Google+ Followers

Followers

Monday, 24 January 2011

Tanpa ulasan..hanya gambar sahaja.







Kepala ada idea,cuma masa agak kekurangan nak menulis..banyak kerja kena sudahkan dahulu..Jom layan gambar menu2 masakan idah ye.Insya ALLAH bila time2 free idah cuba masukkan resepinya.


Salam Sayang,
Ummuhanani,
teratak 23(19 Safar 1432H)

Tuesday, 18 January 2011

Jadual hari ini yang padat...Mood:-keletihan


Salam sayang buat semua,
Hari ini tak apa yang menarik untuk ditulis. Hari ni juga jadual harian Idah padat dan meletihkan.Tapi tak pe sebab semua ini dilakukan dalam keadaan mood kerajinan.Edisi "R" datang memang akan diluar jangkaan tenaganya...:)

Ok jom check list idah punya keje hari ni punye:-

6.00am- Bangun mandi,solat subuh walaupun agak mengantuk dek kerana tidak dapat tidur nyenyak.Tidurku diganggu dengan anak-anak yang merengek nak susu,meragam.[check-done]

7.00am- bermula aktiviti di dapur masak-masak sarapan,kemas dapur,basuh baju[check -done]

8.00am - oleh kerana dah lewat maka nya en.kanda suruh bungkus shaja sarapan.Sebab dah tak sempat. Aktiviti bermula:-

Start jam 8.30pagi - 10.30pagi:-
-Idah mengemas bilik-bilik yang ada,buang habuk2,susun perabot,menyapu+ campur lagi dengan kerenah Hanani-hanani nak itu dan ini.Al maklumlah rumah banglo byk ruang yang kena kemas..huhuhu lepas kalau nak beli rumah sendiri tak nak lah rumah 2tingkat..penat dan lelah nnt nak kemas.[check-done]

11.00pagi- aktiviti luar rumah pulak, sidai baju(uik lewatnya sidai baju..hihi berikutan hujan so lewatlah sidai),menyapu laman rumah,basuh ruang depan,siram bunga dan bla..blaa...(dah tak tahu nak tulis apa) -[check-done]

12.00 tghr- alamak baru teringat patutnya kena bawa hanani2 ku ke klinik hari ni berikutan semalam tak pergi dek hujan.bergegas siapkan hanani2 dan terus memecut(jd minah rempit pulak...ahahahah..mujurlah dekat juga dengan rumah).

12.40tghr - keluar dr klinik..gi kedai beli lauk pauk pulak..top up mana yang tak de sahaja.barang-barang mahal juga:-

Ikan cencaru 1kg -RM5.00
Ikan selayang 1/2kg -RM2.50
Sayur bayam+sawi+mee kuning+bawang merah+lada besar+cili padi+kobis =RM12.00
roti panjang =rm2.60
total= RM22.10 sehari idah habis berbelanja barang basah....

1.15tghari
-sampai rumah, bawa barang ke dapur dalam Jam 1.20 azan zohor...solat dulu baru turun ke dapur pulak.[check-done]

2.00ptg - mula lah aktiviti di dapur..masak-masak...layan kerenah hanani yang nak itu ini,buang air besar,salin pampers dll...huhuhu penatnya..dah jd mcm superman,terbang depan belakang..huwaa rasa mcm nak nangis sebab keletihan...byk lagi keje tak siap..[check-done]

3.00ptg - alhamdulilah siap...masa untuk siapkan tempahan tudung pulak.Baru terasa kelenguhan seluruh badan.Amik masa untuk rehat sebentar sambil menjahit.

4.00ptg:- Online seperti biasa untuk fokus pada kerja pulak.Alhamdulillah idah keje sendiri.Syukur ada juga masa untuk merehatkan diri sambil buat kerja tambah income.

5.30ptg :- aktiviti diluar rumah..angkat baju di ampaian..sapu menyapu dan masa hanani2 amik udara diluar pulak...

6.30-ptg:- en.Kanda sampai rumah..pulang dr ofis..layan en.Kanda pulak...

P/S:-Jadual yang padat kan waktu siang hari idah..itupun ada yang tak tertulis...saja aje nak kongsi dan luah di sini..Tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.Kekadang teringin juga bekerja dengan orang,namun bila fikir 1001kali better kerja sendiri sebagai suri rumah dan bisnes.Income pun lebat..tidka terkongkong...

Luahan rasa:-
Ummuhanani
Teratak 23(13 Safar 1432H)

Masak-masak dan hasilnya....Jeng--jeng


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Entry ni sepatutnya semalam Idah posting,tapi disebabkan ada hal-hal tertentu makanya Idah postpone je ke hari ini.Semalam dalam keadaan kebluran nak masak apa,Idah pun amik langkah blogwalking ke blog-blog chef masakan.Dalam peti ada sotong,ikan dan sayur bendi sahaja. Oleh itu kerna lah cari menu yang berkaitan.Jelajah punya jelajah dari satu blog ke satu blog....

