Google+ Followers

Followers

Monday, 30 August 2010

Nasi Arab Oh Nasi Arab...Misi mencari.

Assalamualaikum semua...Salam kasih sayang,
Lama sungguh idah tak update blog kesayangan ni.erm hari ni nak cerita sikit pasal persiapan raya.Alhamdulillah persiapan pakaian semuanya sudah siap tinggal lagi nak belikan kasut untuk kedua2 puteri idah ni dan nak beli juga sepasang untuk diri sendiri.Al maklumlah kasut yang ada pun dah uzur.Tapakya dah terkopak sikit.Idah ni kalau nak cari kasut memang cerewet dan tak tak suka nak shopping kasut.so kalau dah ada tu mmg akan pakai sampailah dah uzur sangat barulah beli yang baru.Kasut kat bawah ni mmg dah uzur.Bahagian atas kat reben tu ada permata warna putih kedua-duanya dah tercabut,talinya terkeluar dah..Tapak kat depan dan belakang pun dah terkopak...sian dah uzur kasutku.


kasut yang dah uzur...hitam itu bergaya..ihik:)

Persiapan Raya
Persiapan rumah pulak tak de sbbnya tahun ni turn beraya kat rumah mak di Pahang.So segala persiapan di sana adik akan siapkan.Org jauh balik utk siapkan juadah sahaja.Huh bila memikirkan nak balik tu..adoilah malas rasanya.SLebih2 lagi di bulan ramadan ni.Maybe bertolak lepas sahur.Sejuk sikit cuacanya.Kuih raya?hihihi..tradisi sekarang main tunjuk sahaja.Yang penting poket tebal.idah just beli kek lapis sahaja untuk bawa balik kat pahang.maybe nak tamabh koleksi keropok keping insya ALLAH.

Tema baju raya?erm...tahun ni idah dan asben pilih warna coklat kekuningan.Semuanya ala kadar sahaja.Peruntukan duit raya pun insya ALLAH ada cuma berdasarkan kepada kemampuan sahaja.Tidak berlebihan.Tak sabar pulak nak balik pahang jumpa mak.Rindu sesgt.Hati ini sudah berada di sana ni.

Cerita Hujung minggu Jumaat dan Sabtu pulak
Jumaat yang lalu (27/08/10), idah sekeluarga pulang ke kampung En.Kanda kat Gelugor Kedai dan tidur di rumah mak mertua di Tapu,Kuala Berang.Tujuan balik minggu ini sebab nak ziarah kubur arwah mak mertua,ziarah tok (ibu ayah) yang sudah uzur serta misi mencari dan jalan-jalan cari makan iaitu "Nasi Arab".Selepas semua urusan selesai,en.Kanda pun memulakan misi mencari kedai yang dikatakan ada jual nasi arab di daerah Bukit Payung.Serata tempat cari namun tidak ketemu.Oleh kerana tekad nak makan dan merasa nasi arab juga,en.kanda bertanya pada orang.Namun tak jumpa juga.Dah lewat petang waktu nak berbuka pun dah hamir.So amik keputusan berbuka dengan nasi lemak yang popular di sekitar Chendering.Mmg kedai jual nasi lemak tu ramai orang.Namanya "Nasi Lemak KL".Banyak juga pilihan juadah lauk pauknya.Harga pun berpatutan.Namun rasanya tu pulak bergantung pada individu.Sesiapa nak try bolehlah gi Bazaar ramadan Chendering ye yang dekat dgn Noor ARfa Batek tu.Misi hari Jumaat gagal.

Sabtu pulak diteruskan misi.ALhamdulillah kedai yang dikatakan jual nasi arab tu dijumpai.Namun kecewa dan hampa kerana kedai tersebut tak buat nasi arab.Tak tahulah tak buat dah atau dalam bulan ramadan mereka tak buat.Adus mmg rasa kecewa.So nampaknya lepas ni kena turun Kemaman atau Kuantan lah.Jadinya hari sabtu tu berbuka kat kedai tapi makan nasi putih,ikan kerapu masak masam manis,tomyam campur dan air.Takpelah tak de rezeki idah dan suami.Jom layan gambar nasi arab.


Kredit to http://shw.zack3004.fotopages.com/18409926/Nasi-Arab.html

No comments:

Post a Comment