Posts

Showing posts from January, 2010

~Buku Inspirasi Contest 2010~

Image
~Buku Inspirasi Contest 2010~

Alhamdulillah baru ada kesempatan nak menulis tentang contest Buku Inspirasi 2010..sebelum ni tahun 2009 idah dah join jugak contest ni...Alhamdulillah terpilih sebagai salah seorang pemenang...so tahun ni nak join lagi..moga-moga tuah tahun ni...Idah memang suka buku...Kalau dapat hadiah kali ini syukur...Oleh kerana Idah sekarang sudah menceburikan diri dalam dunia perniagaan maka nya plihan buku idah seharusnya berkaitan dengan fulus manis $$$$...so pilihan idah sudah idah letakkan di side kiri...Ok kepada semua nak join contest ini boleh klik link di bawah ye:-

Buku Inspirasi Contest : http://naufalsayang.blogspot.com/
Penaja Contest : http://www.galeriilmu.com.my/ & http://www.nazira.biz/
Buku Pilihan:




Jawapan :
1. Status terkini:
- Jawapan: a dan c iaitu suri rumah dan wanita yang bekerja dirumah

2.Pengalaman dan cabaran yang dihadapi:
- Jawapan :2 .Cabaran menjadi surirumah sepenuh masa dan 4. Cabaran wanita bekerja di rumah
Cabaran wanita bekerja di…

Selamat kembali KeSekolah

Image
Di kesempatan ini Idah nak ucapkan selamat kembali ke sekolah kepada semua guru2 dan pelajar2 yang memulakan hari persekolahan pada hari semalam 03/01/2010 bagi negeri Terengganu/Kelantan/Kedah dan 04/01/2010 bg seluruh negeri. Kepada Along dan Angah selamat bertugas ye...semoga tahun ni anda berdua dapat menjadi guru cemerlang lagi...cayalah..

Buat kawan-kawan,sahabat dan teman yang mejadi guru selamat bertugas walau di mana anda berada ok...samada ke Sabah dan Sarawak sekalipun..

Aktiviti jalan-jalan (shopping time...)

Image
Gambar hiasan sahaja-kredit to google


Jumaat dan sabtu baru-baru ni..keluar lagi jalan-jalan...Jumaat petang gi Kemaman...(actually En.Kanda ada program...oleh kerana bawa sekali isteri dan anak-anak yang masih kecil dan tak reti duk diam...makanya en.Kanda tak dapat nak hadiri sepenuhnya programnya...so kami jalan-jalan disekitar bandar kemaman...Jarang juga gi sana..bukan apa..boleh kata jauh jugaklah dr rumah...
Kemaman ni bandar besar juga kat Terengganu ni..skng dah baru dan byk pasaraya dan kedai-kedai buka dan wujud..so berlakulah kesesakan lalu lintas dan limpahan kenderaan...

Kalau kat pasar basah...mmg kete kalau lalu mmg slow bangat sih..sebb semua pakat berenti tepi jalan..singgah kedai buah,kedai kepok lekor,pasar jual barangan basah mcm ikan.udang,stong,sayur-sayuran...pasar ni dekat dengan sungai tau..cantik tempatnya...mcm kat kuantan pun ye juga..(lupa lak nama tempat tu...)

masuk The store..saja jalan2...so shopping juga sikit2...beli barang dapur...yang bestnya...
sambil…

~Welcome 2010~

Image
Tahun 2010 sudah menjelma..tahun ni juga kita sambutnya dengan kehadiran gerhana bulan.Syukur padaMu ya Allah..Diri ini masih bernafas untuk meneruskan perjalananku. Teruskan perjuangan dan sentiasa mencari redhamu...

Di sini saya nak berkongsi Pesanan Lukman Hakim...moga jadi renungan bersama..Jika ada salah silap maafkan saya dan sila perbetulkan...:

Pesanan Luqman Hakim kepada anaknya:

Sepanjang hidupku aku hanya memilih 8 kalimah dari pusaka para nabi yang lalu iaitu:

1) apabila engkau sedg solat kepada Allah maka jagalah baik-baik fikiranmu.
2) apabila engkau berada dirumah org lain, maka peliharalalah pandanganmu.
3) apabila engkau berada ditengah-tengah majlis maka jagalah lidahmu.
4) apabila engkau hadir di jamuan makan maka jagalah perangaimu.
5) Ingatlah kepada Allah.
6) lupakan baik budimu kepada org lain.
7) lupakan segala kesalahan org lain terhadap dirimu.
8) ingat kepada mati.