Jeng..jeng..inilah hasilnya.Hihihi 4menu sekaligus. 1st:- sambal sotong rsepi sendiri 2nd:- Sotong goreng mentega(sedap rasanya sebab ikut menu kena buh bawang putih.idah mmg suka bawang putih berbanding bawang merah) 3rd:-Ikan kerisi goreng ala ikan kering dan 4th:- sayur bendi goreng telur.

Resepi pulak idah pilih nak bubuh resepi sambal sotong sebab made from myself dan idah rasa inilah gambar yang paling menarik idah pernah snap..hihihi..mudah dan simple aje.Resepi Sambal Sotong Idah mari:-



Bahan-bahan:-
-sotong ikut suka lah nak bape ekor pun(potong2 kecil supaya mudah makan)
-lada mesin(cili boh idah letak)
-bawang merah,putih(siap dimesin halus)
-serai sebatang yang telah diketuk
-daun limau purut(nak letak ke tidak ikut sukalah ye)
-daun sup dipotong halus2(sebagai hiasan)
-sos cili
-garam
-perasa
-sos tiram

Cara masak:-
1- Panaskan minyak masak,kemudian masukkan serai.Pastikan serai kekuningan.
2-masukkan bawang2 yang telah dikisar bersama dengan lada mesin.Masak sehingga naik bau dan kemudian masukkan daun limau purut.
3-Apabila sudah pastikan lada sudah betul masak,masukkan sotong,sos cili,sos tiram,perasa dan garam.
4-kacau2 sehingga sotong masak.Rasa masin atau tawar dulu ye.Idah suka tambah gula sikit.
5-Apabila dah yakin masak sotong bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
6-taburkan daun sup sebagai hiasan dan bauan.



Sotong Goreng Mentega
Resepi drpd blog :- http://hanamemories.blogspot.com/2010/05/sotong-goreng-mentega.html



Ikan kerisi goreng ala ikan kering


Sayur bendi+telur

Ok selamat menjamu selera buat semua ye....

Salam Sayang,
ummuhanani
Teratak 23

Monday, 17 January 2011

Medium bagi newbie jalankan bisnes secara online

BLOG hari ini bukan sahaja medium menyampaikan maklumat tetapi dijadikan platform perniagaan secara dalam talian. Trend masyarakat menjual pelbagai barangan melalui blog semakin mendapat sambutan malah ada yang menjadikan ia sebagai pendapatan sampingan dan memenuhi masa yang terluang.

Melihat senario tersebut, Lot.my sebuah laman e-dagang terkini di negara ini turut menyediakan platform khas untuk para usahawan membina kedai online sendiri dengan mudah.

Lot.my memberi peluang kepada usahawan baru untuk berkecimpung dengan perniagaan secara dalam talian. Di Lot.my pengguna dapat membina kedai online masing-masing dalam beberapa minit dengan beberapa klik sahaja.Rata-rata peniaga yang berniaga di laman e-dagang itu berpendapat ia bukan saja mudah untuk dikendalikan malah mesra pengguna.Ini kerana ia dibangunkan dan dilengkapi dengan ciri-ciri lengkap laman e-dagang seperti sistem katalog, sistem pemasaran, sistem inventori, sistem bayaran, sistem dokumentasi dan sistem perhubungan pelanggan.

Malah bagi pengguna yang kurang pengetahuan tentang teknologi maklumat (IT), Lot.my memastikan sistemnya mudah digunakan dengan memaparkan interface yang mesra pengguna.
Salah seorang peniaga, Nornadiah Sarjat, 23, berkata, dia mula menceburkan diri dalam bidang perniagaan sejak setahun yang lalu dan membina kedainya sendiri menggunakan sistem Lot.my kerana lebih mudah.

Katanya, sehingga kini, kos operasi dan pengetahuan teknikal mengenai Lot.my adalah percuma.

''Kita hanya perlu mendaftar domain kedai, pilih reka bentuk kedai, masukkan produk di kedai serta lakukan promosi kedai dan produk.''Selebihnya seperti jumlah produk yang tinggal serta pengurusan-pengurusan lain turut diuruskan oleh Lot.my dan ini sekali gus memudahkan kerja kita sebagai peniaga,'' ujarnya ketika ditemui di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Nornadiah yang menjual produk berupa tudung dan selendang mengakui, melalui tuds.lot.my, kerjanya menjadi bertambah mudah.

Jelasnya lagi, jika dahulu dia terpaksa melakukan sendiri pengiraan stok yang tinggal serta mengemaskini blognya setiap hari untuk memudahkan pembeli, kini tidak lagi.

Seorang lagi peniaga yang turut menjual produknya melalui stylotots.lot.my ialah Noor Emilda Adam, 29.Dengan menjual pelbagai barangan bayi, Noor Emilda yang memulakan perniagaannya April 2009 hanya menjadikan bidang perniagaan ini kerja sampingan untuk menambah pendapatan.

Bermula dengan suka membeli barangan bayi melalui Internet, akhirnya Noor Emilda mengambil keputusan untuk melibatkan diri dalam dunia perniagaan.

''Segala-galanya berlaku secara tidak sengaja dan di awal pembabitan, saya menggunakan blog sendiri untuk menjual produk-produk bayi ini. ''Tetapi masalah seperti susah nak kemaskini dan kendalikan kadang kala membuatkan kita rasa tertekan.''Berlainan pula dengan Lot.my di mana segala-galanya mudah,'' katanya.

