Google+ Followers

Followers

Thursday, 30 September 2010

Sakit kepala..sakit gigi

Salam sayang buat semua,

Apa kaba suri-suri rumahtangga semua?Semoga dalam keadaan yang sihat dan baik-baik sahaja hendaknya.Idah dah beberapa hari alami sakit kepala yang agak menyakitkan.Sehingga efek pada mata dan gigi.Benar-benar mebuatkan hilang fokus pada semua perkara.Paling tak tahan kalau sakit gigi.Mulanya puteri sulung yang sakit gigi,sekarang giliran ummi nya pula.Adoilah gigi, mengikut usia agaknya.

Fokus pada kerja juga sedikit menurun peratusannya,sedangkan banyak yang perlu dilakukan.Senarai kerja idah agak panjang dalam minggu ini.Namun dek kerana kesihatan agak merosot maka nya kerja-kerja ada yang tertangguh. Stok abaya dari dubai juga banyak yang perlu idah kemas kini. Semoga hari-hari kurang sihat ini akan berlalu.



Kepenatan minda juga idah alami.Apabila hati dalam keadaan tak berapa sihat, kepala pula banyak berfikir semua itu bisa memenatkan anggota tubuh badan.Semoga hati ini akan terubat hendaknya walaupun tinggal parut.Biarlah berlalu semua itu.Ingin kosongkan minda dan merehatkan diri.

Oh ye sebut pasal stok abaya tadi, Idah nak menjemput kawan- kawan blogger semua kunjungi blog kedai abaya idah ye di http://kedaiabaya.blogspot.com atau boleh layari facebook idah di http://www.facebook.com/fesyenmuslimah. Masih dalam proses update dan masukkan stok sikit.Jika berminat bolehlah buat tempahan. Idah nak letak sikitlah gambar2 abaya daripada dubai.Jom cuci mata sat:-




Abaya ni pre -order.Dibuka tempahan sampai 2okt.Deposit RM100 diperlukan.Kalau bayar penuh lagi baik,dapat free pos.

Sunday, 26 September 2010

Taugeh oh taugeh....




Anda suka makan taugeh? Masa sebelum kawin Idah antaran penggemar taugeh juga tau.Terutama kalau masak dengan mee atau kueh teow. Sedap.Tapi selepas kawin mmg agak jarang sekali beli atau makan sayur taugeh ni.Sebabnya En.Kanda Idah tak suka taugeh.Pada mulanya mmg agak pelik jugaklah kan...sayur kangkung,taugeh, terung En.Kanda idah tak makan. So hari ni lepas baca dalam entry seorang kawan pasal taugeh ni ..alhamdulillah bersyukur kepada Ilahi ada hikmahnya juga asben idah cerewet bab2 sayur ni. Jom kita baca artikel kat bawa ni.

Info artikel :- Blog Kak Zawiah

Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dlm char kuey teow.hmmm rangup... tapi nak beli taug...eh tu kene buat eksperimen dulu la.

beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

kepututsan yg mungkin boleh didapati...lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam.bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing.dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri.kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya langsung tak guna urine sebagai baja.

ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman
taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip.
siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2
taugeh tu.

dan kenapa taugeh jadik mangsa?sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm batangnya. tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis semasa proses penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2 dari baja.

tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan
tumbesaran bukan secara fotosintesis. tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacam...

so bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2
hanching dgn taugeh2 bumiputera. Wahai, sahabat-sahabatku & saudara-saudaraku... baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah... semoga kita mendapat keberkatan dariNYA bersama2.. insyallah..

Gelagat Hanani -macam2 ada

Assalamualaikum...
Dah lama tak bercerita tentang kisah Hanani Ummi kan...Byk benda nak cerita namun kekdng sifat "M" umminya maka terbengkalailah blog sebentar.

