Google+ Followers

Followers

Tuesday, 19 August 2008

Akuan Bersumpah ...

Saturday, 3 May 2008

Mobile-Money

Friday, 7 March 2008

Empat Watak Lelaki ...

Article from my e-mail ... fwd by someone .. thanks to him ..

4 WATAK LELAKI ...

Seseorang wanita itu apabila di yaumal(hari) alkhirat akan menarik empat golongan lelaki bersamanya ke dalam neraka?

na'uzubillah.........artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama serta berwaspada akan tanggung-jawab yang kita pikul!

Pertama:-ayahnya apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia memperbiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:-suaminya apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram..apabila suami mendiam diri......walaupun dia seorang alim etc, solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:-abang-abangnya apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke pundak abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ....tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

Keempat:-anak lelakinya apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram dari islam, bila ibu membuat kemungkaran pengumpat, mengata & sebagainya maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak........ nantikan tarikan ibunya maka kita lihat bertapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat.....

Maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap firman ALLAH SWT:-"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA,JIN DAN BATU-BATU..."

Hai wanita, kasihlah ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda... kesiankanlah mereka dan diri kamu sendiri......jalankan perintah ALLAH SWT bersungguh dan dengan ikhlas.. akhir kalam, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik....oleh mana-mana pihak?????????

Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH SWT nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA,semua kaum muslim dijamin masuk syurga (sesiapa yg mengucap kalimah tauhid) dengan itu janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji dan peluang yg ALLAH SWT berikan pada kita.

Tuesday, 19 February 2008

Monday, 11 February 2008

Tuesday, 5 February 2008

Kenapa khinzir tak boleh dimakan

Artikel ni saya dapat dari blog seorang kawan ...

Kenapa khinzir tak boleh dimakan

(English dan diterjemahkan)

You want to know?? Good scientific explanation( Adakah anda ingin tahu. Satu penjelasan saintifik yang bagus)

Bob: Tell me why is it that a Muslim is very particular about the words Halaal and Haraam; what do they mean?(terangkan kepada saya kenapa orang Islam ni sangat mementingkan dan begitu teliti dengan istilah 'Halal dan juga Haram'; apa sebenarnya maksud perkataan-pekataan tersebut)

Yunus: That which is permissible is termed Halaal and that which is not permissible is termed Haraam and it is the Quran which draws the distinction between the two.(Halal bermaksud perkara yang dibenarkan dalam Islam manakala haram pula bermaksud perkara yang tidak dibenarkan dalam Islam dan al Quranlah yang telah menggariskan perbezaan diantara keduanya.)

Bob: Can you give me an example? (Boleh awak beri saya contoh?)

Yunus: Yes, Islam has prohibited blood of any type. You will agree that a chemical analysis of blood shows that it contains an abundance of uric acid, a chemical substance which can be injurious to human health.(Ya. Islam telah melarang memakan apa jua jenis darah kecuali darah ikan dan belalang kalau tak silap saya). Kamu tentu akan setuju bahawa satu analisis kimia terhadap darah menunjukkan ia mengandungi banyak asid urik,iaitu satu bahan kimia yang merbahaya pada kesihatan manusia.)

Bob: You're right about the toxic nature of uric acid, in the human being it is excreted as a waste product and in fact we are told that 98% of the body's uric acid is extracted from the blood by the kidneys and removed through urination.(Kamu benar berkaitan dengan toksid semulajadi yang terkandung dalam asid urik ini.Di dalam badan manusia, ia digolongkan sebagai bahan kumuh/buangan , malahan kami diberitahu bahawa 98% dari asid urik ini diekstrak/ditapis daripada darah oleh buah pinggang dan dibuang melalui sistem perkumuhan)

Yunus: Now I think that you'll appreciate the special prescribed method of animal slaughter in Islam. (Sekarang saya rasa kamu akan dapat merasai betapa beruntungnya satu cara istimewa dalam Islam berkenaan penyembelihan binatang.)

