Posts

Showing posts from May, 2011

Strategi berniaga unik Orang Cina dibongkar

Anda biasa mendengar orang cina bermuafakat dan boleh berniaga benda yang sama sebelah menyebelah. Mereka tidak berdengki antara satu sama lain. Benarkah begitu? Satu perkara yang harus kita sematkan difikiran kita bahawa bangsa ini hidup berniaga ratusan tahun. Hakikatnya berniaga benda yang sama sebelah-menyebelah adalah persaingan. Mereka juga menerima perkara itu sebagai teori yang sama. Tapi mengapa masih mereka ini mampu berniaga sebelah-menyebelah?Susah Satu Senang BanyakMasalah yang paling utama dilihat dalam perniagaan adalah pemasaran. Ia adalah peraturan utama dalam mempastikan survival sesebuah perniagaan iaitu mempastikan pelanggan sentiasa ada. Mempastikan pelanggan sentiasa ada bermaksud mempastikan pelanggan sentiasa datang. Mempastikan pelanggan sentiasa datang bermaksud pelanggan sentiasa ingat untuk datang.Untuk mempastikan pelanggan sentiasa ingat untuk datang, maka hendaklah dipastikan pelanggan mempunyai sebab yang kukuh untuk datang. Apakah sebab ya…

Hatiku Milikmu

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Jeng..jeng..dap dip dup..cewah tajuk..oooppss jangan salah faham ye..tak de kena mengena dengan idah..hihi..cuma idah nak kongsi sebuah novel yang amat-amat idah suka baca.Insya ALLAH idah akan cuba berikan sinopsisnya sedikit..erm bukan sinopsis sgtlah tapi lebih kepada kata2 indah yang terdapat dalam novel ni. Monolog penulis dalam menjayakan watak novelnya.. Saja nak buat revision, mana tahu nnt Hanani dah besar bolah baca apa minat umminya.

Buat Hanani2 ummi, ummi sangat suka membaca novel fiksyen sains, action(terutama novel tulisan RAM) motivasi, islamik..bab cintan cintun pun suka juga tapi lebih berbentuk islamik. Macam buku yang Idah nak kongsikan ini. Alhamdulillah idah suka penceritaannya.


.

Isteriku
Maafkan aku kerana kelekaanku membuatkan engkau terpaksa menjalani
hidupmu yang pahit sendirian. Aku leka dengan kehendak nafsuku sehingga aku tidak
menyedari kewujudan cintamu. Maafkan suamimu ini..

Aku dapat rasakan engkau berkecil hati denganku. Kerana itul…

Puasa hari pertama

Bismillahirrahmanirrahim.

Allahamdulillah syukur ke hadrat Ilahi berjaya juga nak berpuasa hari ini. Alhamdulillah dapat juga menahan godaan Syaitan Laknatullah. Tinggal lagi dua hari lagi qada puasa ganti. Tak lama lagi Bulan-bulan mulia akan menghampiri bermula Rejab, kemudian Sya'aban menyusul seterusnya Bulan Ramadan AL Mubarak. Azam tahun ini kalau boleh nak puasa sunat dalam bulan2 mulia Rejab dan Sya'aban. Insya ALLAH.

Dugaan lapar alhamdulillah tidak dirasai. Berlalu seperti hari-hari biasa. Jadinya oklah waktu sahur hanya amik Shake HL+ sebiji pisang. Cuma minda sahaja asyik moody..Maybe kerinduan menjalar dalam saraf2 tunjang dan otak. hihihi. Hah amik! Sekarang ni siapa yang rindu sebenarnya. Adus bedebus...kan dah kena batang hidung sendiri...Ye lah bila ada depan mata hati ni berbunga2 aje..rasa lengkap... bila tak de hah mulai rasa kosong+sunyi...Apa-apa pun itulah keindahan dalam perkahwinan. Walaupun rindu-rinduan ianya halal dan insya ALLAH memperoleh pahala. Se…

Selamat Hari Guru

Image
16 Mei pada setiap tahun akan disambut oleh seluruh warga yang bekerjaya sebagai pendidik bangsa, samada di peringkat rendah mahupun tinggi. Ucapan mulai disiarkan di mana2 medium samada media cetak, media massa, internet mahupun telekomunikasi.

Ucapan Selamat Hari Guru

Oleh itu, pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan “Selamat Hari Guru…Terima Kasih Cikgu..” kepada semua guru yang pernah mengajar dan mendidik saya menjadi insan berguna pada hari ini. Antaranya ialah :

Arwah Abah+mak, - guru pertama yang banyak mengajar Idah tentang kehidupan.Tok Guru Mengaji - Hajjah Munah(mak aji) yg mengajar idah baca Al-Quran seawal usia idah 6tahun..alhamdulillah
Guru-guru Di Sekolah Rendah Bukit Puchong, Sekolah Menengah Bukit Mendi, Pensyarah2 di Kolej KYPMKL, PSDC. Terima kasih atas tunjuk ajar kalian.
“Tanpa didikan, teguran dan bimbinganmu kelmarin, siapalah aku pada hari ini….”

Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan “Selamat Hari Guru” khususnya kepada Along, Kaklong, Angah, Adik Ipar,s…

Bicara seorang ibu

Bismillahirrahmanirrahim.

