Wednesday, 5 August 2015

Sambal Tumis Tempoyak Ikan Bilis Dari Dapur Ummi

 Alhamdulillah, Idah ni asalnya orang Pahang. Lahir di Raub. :) So tempoyak dengan Idah ni memang sejak dari kecil lagi tau Idah dah makan. Tengok mak buat tempoyak macamane.

1/8/2015 hari tu Idah upload gambar sambal tumis tempoyak ni ramai pulak yang minta resepi. Idah masak ni main campak2 jer. Namun demi memenuhi permintaan kawan2 FB, maka Idah upload dalam blog ye.

Lagi mudah kawan2 nak rujuk.  Tadaaa ini lah rupanya sambal yang idah buat. Ok untuk resepi kawan-kawan baca di bawah ye. InsyaALLAH mudah dan pastinya sedap. 



 Resepi Ummi yang simple but osem tau :-

Bahan-bahan :

  1. Ikan bilis (ini suka hati koranglah..suka banyak letaklah banyak)
  2. Cili Padi - 10biji atau lebih ikut suka
  3. Bawang Merah Kecil - 2 biji
  4. Bawang Putih - 3 biji (ni pun ikut selera ye)
  5. Bawang Merah Besar - 1 biji (potong bulat)
  6. Tempoyak - 3 sudu besar (jika suka lebih pun tak pe)
  7. Garam secukupnya
  8. Perasa - 1 sudu kecil
  9. Minyak masak

Cara- Cara memasaknya..simple je :-

1. Tumbuk semua bahan 1 - 4 sehingga betul2 lumat.
2. Kemudian masuk tempoyak dan tumbuk sekali untuk bagi sekata semua bahan.
3. Panaskan minyak masak dan sedia untuk tumiskan semua bahan yang sudah di tumbuk tadi.
4. Bila sambal sudah separuh masak, Masukkan bawang merah besar yang telah di potong bulat tadi. Masukkn garam dan perasa juga ye.
5. Siap! Tak lama pun masak sambal ni..dalam 10minit je macam tu. Pastikan lada betul2 masak ok. Baru sedap.

Itu je kot...Maaf la bab nak menulis resepi dan cara masak ni Idah perlu banyak belajar lagi ni.
Selamat Mencuba semua. Oooppsss... jangan lupa tau lepas makan elok sangat ambil OMEGA GUARD dan Herbalex. Bantu bakar balik kalori dan juga untuk detox usus. Kasi clean & clear balik.


Untuk Order Vitamin Shaklee,
Klik link ni ye : Order Shaklee
 
 

No comments:

Post a Comment