Kisah 1 :- Aisyah Hanani Puteri kedua Idah
Alhamdulillah tak lama lagi Aisyah Hanani,puteri Idah yang kedua akan genap berusia 2tahun 28okt nnt.Syukur alhamdulillah perkembangan yang sihat dan tersangatlah aktif.Tubuhnya juga sedikit berisi berbanding dengan kakaknya Afifah Hanani.Bersifat garang, independent, kuat merajuk, tak berapa nak dengar cakap dan mengikut arahan.Kekadang geram tengok Aisyah.Namun dengan memek wajahnya yang sebegitu,susah umminya nak marah2...marah2 sayang.Kalau dapat bergaduh dengan kakaknya baik dari segi berebut mainan, bermain dan bergurau mmg agak kasar juga dan garang.Habis di gigit kakaknya kalau dah geram.Idha ingat lagi masa umurnya 1tahun 6bulan-8bulan,hobinya suka sgt menggigit.Pantang dia geram mmg apa yg ada masa tu dia akan gigit termasuk kain,ummi,kakaknya,abahnya,tokki,tok dan alat2 mainan. Sian kat kakak dia selalu jadi mangsa.kekdng lembam kesan kena gigit.Idah bertanya pada mak idah,katanya ada juga sesetengah kanak2 begitu sifatnya.Mak kata anak2 nya dulu ada seorg perangai mcm Aisyah...hahahahahahah sila gelak guling2 ye..orgnya adalah maybe Umminya sendiri.Dah menurun kat anak.So kepada bakal ibu-ibu silalah bersifat baik2 ye..sbbnya anak2 kita akan mengikut perangai kita..itulah Aisyah Hanani yang banyak mengikut umminya.




Kisah 2 :- Afifah Hanani Puteri Sulung Idah
Dah berumur 3tahun lebih.Seorang yang lembut namun tetap ada keras dan tegasnya.Bersifat kepimpinan sbg seorg kakak terserlah padanya.Seorang yang manja kalau boleh kena bagi perhatian 100% untuknya sahaja.Seorang yang cemburu dengan adiknya namun tetap kekdng bersikap independent.Sangat mendengar arahan dan kata.Rajin dan yang paling sukar nak handle sikapnya yang suka bertanya itu dan ini.Kekdang naik pening kepala nak bagi jawapan padanya supaya dia faham.Kegemarannya suka tengok cerita kartun.Mudah terpengaruh juga ni.Otanknya bijak dan kreatif,mudah menangkap apa yang di ajar.tapi depan org pemalu.Tanyalah apa2 pun dia buat muka seposeng jer...Perangai dan tingkah lakunya banyak mirip Abahnya.Kurus dan tinggi lampai.




Duit Raya:- eceh...eceh smabung lagi kisah raya.
Ala sekarang masih dalam mood bulan Syawal.So nak juga cerita pasal kutipan duit raya Hanani Idah ni sepanjang beraya di Pahang hari tu.Kebiasaannya kalau beraya kat Pahang,duit raya yang terkumpul jumlah nya sedikit aje.Tapi tahun ni alhamdulillah rezeki melimpah luah.Syukur alhamdulillah.Maybe orang moden skng versi bg duit raya dalam not RM1 ke atas.Dah tak jumpa org bg duit sen2 ni..:)So duit raya mereka berdua sudahpun abahnya masukkan dalam Tabung Haji dan bank islam.Untuk masa depan mereka juga ni.Kena kumpul duit sejak mereka lahir lagi.

oklah di sini idah nak titipkan beberapa photo mereka.Jom layan...







Tuesday, 21 September 2010

Aidilfitri 1431H - Kisah 2

Sambungan Kisah Raya versi kedua pulak:-

13/09/2010- Kolam ikan milik keluarga adik-beradik mak di Batu Talam.

Aktiviti sepanjang hari ni dr pagi sampailah petang memancing ikan.Kemudian makan beramai-ramai sambil membakar.Paling seronok tengok gelagat En.Kanda dan Hanani Idah.Jom layan gambar-gambar sepanjang hari.


gambar ni hak cipta terpelihara ye..tidka dizinkan copy atau ambil..
yang ni guna kamera Idah.



Hak cipta terpelihara..tidak diizinkan ambil gmbr ini.
kamera abang ipar.

Aidilfitri 1431H - Kisah 1

Assalamualaikum dan salam kasih sayang buat semua...Dah 12 Syawal baru berkesempatan Idah nak update blog.Jom ikuti kisah Raya Idah tahun ni.Alhamdulillah tahun ni, giliran beraya di sebelah Idah kat Pahang.Suka sangat2 sbb dapat jumpa sedara mara dan melakukan aktiviti bersama-sama(mcm gotong royong gitu).