Ibu kepada seorang cahaya mata itu bertuah kerana hari ini perniagaanya bukan sahaja semakin maju malah pelanggannya juga turut bertambah. Seorang lagi peniaga, Nurul Razali, 32, mengakui melalui 'kedainya' mybabyworld.lot.my, dia mampu mengendalikan sebuah perniagaan yang berasaskan barangan bayi dengan mudah dan cepat.

Dia yang turut mengakui tidak mempunyai pengetahuan dalam bidang IT, teruja untuk meneruskan perniagaanya apabila mendapati lama e-dagang tersebut amat mudah dikendalikan bagi orang sepertinya.

''Lot.my ini dibangunkan supaya mudah digunakan walaupun oleh pengguna yang tiada kemahiran IT yang tinggi.

''Pada masa yang sama, kita juga tidak lagi perlu mengemaskini stok kerana segala-gala akan dilakukan oleh Lot.my,'' katanya.


Sumber:- http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0114&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_05.htm

Campur-campur dah macam ASTRO pulak...

Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

Tajuk entry kali tak de kena mengena dengan apa yang nak Idah tulis.Tapi istilahnya lebih kuranglah sbb idah akan campur-campur cerita.So boleh digrab sekaligus.hahahaah.Tak kisahlah kan lagipun syok sendiri aje menulis sbb tiada pembaca setia blog.Oklah kan..yang penting idha belajar untuk menjadi penulis.(fuh ayat....)

Entry 1:- Pisang Oh pisang

Tadi jalan2 baca blog kawan-kawan dan masuk blog kakchik.Memang idah selalu follow blog kakchik samada yang kakchik wardrobe ataupun keluargaku sayang.Entry kakchik hari ni berkisarkan kepada buah pisang.Baru idha teringat khamis lepas idah ada snap pic pisang yang baru diambil kat pokon pisang belakang rumah.Dah masak ranum buahnya.Alhamdulillah rezeki murah. So pada hari tersebut menu untuk sarapan pagi Jumaat tu bertemakan buah pisang.Hihi asben idah suka makan pisang goreng berbanding jemput pisang. Jangan tanya idah pisang apa ye.Memang tak kenal nama-nama pisang ni,idah tahu makan aje.hahahaha..tak kisahlah.Amacam cantik kan warnanya..kuning keemasan.Ni masih melekat kat tandannya.Ok done pasal pisang.


Entry 2a:-
Lokasi:- Program di Geliga Kemaman

Waktu:- 3.00ptg hingga 5.30petang

Jumaat lepas idah mcm biasa akan bawa Hanani-hanani keluar jalan-jalan menghirup udara luar.Ye lah 5hari seminggu dunia mereka hanya dipersikataran rumah sahaja.Rumahku Syurgaku.Cewah.ahak...So masa cuti ni ambil peluang bawa mereka keluar kebetulan pulak En.Kanda ada program di kemaman.Lepas solat Jumaat bertolak ke kemaman.Alhamdulillah time tu cuaca pun ok..taklah panas sgt dan tak hujan.Dapatlah snap beberapa gambar sepanjang program tersebut.Program penuh berlangsung hari sabtu.Banyak gerai-gerai jualan yang ada kat situ,part yang paling idah suka gerai jual jubah,abaya ,buku-buku dan busana2 muslim.









Entry 2b:-
Lokasi:- TMC MesraMall Kerteh
Waktu:- 6.30ptg-8.30malam


Ingat lagi pasal kisah yang berlalu pd tahun baru?Ok Jumaat lepas idha mcm biasa akan ke pusat beli belah untuk beli keperluan dapur.Kekdng 2minggu sekali akan beli atau sebulan sekali.Bergantung pada keadaan.Sekarang dah lebih peka.tak nak shopping hari sabtu,hahahha kes gara2 tak leh guna bag plastik.Ok masa idah gi hari Jumaat alhamdulillah dah terpampang besar lagi banner pasal "Let's Go Green" mcm rajah di atas kat pintu masuk TMC.Kat setiap meja cashier pun ada tampal risalah.hah ni baru betul,barulah pengguna tahu.Oklah apa-apa pun idah tak nak lah dicop sebagai rakyat yang tidak prihatin kan..so sokonglah niat murni kerajaan ni.haahahah..ok itu sahajalah..dah tak tahu nak menulis apa.(nak wat mcmane sejak zaman sekolah lagi memang tak minat mata pelajaran BM terutama bab2 karang mengarang..so inilah hasilnya...idea byk tapi tak leh nak realisasikan dalam bentuk esei..cewah esei tu..bentuk point ok..)

Insya ALLAH ada masa idah akan cuba merajinkan diri lagi okeh...Assalamualaikum..Insya ALLAH..


Salam Sayang,
Ummu Hanani
Teratak 23

Thursday, 13 January 2011

Mee Rebus ala Johorian...


