Posts

Showing posts from February, 2011

Puisi - “Puteriku Cintailah Mereka"

Puteriku…
Bacalah sejarah Siti Khadijah Al-Qubra
Akan kau saksikan nanti satu peribadi agung
Dia menemani Rasul di waktu orang lain kufur
Dia mendampingi Nabi ketika orang lain lari
Tenaga dan hartanya habis membela agama
Darinya lahir zuriat keturunan mulia
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Kajilah biografi Siti Aisyah,
Kau akan terpegun dengan tubuh yang mulia ini
Pendamping Nabi yang paling dikasihi,
Pententeram hati Rasul ketika duka,
lambang kemegahan wanita solehah,
Menjadi ulama’ obor umat
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Tatapilah perjalanan hidup Siti fatimah Az-Zahra,
Kau akan menitiskan airmata melihat pendeitaannya
Bagaikan terbayang tubuh kerdil ini melangkah lemah,
Menjunjung bekas air di padang pasir sahara
Namun dia masih mampu tersenyum menyambut suaminya,
Memang selayaknya dia menjadi penghulu wanita syurga,
Cintailah dia dan jadilah seperti dia

Puteriku…
Telah kau baca, tatap dan kaji peribadi wanita mulia
Kau suluhlah pula wanita zaman ini
Tidak akan kau temui w…

AA Hanani yang banyak ragam

Image
Assalamualaikum semua,
Lama rasanya tak bercerita pasal Hanani. Selalu coretan ummi nya aje. Tajuk entry AA Hanani..hihi sebab dua2 puteri namanya bermula dengan huruf A..so nak diringkaskan Umminya guna AA. Afifah Hanani dan Aisyah Hanani. Alhamdulillah dua-dua dah semakin menginjak usia. Selaras dengan umurnya bermacam-macam ragam dan kerenah. Dua-dua ada perkembangan nya yang tersendiri.

Besar tanggungjawab dan amanah yang dipikul oleh kedua ibubapa. Dalam mendidik dan memberikan yang terbaik untuk setiap anak-anaknya. Alhamdulillah syukur Idah panjatkan kerana sejak mereka berdua lahir mmg sepenuhnya di bawah penjagaan idah dan suami. Tiada pembantu. Selalu juga mengeluh kerana keletihan dan saban hari melakukan rutin harian. Hingga pernah menangis semahu-mahunya..namun itu semua tekanan yang normal..hihi..Bila dalam keadaan letih seharian menguruskan rumahtangga, duduk sebentar terkenang apa yang mak bagi tahu masa anak dara dulu-dulu. Kata mak :-

"...nnt dah kawin, penat ke, l…

Serba Ringkas tentang Buku "Jana RM dari Rumah"

Image
Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

Alhamdulillah semoga keceriaan dipagi hari ini berterusan hendaknya, Dah lama tak update blog sendiri.Terima kasih pada sahabat maya K.Yati kerana sering berkunjung ke blog idah dan bertanyakan entry baru. Bukan dek kerana kesibukan tugas seharian yang membantutkan penulisan di blog ini, tetapi kekeringan idea dalam menulis menyebabkan Idah biarkan sahaja hari berlalu tanpa ada entry terkini.

Alhamdulillah hari ni, semangat untuk menulis tu ada. Banyak yang hendak ditulis dan dikongsikan cuma kekadang hilang perkataan untuk menyusun ayat-ayat indah. Cewah..hihih. Ok di sini Idah nak kongsikan sedikit serba ringkas tentang buku "Jana RM Dari Rumah" karya kak Masayu Ahmad.



Pic:- kredit drpd Blog kak Masayu


Pada pandangan idah, buku ini wajar dimiliki oleh setiap suri rumahtangga samada sudah memulakan perniagaan atau belum.Ini kerana pengolahan idea yang kak mas tulis ni banyak membantu para suri rumahtangga yang cuba untuk mencari atau mena…

Minat&Perniagaan

Image
Artikel ini idah dapat daripada email yang dihantar oleh Irfan Khairi. Semoga ada manfaat nya buat newbie dan saya juga

Artikel:- Irfan Khairi
Sumber :- http://www.irfankhairi.com/live/prelude.htm

Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat...

* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita takkan rasa cepat sangat nak give-up/putus asa. Walaupun belum mendapat keuntungan yang lumayan perniagaan kita, kita tetap gembira kerana kita lakukan apa yang kita suka!
* Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita akan rasa cepat sahaja masa berlalu. Kalau lakukan kerja tersebut dari pagi sampai malam, terasa sekejap je. Bila tidur malam pula, rasa nak cepat je siang hari datang sebab kita dapat ulang kembali melakukan perniagaan yang benar-benar kita suka! * Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat... kita suka menambahkan ilmu dalam bidang tersebut. Kita rasa seronok membaca, menghadiri majlis ilmu dan bertanya pada yang lebih pakar mengenai sesuatu perkara. Kita akan all out men…

Klinik dan Alahan Ubat?

Image
Assalamualaikum...
Selamat petang buat semua kawan-kawan blogger, alhamdulillah hari ini ada sedikit keceriaan berbanding semalam. Semangat waja untuk fokus pd kerja pun sudah kembali. Alhamdulillah syukur padaMu Ilahi. Terima kasih juga pada en.kanda.

Pagi td en.Kanda dah bawa gi klinik,alhamdulillah urusan cepat. Kalau tidak mahunya pening+sakit perut kembali lagi. Tak boleh nak duduk lama2 kat klinik,loya bau mcm-mcm ubat. Pesakit No 3005. So dah check semua.

MA tu kata idah maybe alahan pada ubat.ALAHAN? igtkan alahan hamil..hahahahah bukanlah. Alahan ubat atau somethinglah. Seingat idahlah(mmg catat dalam buku) tak de pulak amik apa2 ubatan hospital. Idah just amik herba,madu dan habbatussauda. Ayoyoyoyo bakpe pulak dah alahan...Rasanya bukan alahan tapi panas dalam agknya, hihi Idah pulak jadi MA kan...ermmm apa2 pun hadapi ujian tak sihat dengan sabar. Boleh juga rehat(rehat ke? macam tak aje).

Idah pun cari info pasal alahan ubat ni. Apakah penyebabnya. Carian di google paling pan…

Alhamdulillah...akhirnya

Image
Alhamdulillah akhirnya berjaya juga idah mendapatkan buku ni.Masih belum sempat membacanya.Idah baru beli kat Popular Di Berjaya Megamall Kuantan semalam 12/02/2011.Tak sabar nak baca,namun dek ketidaksihatan diri maka nya ditangguhkan dulu.Insya ALLAH dah habis baca idah akan kongsikan di sini sinopsisnya ye.

Selain tu,ada buku-buku lain juga idah beli(mmg dah hobi suka beli buku). Antaranya:-

Mama Saya Lapar - Wardina SafiyyahBicaralah Atas Nama Kasih - Noraslina Jusin (isteri UZAR)Tarbiah Anak-Anak dengan zikir dan doa - Ustaz Zahazan + Rohidzir Rais101 Idea Bisnes Home-Based - Junaidah HamdanRahsia Bisnes Isteri Rasulullah Khadijah - Ashadi ZaimMingguan Wanita

Salam Sayang,
Teratak 23
10 Rabbiul' Awal 1432H

Sakit mata(merah berair+pedih)+ selesema+aura demam

Image
Hari ini Idah rasa kurang sihat sangat2 tapi sempat lagi update blog...:) Alhamdulillah syukur kerana ALLAH memberikan kesakitan ini untuk menghapuskan dosa-dosa kecil.Masa untuk berehat.Idah sedaikan satu tazkirah untuk renungan bersama:-

Panduan Memilih Sahabat

Berpesan Al Qomah kepada puteranya, Wahai puteraku, sekiranya kamu
merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah kamu
memilih teman-teman yang memiliki sifat berikut,

1- Jika kamu ditimpa bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu
untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

2- Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari temanmu itu
maka akan segera mengusahankannya.

3- Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantu
dengan memberikan pandangannya.

4- Jika bercakap-cakap dengan temanmu maka ia akan membenarkan kata-
katamu.