Bob: What do you mean? (Apa maksud kamu)

Yunus: You see, the wielder of the knife, whilst taking the name of the 'Almighty', makes an incision through the jugular veins, leaving all other veins and organs intact.(maksudnya, ketajaman pisau, menyembelih dengan menggunakan nama Allah yang Maha Besar, menyembelih pada urat leher, ini semua akan menyebabkan organ-organ penting lain pada haiwan tidak rosak)

Bob: I see, this causes the death of the animal by total loss of blood from the body, rather than an injury to any vital organ. (jadi kematian pada haiwan adalah melalui cara hilangnya darah secara keseluruhan daripada tubuh haiwan tersebut dan bukannya dengan mencederakan pada organ-organ penting yang lain)

Yunus: Yes, were the organs, example the heart, the liver, or the brain crippled or damaged, the animal could die immediately and its blood would congeal in ! its veins and would eventually permeate the flesh. This implies that the animal flesh would be permeated and contaminated with uric acid and therefore very poisonous; only today did our dieticians realize such a thing. (ya, sebagai contoh, sekiranya organ jantung, hati, atau otak retak atau rosak, binatang itu akan mati dengan cepat dan darahnya akan menjadi kental dalam salur darah dan ini secara perlahan lahan akan menyebabkan ia meresap ke dalam daging. Ini akan menyebabkan daging diresapi dan tercemar dengan asid urik menyebabkan ia menjadi amat beracun dan baru sekarang pakar-pakar diet menye! dari akan hal ini.)

Bob: Again, while on the topic of food; Why do Muslims condemn the eating of pork or ham or any foods related to pigs or swine. (Bercakap mengenai makanan ni,kenapa orang Islam menolak untuk memakan daging khinzir atau sebarang makanan yang berkaitan dengannya)

Yunus: Actually, apart from the Quran prohibiting the consumption of pork,bacon (pig flesh); in fact the Bible too in Leviticus chapter 11,verse 8, regarding swine it says, "of their flesh (of the swine, another name for pig) shall you not eat, and of their carcass you shall not touch;they are unclean to you. Further, did you know that a pig cannot be slaughtered at the neck for it does not have a neck; that is according to its natural anatomy.A Muslim reasons that if the pig was to be slaughtered and fit for human consumption the Creator would have provided it with a neck. Nonetheless, all that aside, I am sure you are well informed about the harmful effects of the consumption of pork, in any form, be it pork chops,ham, bacon. (sebenarnya , ada bahagian daripada Al-Quran melarang penggunaan daging khinzir ini. Malah dalam Bible sendiri dalam Leviticus, chapter 11,verse 8, berkaitan dengan daging khinzir ini, kata Bible "Pada daging khinzir itu, janganlah kamu makan, dan bangkainya jangan lah kamui sentuh , ia adalah tidak bersih u! ntuk kamu. Tahukah juga kamu bahawa seekor khinzir tidak boleh disembelih pada lehernya kerana ia sendiri sebenarnya tidak mempunyai leher jika kita nak tengok dari anatomi semulajadinya. Bagi orang Muslim sekiranya khinzir itu boleh disembelih dan sesuai untuk keperluan manusia, maka Tuhan tentunya akan menjadikan khinzir itu mempunyai leher. Apapun, tanpa melihat pada semua itu, saya yakin bahawa kamu tentu tahu betapa daging khinzir ini, walau dalam apa jua bentuk pun akan memberikan kesan yang merbahaya.)

Bob: The medical science finds that there is a risk for various diseases the pig is found to be a host for many parasites and potential diseases. (Sains perubatan mendapati bahawa khinzir ini mrerupakan hos/perumah bagi pelbagai jenis parasit dan berisiko kepada terhadap pelbagai jenis penyakit)

Yunus: Yes, even apart from that, as we talked about uric acid content in the blood, it is important to note that the pig's biochemistry excretes only 2% of its total uric acid content, the remaining 98% remains as an integral part of the body. (Ya, malah selain daripada itu sebagaimana kita berbincang mengenai kandungan asid urik dalam darah tadi, didapati khinzir hanya membuang 2% daripada kandungan asid uriknya sebagai bahan kumuhan dan baki 98% lagi akan kekal sebagai sebahagian dari tubuhnya.)


Please forward to others............it may answer some of their questions especially when the non! -Muslim ask. To waken interest and kindle enthusiasm is the sure way to teach easily and successfully.
"Pada hari itu manusia keluar dari kuburnya dalam keadaan bermacam-macam, supaya diperlihatkan kepada mereka (balasan) pekerjaan mereka. Barangsiapa mengerjakan kebaikan sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat balasan)nya pula. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarah pun, nescaya dia akan melihat balasannya pula."
(al Zalzalah:6-8) wallahu'alam