Malam ni Idah nak kongsikan satu resepi yang idah baru cuba-cuba2 belajar. Mee rebus Johor. Perencahnya idah beli daridapa seorang kawan (http://perencah.blogspot.com/) .Ini kes sebab teringin sangat nak makan Mee Rebus ala Johor. Jangan tak tahu ye gambar ni dah lama..hihi so saja tepek kat blog sekadar untuk review bersama. Tapi En.Kanda Idah tak suka mee rebus style johor.Dia lebih suka kuah putih biasa mcm tumis gitu. Takpelah sekali sekala tukar selera. Jom tgk apa bahan2nya.Semuanya ikut cara idah sendiri..:)

Mee Rebus

Bahan-bahan:-
Perencah Maharani(dalam ni dah lengkap)
bawang putih (diblend halus)
Daging(hiris kecil2)
Bawang Goreng(hiasan)
Tauhu Goreng(hiasan)
Limau Kasturi(hiasan-dipotong kecil)
Garam
Mee Kuning
Sayur(idah suka letak sawi,kobis)
Air 1 Jug

Cara-caranya:-
1.Tumis bawang putih dan hirisan daging sehingga naik baunya
2.Tuangkan air dalam 6 gelas/cawan(ikut suka byk mana kuah yang nak) dan biarkan mendidih.
3.Masukkan perencah mee rebus maharani dan kacau sehingga sebati dan masak.Isi garam sikit dan rasa.
4.Masukkan mee kuning serta sayur2 td.
5.Siap utk dihidang.Hiasan boleh bubuh bawang goreng+Limau Kasturi+Tauhu goreng.

Ok siap..sedia untuk dimakan...stok masih ada lagi.Esok Jumaat,en.kanda cuti boleh buat mee bandung pulak..hihi..



Dari Dapur,
Ummu Hanani
Teratak 23( 8 Safar 1432H)

Cantik Tak?

Assalamualaikum semua,

Alhamdulillah hari ini ada kelapangan sedikit waktu petang.Ini berikutan kerja-kerja mengemaskini stok sudah siap di upload ke website utama http://kedainiaga.net. Agak memenatkan juga sebenarnya jika semua kita lakukan sendirian.Dengan tugasan sebagai suri rumahtangga dan bekerja sendiri.Kerja rumahtangga yang tak pernah habis walaupun diberi masa 24jam. Namun yang bestnya tiada dateline yang perlu dikejar,tak perlu dengar leteran seorang bos dan banyak lagi.

O ye idah nak kongsikan bersama. Saja nak buat promosi sikit, Idah sudah upload new stock iaitu T-shirt Labuh Muslimah, jika berminat nak order boleh masuk website rasmi idah ye. Menutup aurat tu wajib,memelihara dan menjaganya juga wajib. Ada juga stok untuk kanak-kanak.Jom cuci mata sat. Sila klik gambar ye untuk ke link web idah:-





Salam Sayang
Ummu Hanani
Teratak 23(8 Safar 1432H)

Wednesday, 12 January 2011

Kisah Penghujung 2010~Tahniah sahabatku Habsah

Tajuk:- Sekitar Majlis perkahwinan Habsah+Anas
Tarikh:- 26 Dis 2010
Tema:- Hijau Purple (kalau tak silap lah..hihihi) i suka tau warna-warna purple ni
Lokasi:- Semesti kampung sendiri (Felda Bukit Mendi ok)
Gambar:- Hak cipta terpelihara http://afizart.blogspot.com okeh...)
Jom layan gambar2..entry masuk kemudian ye..



Selamat Pengantin Baru Idah ucapkan buat sahabat baik Idah.Semoga berbahagia dunia sampailah akhirat.Sorry ye sebab dapat singgah sekejap sahaja tak sempat tgk sampai majlis habis kerana bergegas nak balik Terengganu pulak..Apa pun Idah bersyukur dapat juga lihat sendiri sahabat baik idah ni kawin.

Nostalgia 1997-2000;
Semeja dari form 2-5..mmg byk kisah best,lucu,suspen dan mcm2 dikongsi bersama.Rindu zaman sekolah.


Coretan;
Ummu Hanani
Teratak 23, 7 Safar 1432H

Monday, 10 January 2011

Jalan-jalan cari makan...RFC Kuala Terengganu

Hah tgk tajuk pun dah tahu kan.Ok berdasarkan entry 7/1 tu idah ada bgtau nak balik kampung kan?Tengahari tu en.Kanda buat keputusan nak balik kampung juga berikutan Ayah bgtau tiada jalan utama yang tersekat dengan air bah.Dalam jam 12.30tghari kami bertolak balik kampung.

Tunggu en.kanda solat jumaat dahulu kemudian baru gerak terus ke Kuala terengganu.Misi utama nak cari Radix Fried Chicken yang khabarkan sudah dibuka di sana.Penantian selama ini alhamdulillah akhirnya tercapai juga.




Lokasi RFC KT ni agak tersorok kerana betul2 berada di belakang Bangunan Yayasan Terengganu dan Stadium. En.Kanda bertanya dengan orang awam jalan untuk kelokasinya.hihi.Akhirnya alhamdulillah jumpa juga.Ketika kami sekeluarga tiba kat RFC tu pelanggan tak ramai sangat,maybe sebab hari Jumaat.



