Google+ Followers

Followers

Tuesday, 27 July 2010

Aisyah dengan CD barunya....

Assalamualaikum dan salam kasih sayang buat semua...

Sudah bersawang-sawang blog idah ni tanpa dikemaskini dengan cerita-cerita,kisah2 dan info2 terkini. Seperti biasa kengkangan masa membuatkan idah tidak menulis hampir seminggu.Insya Allah semoga malam ni idea untuk idah terus menulis akan datang.

Malam ni tetiba tercetus idea idah nak bercerita tentang CD...sesuai dengan tajuk entry idah pada malam ni..(padahal dah masuk pagi...ihik:). CD..CD...CD...apa tu CD..."compact disk" ke.... ishk...ishk...bukan ye...Hah meh Idah nak bagitahu...Almaklumlah sekarang ni penggunaan CD atau nama penuhnya "Cloth Diapers- Lampin Kain versi moden" semakin popular dikalangan para ibu di Malaysia ni. Kalau tak silap idah teknologi CD ni popular dalam tahun 2008/2009...(maybelah sbb idah tak cari pulak info yang tepat).


koleksi pertama CD Aisyah

Apa itu cloth diaper?

Dalam bahasa mudahnya cloth diaper ialah lampin kain. Dengan kata lain, CD ialah lampin kain yang telah di‘upgrade’ sesuai dgn peredaran zaman sehingga mampu berfungsi seakan-akan lampin pakai buang. Paling penting, CD boleh dibasuh dan dipakai semula. Terdapat beberapa jenis CD masa kini, antara yg banyak digunakan adalah pocket diaper, fitted, all-in-one (AIO) dan juga all-in-two (AI2).

Kelebihannya?

Penjimatan untuk jangka panjang dan kesihatan bayi lebih terjamin kerana tidak terdedah kpd bahan kimia yg terkandung dlm lampin pakai buang. CD juga mengurangkan masalah ruam lampin dan gatal di kalangan bayi.

Kelebihan yang lain?

CD adalah one-size iaitu sesuai untuk bayi baru lahir sehingga berusia 3 thn (dari 3 -13kg) ataupun saiz S, M dan L dalam satu. Jadi, beli sekali tahan 3 tahun dan boleh disimpan utk anak yg seterusnya (bergantung pada cara penjagaan dan pengendalian juga). Selain itu, bayi juga lebih cepat belajar buang air di tandas (early potty training). CD kini tampil dgn pelbagai rekaan, warna dan corak yg sangat menarik. Fitting dan cuttingnya juga cantik dan kemas serta selesa dipakai. Cara pemakaiannya juga sangat mudah, sama seperti lampin pakai buang. Juga mudah saja dibasuh dan cepat kering kerana diperbuat drpd kain yang ringan, lembut, selesa dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk kulit bayi.
info dan artikel from :- http://happy-clothdiapering.blogspot.com/search/label/Cloth%20Diaper


So nak dipendekkan ceritanya bagaimana Idah dan En.Kanda boleh terfikir nak bertukar kepada CD ni. Panjang ceritanya.Maka nya Idah nak pendekkan sahaja. Di awal tahun 2009 Idah sudah mendengar, membaca dan diperkenalkan CD ni oleh seorang kawan dalam dunia internet ni. Namun ketika itu tidak tergerak hati langsung nak mengubah apa yang telah sekian lama terbiasa iaitu menggunakan pampers pakai buang. Pernah juga idah sarankan pada en.kanda, namun ketika itu en.kanda berkata dia lebih rela pakai pampers daripada menggunakan CD ni. Ye lah waktu tu tak terfikir dan tak terkaji pun apa sebenarnya kebaikan pakai CD ni.

Tup-tup dalam bulan May 2010, Idah berkenalan dengan seorg adik dalam FB ni. Suatu pertemuan yang seterusnya ukhwah terbina dan ikatan terjalin..(cewah ayat2 skema lak..) Alhamdulillah waktu itu Allah temukan Idah dengan insan yang bernama Siti Maisarah atau lebih dikenali dengan nama "Ummu Habib". Pertemuan terjadi kerana kami sama2 peminat abaya atau dikenali sbg jubah hitam yang tegar.Berikutan disitu terjalin sehingga pertemuan yang tidak disangka diMesra Mall kerteh di hadapan surau merapatkan ukhwah kami.(amboi panjangnya intro...padahal nak cerita bab CD aje..takpe layan..selagi idea masih byk ni.) Berkenalan dan bertukar2 link blog...Maka nya disitulah baru idah tahu yang Ummu Habib ni berniaga CD. Kebetulan En.Kanda pergi satu program...tetiba balik tu en.kanda berceritalah pasal CD yang isteri kepada sahabatnya berniaga secara online produk CD ni.

Hah! Pucuk dicita ulam mendatanglah....Nampak mcm en.kanda berminat aje.Ye lah mesti kawan2 ada bercerita pasal kebaikan CD ni. En.kanda pun mula surfing tentang web/blog isteri sahabatnya...wow boleh tahan harganya dalam RM40 ke atas. Namun sudah tersurat....baru idah teringat yang Ummu Habib ada jual CD....Hah..disitulah bermulanya sebuah pertemuan yang erat...disamping minat yang sama, kami bertukar-tukar idea dan barang dagangan(cewah dah mcm buat bisnes besar2 pulak)...Idah berniaga produk fesyen muslimah seperti abaya,jubah,busana, kelengkapan pakaian muslimah dan produk kesihatan. Ummu habib pulak lebih fokus kepada produk anakku. Maka nya belilah CD jenama QQbaby....

Bermula episod baru dalam pemakaian lampin moden dalam kehidupan anakku yang kedua :- Aisyah Hanani yang baru berusia 1tahun 8bulan...So sekarang Aisyah suka sangat kalau dipakaikan CD...Aisyah dan kakanya gelar CD ni..."ummi...ummi...pampers baru aisyah..."
Oklah nnt sambung lagi ye...layan gambar Aisyah dengan Cdnya...nnt idah upload lagi deh...



oooopppssss....agak seksi sikit....Aisyah dengan CD barunya...ngaummmmmm corak rimau pulak...

2 comments:

  1. selamat datang ke dunia cd.... terjebak juga yer akhirnya... hehe :D

    ReplyDelete
  2. terima kasih kak wan...byk juga idah baca info pasal cd drpd blog akk...idah baru aje berjinak2 dalam sebulan lebih ni..rupanya mmg bgs..terutama suri rumah yang rajin...

    ReplyDelete