Google+ Followers

Followers

Wednesday, 30 June 2010

Apa yang penting?....KERJASAMA

Dah mcm tema cerita kartun "WONDERPETS" pulak...tak kisahlah apa pun tajuk kan..:)

Alhamdulillah hari ni kesihatan idah pulih sepenuhnya....syukur pada Mu Ya Allah....hari ni juga merupakan hari kedua En.Kanda berkursus...Maka nya en.kanda tidak pulang ke rumah hari ni...esok insya Allah baru pulang....jadi kangan sama en.kanda...:)

Ada mood nak menulis hari ni....1st idah nak cerita pasal aktiviti idah pagi tadi...kesihatan pun ok jadinya pagi tadi ambil kesempatan bersihkan kawasan di luar rumah...semak mata memandang dengan sampah daun2 kering berguguran di kawasan laman rumah dan belakang...dah mcm gambar kat bawah ni...kalau betul mcm kat bawah ni..cantik juga..ni tak alahai....


pic: kredit to google ok!

Aktiviti bergotong royong bersama dengan ayah mertua...Alhamdulillah sayang sangat dengan ayah mertua...mmg dah anggap mcm ayah kandung...banyak membantu dan ringan tulang...sentiasa kaya dengan kata-kata yang berunsur motivasi dan nasihat( ni idah ambil sebagai kata-kata positif..ihik..:))...seperti pagi tadi...sebelum ayah pergi kerja...dia tgk idah dalam keadaan tak berapa sihat...membersihkan kawasan rumah..ayah turut membantu melayan cucu-cucunya dahulu....lepas idah siap menyapu dan kumpul2 sampah..ayah akan bakar...angkat kayu2 utk dibakar...idah masih lagi kurang sihat kat bahagian perut ni..tak tahu nape...nak gi klinik...adus mmg malas rasanya....terima kasih kat ayah...sayang kat ayah mertuaku...

Namun ada juga yang menyedihkan berlaku hari ni...masih dalam mood bergotong royong dengan ayah..tengok pokok-pokok buah-buahn dah berbuah...ada tu diambang nak masak dah..maybe 2 weeks masaklah rambutan kat belakang rumah tu...manggis pun berbuah...alhamdulillah...yang sedihnya kali ni....ayah cek kat bahagian setor rupanya besi2 kerja2 ayah telah dicuri....nampak ayah macam cool aje..namun idah tahu ayah marah dan sedih...idah betul-betul rasa benci dengan pencuri tersebut..dahlah menyusahkan orang lain...perbuatan tu keji...beberapa bulan lepas baja yang dicurinya..habis licin...30 bag...

Sekarang ni masalah gejala sosial dikalangan masyarakat dan anak muda felda semakin menjadi-jadi...Walaupun duduk rumah sendiri still rasa macam tak selamat aje...mana tak nya..walaupun siang2 hari pintu, mesti sentiasa berkunci hatta nak keluar sekejap aje...kalau dah begitu anda rasa bagaimana? tak selamat kan...kalau nurse datang rumah buat check up selalu pesan pintu mesti kunci walaupun siang2 hari..lebih2 lagi kalau tinggal sorang dan anak2 kecik..byk sgt dah kes pecah masuk, rompak, bunuh berlaku di kawasan felda ni...( dah membebel benda lain lak...ihik:)


Alhamdulillah pagi tadi juga ada gotong royong sesama tetangga...aktiviti mengecat tayar2, menanam bunga...amalan begini mmg selalu ada kat kawasan felda ni...agak2 dalam jam 9.30pg alhamdulillah semuanya selesai...

Penat dan peluh membasahi tubuh...rasa segar tubuh...bagus sebenarnya selalu buat kerja2 luar rumah ni...jadi satu senaman....minda pun tenang...otak pun rasa lapang aje... ye lah hari-hari mengadap pc aje...lenguh anggota badan ni kan...

Apabila urusan luar sudah selesai...idah kembali bekerja di dalam rumah semula...rutin harian sebagai seorg suri rumahtangga, ibu, anak dan bekerja sendiri (SOHO @ WAHM). Macam biasa cek email utk pastikan order pelanggan diproses, cek stok, hantar stok pd supplier, kemaskini akaun(sbb dah hujung bulan...30/6/2010), kemaskini blog, kedai kat forum, website, FB dan mcm2 tempat lagi....Sesungguhnya Idah rasa sungguh letih....rasa nak jadi mcm baby kat bawah ni..tidurnya sungguh2 melenakan..bagaikan tiada apa yang difikirkan....


pic: kredit to google

Ingat lagi pesan mak...."kalau dah kawin..ada anak...hah masa tu nanti taulah mcmane mak dulu..." betullah kata mak...kekdng tak de masa utk urus diri sendiri...huhuhu....kekdng juga rasa mahu menangis( mmg menangis pun kalau dah penat sgt...terutama kalau anak2 buat mcm2 hal..) pernah cakap kat en.kanda...rasa nak gi bercuti tanpa gangguan...huhu..time tu sebab dah rasa penat sgt dgn kerenah anak2....tak baik kan?

Ya Allah ampukanlah dosaku...
Kanda ampunkan adinda ye...
Hanani Ummi maafkan ummi ye...

No comments:

Post a Comment