Suasana kat dalam RFC ni designnya lebih kurang sama dengan KFC, cuma yg bezanya kita selalu tgk kat KFC ada almari untuk perhiasan barangan kanak-kanak kan, tapi kat RFC ni mereka pamerkan produk-produk daripada pemilik terbesarnya iaitu Produk HPA Industries.









Menu yang disediakan juga pelbagai.Tak tahu nak pilih yang mana.Hari tersebut en.kanda order hidangan ayam+nasi tomato dan nasi herba.Minuman juga ada yang herba.Mmg idah suka.leh juga rasa makanan berherba kat sini.Bab ayam ada yang biasa dan organik.Time tu tak pasti pulak ayam apa yang en.kanda pesan samada biasa atau organik.Ada chicken chops wah leh try nnt.






Wah anak-anak idah mmg teruja masuk RFC sebab terdapat mini taman permainan kat dalam tu.Mereka pulak mmg sudah lama mengidam nak bermain di taman permainan.Memang seronok.Terdapat juga kanak-kanak lain. tempatnya bersih sebab perlu tanggal kasut kat situ.
Kalau dapat buat kat rumah sendiri taman permainan seperti ni bagus juga kan.

Dalam jam 3.30ptg tu RFC start dibanjiri oleh pelanggan.Time tu juga hujan sudah mula turun mencurah-curah...Dipendekkan cerita Idah memang suka RFC.Harap-harap ada lah jutawan kat paka/kerteh ni nak buka cawangan RFC kat sini.Kalau dekat lagi mudah.Oklah sekian utk kali ni.Sambung pulak dilain hari.Tak dapat nak menulis setiap hari.huhuhu kekangan masa ku.

Salam Sayang
ummu Hanani
Teratak 23 (5 Safar 1432H)

Friday, 7 January 2011

Musim tengkujuh melanda lagi...Hujan Oh Hujan

Assalamualaikum semua,
Apa khabar semua? Kat tempat idah dah hampir seminggu lebih hujan turun lebat dan kadar waktunya serik terlalu singkat.Seperti setiap tahun negeri-negeri diPantai Timur akan alami banjir samada biasa ataupun besar.Alah bisa tegal biasa bab kata pepatah(betul ke ni?)..

Gambar kat bawah ni saja aje idah snap di pagi hari pada 6/1/11.Time tu mmg hujan turun sangat lebat.Aktiviti membasuh juga dihentikan sementara waktu dan catuan pakaian juga dilakukan.hihi.Al maklumlah musim2 begini kalau basuh pun belum tentunya kering.So cara untuk elakkan kekurangan pakaian maka nya idah buat catuan pada anak-anak.



Semua aktiviti luar juga terhad.Waktu-waktu musim tengkujuh ni huhuhu air mandian sungguh sejuk.terketar-ketar kekdng tu kalau keluar daripada bilik mandi.




Oklah sekian untuk coret-coret biasa...Tghari nak bertolak balik kampung pulak.kalau jadi nak singgah RFC...Tunggu posting idah pasal ini nnt ye.


Salam Sayang;
Ummu Hanani
Teratak 23(2 Safar 1432H)

Thursday, 6 January 2011

Skip 1 hari menulis...Entry hari ini :- Aktiviti Hanani

Hah tgk tajuk pun dah tahu kan idah nak tulis apa...hihi..nampaknya azam nak menulis setiap hari tidak tercapai ni.Insya ALLAH kena usaha dan usaha lagi.Kalau hari-hari menulis adakah idea akan datang ye?Ermmmmm

Oklah hari ini entry idah lebih berkisar tentang kisah2 Hanani.Ragam dan aktiviti mereka dimusim tengkujuh sekarang ini.Alhamdulillah puteri sulung Idah pun dah berumur 4thn(ikut tahun lah..kalau bulan belum lagi).Tidak seperti ibubapa yang mula menghantar anak-anak seawal usia 4tahun ke sekolah.Afifah Hanani masih belum lagi.Idah dan hubby sepakat tak hantar,so idah kena lakukan sesuatu agar Hanani idah ni tidak ketinggalan jika insya ALLAH tahun depan masuk alam persekolahan.

Hanani-hanani sekarang sudah semakin membesar dengan pelbagai perkembangannya samada dari segi sikap,perangai,kelakuan,rasa ingin tahu,minda,cara bercakap,cara berfikir dan mcm2 lagi.Terutama si kakak yang mana sentiasa menjadi ikutan pada adiknya.Apa yang kakak buat, si adik akan cuba buat.Kegemaran mereka sekarang tengok cerita kartun.Silap idah juga, pada peringkat awal telah dedahkan mereka dengan semua tu.Namun masih belum terlambat.Sebagai umminya idah perlu lakukan sesuatu.

So sekarang apa yang idah lakukan,sebagai langkah pertama mengawal waktu mereka menonton tv.Idah cuba buatkan jadual tak rasmi waktu bila mereka sesuai menonton.Insya ALLAH ummi akan lakukan nya supaya Hanani ummi membesar dalam keadaan yang terbaik.