Wednesday, 30 January 2008

SEJARAH 10 MUHARRAM

SEJARAH 10 MUHARRAM

Imam al-Ghazali menyebut dalam kitabnya
Mukasyafatul Qulub bahawa pada tarikh tersebut:
(1) Terbunuhnya Sayyidina Hussain (cucu Nabi) di Karbala'.
(2) Diterima taubat Nabi Adam a.s.
(3) Dicipta Adam a.s.
(4) Dimasukkan Adam a.s ke dalam syurga.
(5) Dicipta arasy, Kursi, langit, matahari, bulan, bintang-bintang.
(6) Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s.
(7) Selamat Nabi Ibrahin daripada api Namrud.
(8) Selamat Musa dan pengikutnya.
(9) Lemas Firaun.
(10) Dilahirkan Nabi Isa a.s.
(11) Diangkat Nabi Isa kelangit.
(12) Diangkat Nabi Idris ke langit.
(13) Mendaratnya kapal Nabi Nuh dengan selamat di atas bukit Judy.
(14) Nabi Sulaiman diberi kerajaan yang besar.
(15) Dikeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan Nun.
(16) Nabi Ya'kub dapat melihat kembali selepas daripada menjadi buta.
(17) Dikeluarkan Nabi Yusuf daripada telaga buta.
(18) Disembuhkan Nabi Ayyub daripada penyakitnya.
(19) Hujan yang pertama turun dari langit kebumi.
Wallahu A'lam.

Friday, 25 January 2008

TIPS DARI DR. FADILAH KAMSAH

"Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah, Allah lipat gandakan rezeki. Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak sepanjang tidur,otak akan generatekan all of our wish & InsyaAllah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya. "


"Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ~ ikut Sunnah &dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan,vit C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selepa makan.Untuk minum, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan.Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus sbb air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas,perut, & so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.


[i]"Seelok2nya makan malam sblm maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sbb,bagi yg tgh study (or anak2), otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 hrs slps makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tgh malam saja,jadi, tak byk yg boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30(org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dlm kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam) "


[i]Tatacara di bilik air Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit) ~ boleh elak drpd dapat batu karang Semasa buang air besar,mengiring sedikit ke kiri ~ ikut sunnah sbb bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar Tatacara didik anak Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri)akan lebih"lapang"/"lega" dan mudah berdegup (erjalanan darah okay) and otak anak akan develop excellently.Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang(or jgn) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa bersemangat waja & exuberant.


[i]Tatacara didik diri sendiri Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, sst amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati. Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua(tua sblm waktunya), selalu sakit perut & etc

Cerpen" Disaat aku istikharah..."

Subject : Disaat aku istikharah....
Date : Wed, 7 May 2003 01:09:34 +0100 (BST)

Sahabatku menulis "Wahai rakan-rakan sekalian..
disaat aku menyangka tiada manfaatnya cinta sesama manusia...
tiada gunanya menyemai cinta... menagih cinta lelaki..
tatkala itulah hadirnya si dia... ketika itulah aku temui kemanisan yang ada pada cinta...
orang yang mencintai Allah... mengajak aku untuk turut mencintaiNya..
sepenuh jiwa... kini kutemui Cinta Agung hanya pada Allah swt...
kerana diri si dia pembimbingku... Ikutilah kisah dibawah...
kisah hidupku! Di Saat Aku Istikharah....

Aku tidak tahu kenapa, jauh di sudut hati ini,
kupendam suatu perasaan yang begitu sukar untuk kuluah...
Aku mengaku, cemburunya hati ini bila melihat Nurul selalu mendapat jambangan bunga!
wangian jambangan bunga setiap kali ku mengintai bilik bacaannya, menambahkan rasa cemburu...
yang hanya menunggu masa untuk ku muntahkan keluar!

Ku lihat Salmi, tidak kurang bezanya! Asyik bergayut dengan handsetnya..
hampir siang dan malam!" Ayang tengah makan..Abang dah makan ke"...
telingaku bagaikan dah bernanah mendengar ucapan-ucapan romantis mereka berdua...!

Nak ku kata tentang Amy, Miza, Ain, Huda...
Ahhhhh semuanya sama! Di rumah sewa itu,hanya aku saja yang kesepian...
hanya aku saja yang keseorangan! Memang aku akui... cinta sesama manusia,
tak ke mana akhirnya! Tetapi apakan dayaku...
aku juga seorang wanita yang ingin disayangi,
ingin dibelai.. aku juga mahukan kata-kata semangat dari lelaki,
setiap kali aku menghadapi saat-saat hampirnya peperiksaan!
Aku juga mahu bunga, teddybear... mahu perfume... dan
aku juga mahu segalanya yang telah dirasai Amy, Miza Ain, Huda dan.....!

Seolah-olah aku ditakdirkan hidup keseorangan...
menemani kesepian hatiku yang merayu minta dipiisi
segera dengan kasih lelaki....!

Kepada Allah jua aku memohon,
jalanNya saja pilihanku! Ya Allah,
andainya perasaan ini hanyalah semata-mata nafsu yang
tak habis-habis melulu, menggesa...maka kepadaMu kupohon petunjuk...
kembalikan hati ini mengingatiMu...hanya Mu!