Salam hujung minggu buat semua,

Syukur alhamdulillah masih berada di tahap momentum versi semangat berkobar-kobar dalam menulis. Salah satu sebab ianya sebagai satu medium untuk idah meluahkan apa yang idah rasa.Hari ni juga genaplah 6hari En.Kanda outstation, hanya telefon dan email sebagai penghubung kasih dan rindu. Tuntuan kerja en.kanda , sebagai isteri Idah redha. Alhamdulillah masih dikurniakan rezeki daripada NYA.Semoga segala urusan en.kanda di sana dipermudahkan ALLAH...amin.

Selama itu jugalah, Hanani-hanani Idah merindui Abahnya. Setiap hari pasti mereka akan bertanya..

"ummi....bila abah nak balik? Kakak rindulah...", si adik dengan ragamnya yang mahukan Abahnya...Bila menangis panggil abah...abah..huhuhu Sabar ye sayang pujukku..

Terasa sukar apabila menghadapi situasi ini, namun sebagai ibu, idah perlu kuat dan tabah. Idah suka ayat yang ditulis dalam blog seorang sahabat maya Insyirah Solehah..kata-katanya :-

"Nak ada anak mujahid, k…

Nak pomote sikit...:)

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah mood masih berada ditahap momentum yang stabil dan semangat pun masih berkobar2 nak menulis. Ok di sini idah nak ajk kawan-kawan blogger dan follower melihat page website idah di FB. Alhamdulillah semoga dengan adanya medium FB ini dapat meluaskan lagi jaringan rangkaian bisnes idah.

Idah sudah 4tahun bergelumang dengan dunia perniagaan online. Alhamdulillah walaupun tiada premis kedai2 nyata..namun syukur pendapatan yang diperolehi sama dengan gaji basic seorg pemegang ijazah..hihihi..Ok kawan2 boleh jenguk dan like ye..Terima kasih semua..:-








Salam Sayang,
Ummihanani -> teratak 23

Selamat Hari Lahir Sayangku Afifah

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, hari ni genaplah 4tahun umur Hanani idah yang sulung. Dilahirkan pada 14 Mei 2007, merupakan kelahiran sulung yang amat dinantikan oleh pihak keluarga mertuaku.Kelahiran puteriku ini merupakan kelahiran cucu sulung dalam keluarga En.Kandaku.Alhamdulillah Idah bersalin normal tepat Jam 5.35pagi yang disambut dengan azan Subuh.Syukur padaMU Ya ALLAH memudahkan kelahiran puteriku. Berat sekitar 2.8kg yang Ummi Abah berikan Nama AFIFAH HANANI.

Sepanjang mengandungkan cahaya mataku ini,alhamdulilah tak banyak ragam atau keinginan mengidamku terhadap apa2pun...Jikalau teringin sekalipun tidak lah sampai menangis nak juga. Idah juga selalu baca surah Yusuf (nak dapat anak yg cantik+soleh), surah lukman dan surah maryam.Banyak kisah sepanjang kehamilanku waktu ini. Tapi tak mahu cerita banyak.Insya ALLAH lain kali ye.

Sambutan majlis kecil-kecilan insya ALLAH selepas Abahnya pulang dari outstation. Tahun ni birthday kakak jatuh time…

Wah...seronoknya

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Entry ni patutnya lama dah dikeluarkan tapi biasalah suka peram sampai jadi mcm ikan pekasam..Cerita lama baru dikeluarkan..oklah tu kan..leh share2..Masa cuti hari Pekerja 1Mei yang lalu, En.Kanda ajak balik kampung melawat mak2 sedaranya di Kuala Terengganu..Sudah lama tak ziarah mereka...Kiranya macam kamching(rapat), so melawat tu satu kewajipan.Cewah.Apa2 pun time tu lah "Mrs. S" datang menyerang.huhuhu..mmg kalau dah kena serangan Mrs.S mood terus down.So ubatnya selalunya Idah akan tidur. Tapiiiiiiiiiiiiiii.....so bergegaslah kemas2 barang dan bertolak.

Nak dipendekkan cerita, on the way balik tu En.Kanda ajak singgah satu tempat yang sangat2 best.Hilang sedikit rasa sakit tu..Hihih dan part paling best dapat jenjalan naik bot...Jom layan gambar2 di bawah ye.(ni kes malas nak berceloteh panjang2)..Layanzzzzzzzzzzz:-

Jika anda ingin tahu lebih lanjut tentang sejarah BUKIT BESI, sila KLIK DISINI YE!




















Salam Sayang,
Ummi Hanani,
http://kedainiaga.net
htt…

Sapu semak lalang dan sawang labah...

Assalamualaikum semua...
Apa kaba semua...Yang pasti tak de siapa agknya yang kisah..hihi..lama nya tak update blog.Bukan apa ntah tetiba hilang mood nak menulis.So biarkan aje semak samun,lalang dan sawang2 mula menjadi penghuni tetap.Hari ni mood kembali semula berikutan Idah sudah berada tahap kebuhsanang yang amat2 tinggi..hihi..En.Kanda outstation di tengah lautan, so hujung2 minggu begini maka nya menjadi tidak gumbira..hihi..

Rasa nak berbual dengan seseorg tapi ntahlah tak tahu nak call/sms/chat dengan siapa..Uik! baru perasan dikala sunyi begini hihihi rupanya tersedar dr lena yang panjang, Idah ni kurang berkawan.Hihihi..lepas ni kena aktif semula berblog.Leh dapat ramai kawan2, leh join GA dan mcm2 lagi.1st thing nak buat hari, idah nak tukar templete blog..nak cari yg hok ceria2 sikit..Ayuh!