Hari ini cuba pancing mereka dengan melakukan aktiviti melukis.Nak uji daya imaginasi mereka dua beradik yang mana kakak umur 4tahun dan adik 3tahun.




Lukisan pertama :- milik Adik Aisyah Hanani
bahan digunakan:- pen+kertas+pembaris
motif gambar :- nnt idah cerita kat bawah ye..hihi..



Lukisan kedua :- milik Kakak Afifah Hanani
bahan digunakan:- pen+kertas+pembaris
motif gambar :- nnt idah cerita kat bawah ye..hihi..

Sebenarnya kalau tengok pada lukisan-lukisan mereka berdua ni ada kisahnya..hihi..Nak tahu tak?Anak2 idah ni sekarang dah pandai minta itu ini belikan mcm2 yang berkaitan dengan dunia mereka.Terutama si kakak..Sekarang minatnya warna pink,semua benda dia nak warna pink,baju,seluar,beg,pensel,pen pendek kata semua lah.Pening kekdng tu melayan keletah si kakak.Yang paling buat rasa geram tu kalau tidak dipenuhi mula lah dia buat perangai..ermm dah pandai ye sekarang...Alamak dah melalut pulak..Ok berbalik kepada lukisan di atas..ceritanya begini:-

Sejak Sabtu lepas mereka berdua asyik minta nak pergi taman permainan seperti gambar di bawah.Oleh kerana kekadang waktu bawa mereka keluar tu masanya tidak sesuai kekdng sampai situ matahari tengah panas terik dalam jam 2-3petang,dan sekarang musim tengkujuh pulak. So boleh dkatakan hajat tidak tercapailah.Kesian pulak tengok mereka merengek dan minta sokmo2.



Jadinya hari ni mereka minta bawa lagi.Aduh sedih pulak hati ni..Hujan masih turun mencurah-curah dan lebat selebatnya.Memang bukan masa yang sesuailah nak bawa mereka keluar. Idah pun terangkan kenapa,mengapa,sebab dan semuanya.Dahlah kena catu waktu tengok tv, dengan muka yang tak puas hati si kakak ajak adiknya main.Jom ikuti perbualan mereka:-

Kakak:"Adik...jomlah kita main barang menan(mainan) lain..Ummi tak bagi tgk tv."
Adik: " jom...nak main apa kak?"
Kakak:" masak-masak...(sambil ambil peralatan mereka)...adik..adik..ni baby adik nak makan...
Adik :"hah nak makan ye...(kelaka sungguh tgk gelagat mereka berdua...)

setengah jam berlalu....
Mula datang kat meja umminya...sambil memanjat duk atas meja...

Kakak:-" ummi..ummi...kakak nak gi taman mainan lah...sonok..bolehlah ummi...tolong...tolong.."
Adik:" adik..adik..nok gi gok..jomlah ummi.."
Ummi:" tak bolehlah sayang...hujan kat luar skng ni.."
Kakak:" nnnt dah behenti hujan, leh gi?" hah ummi...ummi..
Ummi:- " ok.tapi kena tunggu hujan behenti dan bukan hari ini ye..
Kakak dan Adik:- ok ummi....(sambil mula menunjukkan aksi-aksi nak mengacau umminya..."
Ummi:- haha jom kita main lukis2 nak?
kakak dan Adik:- nak..

dalam 5minit berlalu...jeng..jeng..hasilnya mcm kat ats..
ummi :- kakak dan adik lukis apa ni?
kakak dan adik :- jambatan...
ummi:- jambatan akk petak2? yg adik pulak panjang aje...
Kakak:- a'ahlah ummi.
Adik:- adik punye ambatan gok..
kakak:- taklah ummi...adik punya gambar air...kakak punya jambatan..
ummi;:- ermmmm cantik...tapi kat mana ni?
kakak dan adik:-(jawab serentak pulak tu)...taman mainan...

oooo fahamlah ummi sekarang...imaginasi anak2 ummi rupanya masih dibayangi dengan hajat yang masih belum tertunai...
ummi:-..................ermmmm sian pulak
Esok dan Sabtu Abahnya cuti.Insya ALLAH cuba bawa mereka lepaskan apa yang mereka hajati.Insya ALLAH jika cuaca ok daan tiada halangan...oh Hanani Ummi...


Luahan rasa,
Ummu hanani
teratak 23, 1 Safar 1432H

Tuesday, 4 January 2011

Tips Perniagaan daripada Irfan Khairi

Selamat pagi semua,
Azam Idah tahun ini kalau boleh nak menulis satu hari satu entry dalam blog namun semalam idah gagal mencoretkan apa2 di blog sendiri.Rasa macam sudah tidak amanah terhadap diri sendiri pulak.Jadinya hari ini Idah cuba mencari idea dan masa untuk diluangkan menulis.Ok idah pun tak nak tulis panjang-panjang.

Rutin harian Idah setiap hari selepas menyiapkan urusan rumahtangga adalah Online dan surfing.Perkara utama ialah menyemak email dan order melalui website.Alhamdulillah dah 4tahun idah ceburkan diri dalam bisnes online.Kalau bercakap dari segi sumber pendapatan alhamdulillah kini telah stabil dan lain-lain idah dapat kenal ramai kawan dari pelbagai ceruk negara.