5- Jika temanmu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau
perkataanmu maka ia akan menutupinya.

6- Jika kamu mengeratkan hubungan persahabata…

Renungan:- Cerita seorg budak dan 3 soalan.

Image
Pada suatu masa ada seseorang yang memusuhi Allah. Ia suka menanyakan tiga soalan dan tiada siapa yang boleh menjawabnya. Bahkan ulama-ulama di Baghdad pun tidak dapat menjawabnya. Ini menyebabkan ia semakin menjadi-jadi memperleceh Islam. Pada suatu hari seorang anak lelaki berumur lebih kurang 10 tahun datang dan mendengar cabaran yang dibuat oleh lelaki tersebut.

Lelaki ini mencabar siapa sahaja untuk menjawab soalannya. Anak lelaki itu diam dan memerhatikan sahaja. Kemudian ia nekad untuk menyahut seruan lelaki itu. Ia kemudiannnya berjalan ke arah lelaki itu dan berkata, "Aku sahut cabaranmu" !

Lelaki itu ketawa dan tambah memperleceh lagi orang-orang Islam sambil berkata, "Anak berumur 10 tahun menyahut seruanku? Ini sajakah yang mampu kamu adakan?"

Anak lelaki itu dengan tenang mengulangi sekali lagi hasratnya. Ia akan menyahut cabaran lelaki ini dan dengan pertolongan dan petunjuk Allah ia akan menundukkan lelaki ini. Lelaki itu akhirnya bersetuju.

Maka r…

Templete asyik tukar-tukar

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua,

Apa khabar ye hari ini? Alhamdulillah hari ni mood idah sudah agak pulih 40% walaupun tidak sepenuhnya. Nak rajin menulis ni amik masa juga. Templete pulak asyik bertukar2 aje..susah betul nak dapatkan tema color untuk rumah sendiri kan.Tak tahu lah kalau dalam dunia realiti.Mesti En.Kanda pening kalau tiap2 bulan asyik nak tukar color aje.hihihi...takpe2 blog ni idah yang buat semuanya..so tak kisahlah kalau asyik bertukar2.Ada aje yang berkenan.Templete yang ni tak tahu lah bape tahannya.

Oklah bila-bila rasa ada mood lagi idah sambung ye. Rasa kemalasan tu masih berbaki lagi. Urusan rumahtangga pun masih ada yang belum selesai. Super duper mom!

moody...malas...hilang fokus

Image
Tak tahulah kenapa sejak dua menjak jadi macam malas aje terutama nak bekerja..mood pun selalu aje down...Cepat naik marah...arrrrrrrrrrggggghhhhh benci bila berada dalam situasi mcm ni....malas nak buat kerja..so kalau tak kerja fulus mania pun tak de...hilang fokus!!





Kebangkitan rakyat Mesir: Saat sekutu Israel dijatuhkan Allah

Oleh :- Nik Abdul Aziz Nik Mat

Mesir dikenali bukan kerana piramidnya. Ini kerana binaan yang menakjubkan bukan sahaja wujud di Mesir, tetapi juga di Indonesia dengan Candi Borobudur, di China dengan Tembok Besar, Patung Zues di Olimpia, Greek dan banyak lagi binaan-binaan lain di seluruh dunia. Bukanlah kemuliaan dan kehebatan Mesir di kehebatan binaan piramidnya yang lebih merupakan lambing kezaliman penguasa terdahulu terhadap rakyatnya di zaman tersebut.

Sesungguhnya kehebatan Mesir ialah kerana Universiti al-Azhar yang diasaskan pada tahun 970M. Itulah hebatnya Mesir. Bumi anbiya’ yang dipilih Allah SWT untuk menjadi tuan rumah kepada universiti tertua di dunia ini telah melahirkan generasi ulama terbilang yang bertebaran menyebarkan ilmu ke serata dunia. Atas kemuliaan ini, pemimpin Mesir sewajarnya terdiri daripada mereka yang mempunyai komitmen dengan Islam.

Sayangnya, Mesir hari ini ditadbir oleh rejim diktator yang sedikitpun tidak mencerminkan kemuliaan Universiti al-Azhar. …