Ramai juga yang menyapaku," tak nak ke rasa,
berkawan dengan lelaki..." ...tapi semua soalan-soalan itu...
aku endahkan saja! Umpama masuk telinga kiri... ku keluarkan di telinga kanan!!!

Akhirnya aku kalah juga pada ajakan kengkawan...
sehinggalah seorang Nurul memperkenalkan aku dengan seorang lelaki si "A" .
umur kami sama, dan kami sama-sama pelajar IPT... Entah kanapa hatiku tiba-tiba setuju...
di depan Nurul aku mengangguk tunduk... Nurul tersenyum... melihat telatahku!

Setelah persetujuan aku dan Si "A" diterima,
Nurul Mengatur perbualan telefonku dengan si "A"...
Aku tidak memiliki handset sendiri...
jadi terpaksalah menggunakan handset milik Nurul untuk sementara!

Percayakah kalian, kalau ku kata, itulah kali pertama aku berbual
dengan seorang lelaki sepanjang hidupku! Perbualan selama 8 minit itu,
kami tamatkan dengan ucapan salam... tak banyak yang kami borak...
sekadar menyentuh hal keluarga... dan butir-butir peribadi... itu saja!

"Apakah yang telah aku lakukan Ya Allah! Wajarkah aku memperdengarkan
suaraku kepada seorang lelaki? Kenapa aku begitu ingin dengan cinta?
Selang beberapa hari... perbualan telefon antara aku dan si "A",
hatiku merintih hiba... aku ...aku menyesal!

Lalu aku membuat keputusan tidak mahu lagi berbual dengan si "A"...
aku tidak mahu berkawan dengan lelaki... aku tidak mahu bercinta!"
aku mula bertekad... aku yang mulakan semuanya, jadi juga yang perlu hentikannya!

Lalu aku istikarah kepada Allah, semalaman aku masih tak dapat jawapan!Masuk
2 hari, 3 hari... Alhamdulillah kini ku dapat melihat gambarannya dengan jelas...
Dialah Bakal Suamiku... Pembimbingku Dunia Akhirat! Orangnya tinggi, berjanggut...
kulitnya hitam manis... bibirnya tak pernah lekang dengan senyuman! Dia memimpin
tanganku menuju suatu tempat yang begitu indah... wangiannya menusuk jiwa dan kalbuku...
tempat yang pernah kuimpikan... mungkinkah syurga! Detus hatiku... Selain aku ada dua orang
kanak-kanak lelaki memimpin tanganku! Aku hairan dengan mimpi itu!
Andai itu jawapan untuk istikarahku... siapa kanak-kanak itu? Mungkinkah
anak-anakku? Aku tersenyum gembira dengan mimpuku malam itu...Ya Allah...
dimanakah suamiku!

Nurul ke bilikku suatu hari... sebelum aku sempat memberitahu padanya
keputusanku tidak mahu berkawan dengan si "A"... Dia hulurkan padaku
sekeping gambar foto! ...Inilah Si"A"... Dia poskan!" kata Nurul...

Ya Allah..! alangkah terkejutnya aku menatap wajah lelaki yang menghiasi
gambar foto itu... lelaki itu seperti kukenal... seperti pernah kujumpa
sebelum ini... tapi dimana... ingatanku semakin jelas... MasyaAllah dialah
lelaki yang hadir dalam mimpiku!Wajahnya, janggutnya... cahaya di wajahnya...
Ya Allah! Berkali-kali aku menampar pipiku... ternyata aku bukannya bermimpi..
. "Ya Allah... Dialah jodohku...!

Bermula dari hari itu, aku sering mendoakan kesihatannya, kebahagiaannya,
keselamatannya... Kepada Allah swt aku serahkan dan sandarkan segalanya!"

Sehingga ke hari ini... ukhwah itu masih terjalin... masuk bulan ni usianya
sudah menjangkau 2 tahun...! Dan dengarlah kalian bahawa ku benar-benar hanyut
dalam cinta yang diperkenalkannya...

kami sering mengutus surat, tapi tak pernah ia didahului dan diakhiri selain
kata-kata hikmah Islamiah, selain dari cerita beberapa tokoh Islam...
Kami saling tukar info.. dan segala ilmu darinya... kini dah jadi
koleksi peribadi... yang masih kutatap sehingga ke hari ini...

Kami berbual telefon sekali setiap 2 minggu, tapi jangan salahfaham
bukan antara aku dan si "A"... tapi antara ibuku dan ibunya... antara
ahli keluargaku dan keluarganya...! Betapa indahnya hubungan yang terjalin ini.
.. Moga ia kekal selamanya...