Seperti selalu idah akan dapat email daripada Jutawan Internet yang terkenal tu En.Irfan Khairi. Tips perniagaan yang dia berikan pada idah mmg amat2 bagus dan boleh memotivasikan diri idah yang kadang-kadang goyah semangat juangnya. So idah nak kongsikan bersama yang idah salin tanpa diedit terus daripada email idah.Semoga apa yang idah kongsikan ini dapat sama2 kita manfaatkannya.

Salam sejahtera dan salam tahun baru 2011. Semoga tahun 2011 ini memberikan satu harapan dan nilai yang lebih sempurna khususnya dalam kehidupan dan perniagaan.

Bercakap mengenai perniagaan, ramai usahawan yang terkandas ditengah jalan. Namun ramai juga yang usahawan yang Berjaya dalam perniagaan masing-masing. Sempena dengan tahun baru 2011 ini saya ingin berkongsikan sedikit tips yang diperolehi daripada pembacaan saya yang lepas mengenai KEJAYAAN dalam PERNIAGAAN yang sempat saya senaraikan.

Untuk berjaya dalam perniagaan, ada banyak perkara yang perlu dilakukan oleh usahawan. Paling utama, usahawan perlu menyiapkan diri dengan ilmu dan pengetahuan tertentu mengenai perniagaan yang diusahakan serta kemahiran dalam aspek pengurusan. Pada masa yang sama, usahawan bukan sahaja perlu melakukan perkara tertentu untuk berjaya, tetapi juga perlu mengelakkan diri daripada melakukan perkara tertentu bagi mengurangkan risiko kegagalan.

Idah, antara punca kegagalan UTAMA dalam perniagaan adalah konsep yang salah. Kebanyakan usahawan terlalu memandang mengenai apa yang dilakukan oleh orang lain dan cuba menjadi seperti mereka dengan mengikuti langkah mereka. Ada orang bermula dengan susah, ada yang bermula senang, ada orang bermula dengan kosong. Untuk menceburi bidang keusahawanan adalah penting membuat persediaan dan mengetahui mengenai tindakan yang perlu dielakkan dalam perniagaan supaya dapat membantu mengurangkan risiko kegagalan kepada usahawan.

PERTAMA usahawan digalakkan untuk tidak memilih bidang perniagaan tertentu hanya kerana melihat orang lain berjaya mengusahakannya, tanpa mengetahui selok-belok perniagaan tersebut. Pemilihan secara membuta tuli amat merbahaya kerana tidak dibuat berasaskan penilaian yang wajar.

KEDUA, usahawan perlu mengelakkan melakukan tindakan mencampur-aduk urusan wang syarikat dengan urusan wang sendiri. Ramai usahawan gagal mengawal disiplin diri dalam aspek ini, dimana mereka menggunakan wang perniagaan bagi tujuan sendiri. Ini menyebabkan perniagaan menghadapi masalah aliran tunai yang seterusnya menyebabkan perniagaan gagal. Usahawan perlu faham konsep 'entiti berasingan' antara dirinya dengan perniagaannya dan menghormati perniagaannya sebagai satu entiti lain.

Perkara KETIGA ialah jangan mengamalkan penipuan dalam perniagaan. Ini adalah tuntutan bukan sahaja amalamn perniagaan yang baik malahan juga diwajibkan dalam agama dimana peniaga dilarang menipu dalam timbangan, sukatan dan maklumat mengenai produk. Ada peniaga yang sanggup menipu bukan sahaja pelanggan, malah juga kerajaan dari segi pembayaran cukai dan sebagainya. Elakkan menipu dalam semua hal kerana lambat laun akan diketahui orang. Penipuan akan menghilangkan 'barakah' dalam urusan perniagaan kita.

KEEMPAT, usahawan yang ingin berjaya harus mengelakkan diri daripada bersifat tamak. Ramai usahawan menjadi tamak dan cuba membuat terlalu banyak perkara dalam masa yang sama. Ini menyebabkan mereka hilang fokus. Orang tua-tua sudah berpesan, orang tamak selalu rugi. Nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Ingat juga kata orang putih, "Rome was not built in a day".

Perkara KELIMA pula ialah elakkan meminjam wang jika tidak perlu. Apabila usahawan meminjam wang, tujuannya haruslah untuk membantu menyelesaikan masalah perniagaan, bukannya untuk menjadi masalah kepada dirinya. Oleh itu pinjam hanya apabila perlu dan yakin ia akan membantu perniagaan dan boleh dibayar balik. Tujuan pinjaman hendaklah dilaksanakan.

Perkara yang KEENAM ialah jangan mudah percaya kepada semua maklumat yang diterima, lebih-lebih lagi jika sumber maklumat itu kabur. Dalam perniagaan, maklumat yang betul sangat penting supaya keputusan yang tepat dapat dibuat. Oleh itu pastikan setiap maklumat disahkan secara teratur. Jika usahawan tidak mengesahkan maklumat yang diterima, dia terdedah kepada risiko membuat keputusan yang salah.

