang berkisar tentang rumahtangga...anak2...rutin harian..kerjaya...motivasi dan mcm2 lagi...

Namun dalam banyak2 blog hari ini yang idah ziarah dan kunjungi...idah tertarik sungguh dengan blog Haruman Mawar. Jalan ceritanya..cara pengolahan cerita, gaya bahasa nya..pada idah ada dakwah disebaliknya...idah suka baca...

Oklah cukuplah dulu untuk hari ni...entry akan datang idah nak masukkan gambar-gambar tempat2 menarik Di Japan...hah siapakah yang ke sana??? Tunggu ye..

Abaya..Abaya...Mana satu jadi pilihan?

Image
Entry hari ni idah nak kongsi bersama anda pasal minat idah sekarang..semuanya pasal ABAYA...anda tahu apa itu ABAYA?? kalau nak tahu jom baca kat web idah ni APA ITU ABAYA? sekarang ni idah selalu surfing tentang abaya ni..kalau dalam FB tu memanglah ramai peniaga2 dan pembekal2 abaya..samada direct terus dr negara Timur Tengah sendiri mahupun kat Malaysia...

Macam dah jadi satu trend fesyen sekarang pulak...Abaya menjadi pilihan..Namun tidaklah salah..kerana pada idah Abaya merupakan pakaian muslimah yang sudah semestinya menutup aurat...warna yang hitam memikat, bergaya tu bisa menggoyahkan nafsu idah nak membeli...

ihik...dah 2tahun lebih idah jadi peniaga koleksi pakaian muslimah ni..nmpknya tahun ni merupakan tahun kemuncak permintaan bagi abaya hitam dikalangan wanita diMalaysia..maybe disebabkan hal ni..maka nya peniaga2 yang menjual abaya juga makin bertambah..persaingan juga ramai..

Alamak dah melalut pulak...ok berbalik kepada topik..idah ada minat abaya dr koleksi Eshaina Col…

Insan yang bernama BAPA....

Sekalung doa dan rindu buat Ayahanda Arba'i Bin Badrus.....dalam kenangan..
Setulus doa dan penghargaan buat Ayahanda Abdullah bin Salleh...
Mutiara kasih, sekudus doa dan selembar kasih sayang buat Suamiku yang tercinta Afizullah Bin Abdullah...

Buat insan yang kusayangi,
tiada waktu, tiada ketika...
Bila mana daku tidak memikirkan mu..
daku doakan yang terbaik untukkumu...
dan.inginku luahkan...
Kau tetap dalam hatiku...sentiasa dekat dihatiku...

Buat Arwah Abah...
sesungguhnya anakanda mendoakan Abah tenang di sana..
Doa anakanda panjatkan..
Anakanda merindui....Tam sayang abah...


Bermula dgn entry award...terima kasih Nonie.

Image
Terharu rasanya dapat award dr seorg kawan blogger...yelah walaupun idah ni jenis kekdng rajin kekdng terlebih sindrom "M" namun masih ada yang sudi bagi award begini...tak layak actually..ihik..apa2 pun terima kasih buat sahabat onlineku Nonie ...terima kasih daun keladi ye..

Anatara award yang diberikan adalah :









Kembali bersiaran...

wah rindunya.......

Alhamdulillah setelah seminggu bercuti dan tidak bersiaran serta menulis kini..idah kembali semula..Alhamdulillah akhirnya rindu pada mak dan adik beradik terubat juga hendaknya..Seminggu lamanya berada di sana...dapat jaga mak, masak utk mak..berbual2 dgn mak...mengeratkan hubungan cucu dengan opahnya...ye lah balik pun dalam 3-4bulan sekali..bila sekali balik kenalah lama sikit...(tak gitu cik abe ku...ihik:)

Insya Allah lepas ni idha cuba utk lebih kerap menulis...kadang2 tiba waktu "M" tu..alahai..mmg kena tepis..kini semangat utk terus berjuang sudha kembali...chayok2..

Kepada yang sudi mengunjungi blog idah sepanjang tempoh berkabung idah...terima kasih idha ucapkan ye..insya Allah idah akan cuba kunjung ke blog anda...

Ragam Hanani....bila sudah pandai bercakap..

Image
Lama sungguh rasanya tak bercerita pasal hanani2 Idah yang dua org tu kan..Alhamdulillah sudah semakin membesar...perkembangan yang cukup sihat...Kini Hanani yang sulung dah genap 3tahun, manakala hok no dua pula 1tahun 7bulan...sekarang ni kalau tgk kedua2nya mcm kembar...Badan si adik lebih berisi dan sihat daripada kakaknya...dan si adik juga lebih garang dan tegas orgnya..manakala si kakak lemah lembut orgnya dan garang( ni sah2 mewarisi sifat umminya yang garang...hah amik sebijik!)...ihik...

Perkembangan Afifah Hanani 2tahun nak masuk 3thn...
-sangat sukakan buku, pensil dan pen...peralatan seorg pelajar...bila tanya mesti dia jawab..."kakak nak gi sekolah kan..kenalah ada buku, pensil, pen,kertas...." kekdng pening tgk kerenah dia kalau di shopping kat BookStores...semua benda dia nak...-sangat suka bawa beg sekolah...dalamnya penuh dgn segalanya termasuklah kertas2 yang dah terkoyak...-sangat suka mengaji dan solat...bab ni kalau tiba solat...mmg dia akan ikut nak sola…

Rindu....

Image
En.Kanda ada urusan kerja diluar...Maka nya rindu bertandang lagi....Semoga kanda sihat hendaknya...( rasa tak lengkap aje rasanya hari ni tanpanya di sisi....)

cuti

Image
Agak lama idah tak menulis..kesibukan melanda..namun cuba juga untuk menulis..:) bukan apa..dah plan cuti sekolah ni nak balik Pahang ziarah mak..dah 4bulan tak balik ni..kerinduan pun dah semakin menjadi2...terigt2 aje kat mak...walaupun hari2 telefon dan dengar suara mak tak sama dengan jumpa dan lihat wajah mak sendiri..nak kucup tanga dan pipi mak..lepas tu nak ziarah kubur arwah abah juga...dalam bulan mei rasa kurang bersemangat aje nak buat apa2..rindu pada yang telah tiada..Allah lebih menyayangi nya...Doa yang mampu Idah sampaikan...semoga roh arwah abah tenang hendaknya di sana...

huhuhu..bila teringat akan Arwah..sayu dan pilu pulak hati ini...masa terus berlalu..pemergian 6tahun sudah berlalu namun rasakan bagai semalam terjadi... Ya Allah tabahkanlah hatiku ini..

oh ye..esok (4Jun 2010) bermula musim cuti sekolah bagi negeri Terengganu/ Kelantan dan Kedah..oleh yg demikian juga...idah pun nak bercuti dari berblog dan bisnes...(namun bisnes still on sbb online kan..cuma bab …