Thursday, 10 February 2011

Renungan:- Cerita seorg budak dan 3 soalan.

Pada suatu masa ada seseorang yang memusuhi Allah. Ia suka menanyakan tiga soalan dan tiada siapa yang boleh menjawabnya. Bahkan ulama-ulama di Baghdad pun tidak dapat menjawabnya. Ini menyebabkan ia semakin menjadi-jadi memperleceh Islam. Pada suatu hari seorang anak lelaki berumur lebih kurang 10 tahun datang dan mendengar cabaran yang dibuat oleh lelaki tersebut.

Lelaki ini mencabar siapa sahaja untuk menjawab soalannya. Anak lelaki itu diam dan memerhatikan sahaja. Kemudian ia nekad untuk menyahut seruan lelaki itu. Ia kemudiannnya berjalan ke arah lelaki itu dan berkata, "Aku sahut cabaranmu" !

Lelaki itu ketawa dan tambah memperleceh lagi orang-orang Islam sambil berkata, "Anak berumur 10 tahun menyahut seruanku? Ini sajakah yang mampu kamu adakan?"

Anak lelaki itu dengan tenang mengulangi sekali lagi hasratnya. Ia akan menyahut cabaran lelaki ini dan dengan pertolongan dan petunjuk Allah ia akan menundukkan lelaki ini. Lelaki itu akhirnya bersetuju.

Maka ramailah orang berkumpul di sekeliling bukit kecil di mana selalunya rapat-rapat umum diadakan. Maka lelaki yang bongkak itu pun naik ke atas bukit dan dengan suara yang kuat ia menanyakan soalan pertama, "Apa yang sedang dilakukan oleh Tuhanmu sekarang?"

Anak lelaki itu berfikir sejenak dan tak lama kemudian ia meminta lelaki itu turun dari atas bukit supaya ia boleh naik dan menjawab soalan itu.

Lelaki itu dengan nada yang agak marah berkata, "Apa? Kau mahu aku turun?"
"Ya!" jawab anak lelaki itu. "Kau hendak aku jawab, bukan?"

Akhirnya lelaki itu turun dan budak itu dengan kakinya yang kecil naiklah ke
atas bukit. Lalu ia berkata, "Ya Allah yang Maha Gagah. Engkaulah menjadi saksi di hadapan orang ramai ini. Kau baru sahaja mentakdirkan orang kafir ini turun ke aras yang rendah dan orang yang beriman ke atas yang tinggi".

Mendengar jawaban anak ini orang ramaipun bersorak sambil bertakbir, "Allah-hu-akbar!!!"

Lelaki itu pun rasa terpukul tetapi masih tidak jera lalu menanyakan soalan kedua. Soalnya, "Apa yang wujud sebelum Tuhan?"

Anak lelaki itupun bertafakkur. Lalu ia meminta lelaki itu mengira dari 10 ke belakang.

Lelaki itu pun mengira, "10, 9 ,8 , 7 , 6, 5, 4, 3, 2, 1,0"
Lalu anak lelaki itupun bertanya, " Apa yang wujud sebelum 0 ?"
Jawab lelaki itu, "Tak tahu ....... tiada"

Anak lelaki itupun berkata, "Tepat sekali. Tiada sebelum Allah, Dia kekal abadi".

Orang ramai bersorak lagi sambil bertakbir, "Allah-hu-akbar!!!!"

Lelaki itu mula putus asa tetapi meneruskan dengan soalan ketiga, " Ke arah mana Allah menghadap? " Seperti tadi anak lelak itu pun berfikir sejenak.

Lalu ia meminta sebatang lilin. Sebatang lilin dibawakan kepadanya lalu ia memberikannya kepada lelaki tadi. Ia meminta lelaki itu menyalakan lilin berkenaan. Lelaki itu menyalakan lilin itu sambil berkata, "Apa yang kau ingin buktikan?"

Anak lelaki itupun bertanya, "Ke arah manakah cahaya lilin itu memancar?"

Lelaki itu menjawab, "Tentulan ke semua arah". Anak lelaki itupun berkata, "Kau telah menjawab soalanmu sendiri. Cahaya Allah memancar ke semua arah. Dia ada di mana-mana.
Tiada tempatpun Dia tiada.

Orang ramai pun bersorak lagi sambil bertakbir, "Allah-hu-akbar!!!"

Lelaki itu kagum dan hatinya tersentuh dengan kepandaian anak itu lalu ia menjadi penganut Islam dan belajar dengan anak itu. Tahukah anda siapa anak lelaki itu? Ia adalah salah seorang imam mazhab besar dalam ahli sunnah wal jamaah Imam Abu Hanifah.

(sumber artikel :- koleksi daripada email 14/05/2002)


Teratak 23

3 comments:

  1. perkongsian yg bagus kak..
    ina sukaaaaa

    ReplyDelete
  2. terima kasih ina..:)
    insya ALLAH tgh usaha utk manfaatkan apa yg ditulis utk org lain.

    ReplyDelete

Perkampungan FELDA Kerteh 6, Ketengah Jaya.

Pintu Gerbang Perkampungan FELDA Kerteh 6 SEJARAH KAMPUNG Kampung FELDA Kerteh 6 terletak dalam kawasan Ketengah Jaya. Jalan m...