Perkara KETUJUH dan terakhir ialah jangan mempunyai perasaan dengki kepada usahawan lain. Ini satu kelemahan usahawan yang agak ketara. Sebaiknya, jadikan usahawan yang lebih berjaya sebagai penanda aras dan cabaran persaingan. Dalam perniagaan, jaringan amat penting untuk berjaya. Oleh itu kita seharusnya bekerjasama membantu satu sama lain dalam satu jaringan yang melahirkan sinergi, bukan menyimpan rasa dengki yang berhasrat memusnahkan.



Salam Sayang,
Ummu Hanani
teratak 23 (29 muharram 1432H)

Saturday, 1 January 2011

Kisah Pelik berlaku di hari pertama Tahun baru


Assalamualaikum semua

Lama rasanya Idah tidak beraktiviti blogging ni,amik masa untuk rehatkan diri daripada aktif.So sebagai permulaan di Tahun Baru Masihi 01/01/11, idah amik kesempatan nak ucapkan kepada semua Selamat Tahun Baru. Semoga apa yang dirancangkan,direncanakan dan di azamkan akan terlaksana dan tercapai.

Bagi diri Idah memamg setiap tahun pasang azam samada bermula tahun baru Hijrah ataupun masihi.Insya ALLAH azam tahun 2010 yang perlu di"forwardkan" berikutan tidak terlaksana pada tahun lepas,akan diusahakan untuk tahun ini pulak.Petik kata-kata seorang kawan di FB :- "got my new organizer,new planner,new calendar :-) ♥

Namun bagi diri Idah permulaan tahun 2011 ni berlaku satu peristiwa yang pelik,tak tahulah samada salah idah tidak prihatin atau sebaliknya.

Kisah bermula.....

Hari ini disebabkan cuti umum Hari Sabtu, kebetulan awal bulan so idah pun seperti rutin harian mestilah sudah sediakan senarai untuk membeli barang-barang keperluan dapur. Dalam jam 11 pagi gerak ke TMC MesraMall untuk jalan-jalan bawa hanani dan shopping. Seperti biasa masuk ke Pasaraya untuk membeli belah.Di saat nak bayar barang-barang...


cashier ty" Akk nak plastik ke?kalau isi dalam plastik caj 20sen...hah?dengan nada terkejut...dan juga blur...Idah pun cakap " takpelah barang yg saya pegang ni tak perlu plastik sambil merujuk susu minuman anak2...tup2 semua barang dia lambak shj kat atas tempat bayaran...

Idah pun blur sekejap...dan berty semula...maksud awak barang2 ni ke?kalau barang2 ni mestilah letak dalam plastik sebab byk tu..mcmane saya nak angkat kalau awak letak begitu...(sambil layan kerenah Hanani2 yang meragam)..sambil mengomel cashier tu membebel.." td kata tak nak plastik..bla...bla...

mujur
lah Hanani2 meragam kalau tak mau nya Idah balas semula kata2 cashier tu...

persaoalan yang bermain dalam kepala ni.."uik..skng ni plastik pun kena caj 20sen?" dan bertanya kat asben yang sedang meneliti senarai barang...

Selepas persoalan ini diajukan dalam FB Idah...barulah daku tahu rupaya ada KEMPEN NO PLASTIC BAG SETIAP HARI SABTU"...namun yang buat idah rasa bengang tu cashier tu duk membebel tanpa dia tahu yang pelanggan nya tidak tahu menahu...

So itulah itulah kisahnya..Mulanya hangin juga...namun amik kisan ini sebagai satu benda yang positif..Salah idah sebab tidak prihatin dengan hal isu semasa, namun sebagai pengguna Idah tetap rasa tindakan cashier td salah..Sepatutnya dia maklumkan pada pelanggannya. Nak tahu keterangan lanjut kisah idah ni..sila2 klik link facebook idah ye...(cewah mcm pomote diri pulak..hihihi)...

Entry Pembukaan Tahun baru 2011











Aktiviti cuti di Tahun Baru 2011, bawa Hanani keluar jalan-jalan di samping membeli belah barang-barang keperluan dapur. Seronok tengok hanani bergumbira. Makan-makan dan main bowling( ini istilah Hanani2 Idah namakan permainan kete2 tu)..

Ok tahun baru dah menjelma. Mesti ada azam dan wish list baru kan?
Idah pulak yang 2010 dah tak ingat pulak...Boleh?Sah2 kena tarik telinga...bukan apa sbb idah ni bukan jenis suka mencatat, namun azam tahun ni nak kena rajin mencatat dan menulis...

Azam tahun ni:-

1.Nak kurus- walau apa cara pun kena buat ni..nak dapatkn berat ideal supaya bila pakai baju ke,jalan2 dgn asben ke rasa berkeyakinan sikit..Target 20kg.Insya ALLAH.

2. Nak rajin berblog-hihihi harap2 tahun ni dapat tulis sehari satu entry.

3.Dalam Bisnes- nak tingkatkan target sale

cukuplah 3 dulu...nnt2 sambung dan pikir lagi..