Adab tidur... makan ... dan segalanya masih kuamalkan...!
Harijadiku kini juga dipenuhi dengan hadiah,sesuatu yang aku impikan dulu...
Tahun pertama, dia hadiahkan aku senaskah Al-Quran, aku membalasnya dengan
sehelai sejadah...

Tahun kedua diberinya aku buku agama "Isteri Solehah Igauan Suami"
...aku membalasnya dengan senaskah buku agama "Suami Idaman Isteri Solehah"...

Tahun ketiga... Harijadiku semakin hampir... dan aku sedang menanti
hadiahnya... kerana hadiah darinya begitu berharga... begitu bermakna...
malah kupercaya, bukan saja bagiku... tetapi juga bagi semua wanita
solehah di luar sana!

Dikala aku menyangka lelaki sejati telah pupus di alam maya ini...
di kala itulah kau hadir... membuktikan ada lagi Lelaki sejati...
Ada lagi Cinta yang diredhai Allah....

Walaupun ramai yang meminati si "A" di IPTnya... Tapi aku yakin..Dia Milikku...!
Kerana kuyakin dengan jawapan yang kuperolehi dalam istikharahku...
dan aku tidak akan mengalah... aku akan terus berdoa..!


"Ya Allah..
Andai dirinya tercipta untukku... menjadi milikku...
Baik untuk duniaku... untuk akhiratku... untuk agamaku... maka
satukanlah kami dunia dan akhirat... Ku pohon restu dan keizinanMu selamanya Ya Allah!"
Inilah doaku sejak dirinya ku kenal... dan sehingga hari ini...
doa ini masih kupanjatkan... dan sehingga kini jugalah... ukhwah
ini masih terbina kukuh... masih utuh...
Bila kupohon sesuatu Yang Baik DariNya... Dia Selalu Berikanku... Yang Terbaik!!!

Pujangga Sufi bersyair....(


Keperibadiaan isteri yang menghiburkan suami)
Rumahtangga menjadi gelanggang dan kebanggaan
Anak-anak menjadi murid
Harta suami dijaga dengan sempurna
Dilepaskan suami berjuang dengan rela dan bangga
Dirumah dan diluar maruahnya sentiasa dijaga
Sentiasa menguntum senyum dihadapan suami
Sanggup hidup berdua
Mati bersama
Lantaran mengharap keredhaan Allah semata-mata
Memadai dengan apa yang ada
Tidak pernah menuntut apa yang tiada
Menjadi tulang belakang perjuangan suami
Hingga suaminya terasa Rumah itu Syurga
Menjadi sumber kekuatan jiwa dalam menegakkan jihadnya.

Jika Allah sayang pd sseorg,maka Allah bg IMAN.Jika Allah syg lg, Allah bg kekuatan utk amal agama dgn sempurna & jika Allah syg lg, Allah akan susahkan hambaNya dlm kehidupannya...terutama dlm urusan menjaga&menegakkan agama...itulah bukti kasih sayangNya...Berjuanglah jgn putus asa selagi masih ada masa...Sayang Allah janjinya pasti...

DOA ISTERI SOLEHAH


Ya Allah..
Kau ampunilah dosa ku yang telah kuperbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaran Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah…
Sekiranya suamiku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suamiku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di Dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi ya Allah…Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suamiku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah…Kau yang Maha Mengetahui apa yangterbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusanBimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka

Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu
Ya Allah…Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu

Aku buta tanpa bimbingan MuAku cacat tanpa hidayah Mu
Aku hina tanpa Rahmat Mu

Ya Allah…Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah
Hanya pada Mu,


Ya Allah…
Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniaMu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu

Ya Allah Tuhanku…….
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Amin, Ya Rabbi Allamin…….

Rintihan Ummi..

Lama sungguh tidak kucoret dalam laman blog ku ini..Hari ini tetiba terdetik untuuku menulis apa yang aku rasa dalam hati ini..Semalaman anakku menangis,muntah-muntah...kesian sungguh aku melihat keadaannya..hati ibu mana yang sanggup melihat seorang anak dalam keadaan begitu..Kupeluk,kubelai dan kubacakan ayat2 suci al_Quran untuk menenangkannya namun tangisannya terus berlarutan..maybe sakit perut yang teramat sangat..sedihnya hati ini..namun kutahan..ku perlu kuat..Suami kecintaanku mengajak aku ke klinik..alhamdulillah doktor bilang anakku hanya demam biasa dan kembung perutnya..Alhamdulillah lega hati ibu ini...