8/09/2010 = Ketengah Jaya -persiapan untuk balik raya-baju raya,kuih raya,barang2 yang perlu di bawa balik.
9 - 11/9/2010 = Felda Bukit Puchong,Triang

11 - 13/9/2010 = Batu Talam, Raub
14 - 15/9/2010 = Balik Terengganu dan berehat di rumah
16/9 - 17/9 = Seberang Marang-Kuala Ibai-Gelugor Kedai-Kubu-Jerangau-Kerteh-Ketengah Jaya(balik rumah 17/9)

09.09.2010 : Khamis (Hari melemang-istilah mak idah)

Seawal jam 4pagi Idah dah bangun,Siap-siap untuk sahur dan mengemas apa yang patut sebelum bertolak balik Pahang.Kemas bahagian dapur hinggalah ke ruang depan,buang sampah dan sisa makanan.AL maklumlah nak tinggal lama rumah so semuanya perlu dibereskan.

Selepas Subuh terus siapkan beg2 dan barang yang perlukan dimasukkan dalam kereta.Sempat lagi online sebelum bertolak.Jam 8.30pagi semua sudah sedia nak bertolak. Alhamdulillah perjalanan berjalan lancar.Idah ingatkan bertolak hari ni akan berlaku kesesakan lalu lintas, namun sebaliknya.Masuk lebuhraya Pantai Timur keluar kat Srijaya, perjalanan lancar.

Dalam pukul 12 lebih sampai kat Keranyong atau nama lain dipanggil Bandar Bera.Singgah kat Tunas Manja utk membeli sedikit keperluan dapur dan barang2 lain sebelum balik rumah mak.Cuaca kat Pahang ni agak panas berbanding kat Terengganu.Panas terik betul.Tak sangka dapat jumpa kawan sekolah.

Jam 2.30petang alhamdulillah sampailah ke Teratak Bondaku di Felda Bukit Puchong.Penat?huh mmg penat..lembik rasanya.


10.09.2010 : Jumaat
Selamat Hari Raya...
Selamat Hari Raya...
Alhamdulillah bertemu juga dengan Syawal lagi pada tahun ini.Syukur padaMu Ya ALLAH.Tahun ni Idah beraya bersama keluarga Idah di Pahang.Persiapan semua dah siap.Tema baju tahun ni coklat kekuningan.Tahun ni juga idah beraya bersama keluarga Angah.Along dan Kakde giliran rumah mertua mereka.So tak delah meriah mana sbb masih ada kekurangan ahli keluarga.

Aktiviti pertama di pagi raya adalah acara bermaaf-maafan serta pemberian duit raya.Seperti tahun2 lepas acara ni kalau berlangsung mesti dalam keadaan tergesa2 sebab sibuk nak pergi masjid untuk Solat Sunat Raya.Alhamdulillah tahun Hari Raya jatuh pada hari Jumaat.Semoga keberkahan hari Jumaat itu sendiri akan membawa kepada keberkatan Hari Raya juga.

Sesi ziarah-menziarahi bermula selepas balik drpd masjid.Destinasi pertama tentulah jiran yang terdekat, kawan-kawan idah kemudian sebelah petang ke Felda sebelah ziarah kawan-kawan idah kat sana pulak.Alhamdulillah.


11.09.2010 : Sabtu
2 Syawal hari ni aktiviti kat sini adalah ziarah kubur,seawal jam 8pagi semua ahli keluarga si mati akan berkumpul beramai-ramai dikawasan perkuburan untuk membaca tahlil beramai-ramai.Memang keadaan amat sesak.Namun alhamdulillah usaha yang murni.Idah tak hadir awal2 pagi ni berikutan agak sukar nak bawa dua2 Hanani Ummi ni bersama.

Dalam jam 10pagi ketika keadaan sudah kembali ok,barulah idah dtg ziarah kubur arwah ayahanda tercinta.Cuaca ketika tu memang panas terik.Rindu pada arwah Abah.Dah 5tahun pemergian abah,rasanya baru semalam aje berlaku.Semoga ruh abah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang yang beriman.Ameennn....

Sesi ziarah diteruskan ke rumah sahabat baik Idah, kawan-kawan mak dan angah.Sejak dr hari pertama Hanani Ummi byk dapat kutipan duit raya.Dalam jam 4.30 bertolak balik ke Raub kampung mak untuk beraya kat sana pulak.lebih kurang jam 8.30malam sampai kat Bandar raub,stok sekejap solat dan makan-makan.Pukul 10 malam sampai rumah Mak Ngah.Semua sudah kepenatan.

12.09.2010 : Ahad
Hari ni semua pakat beraya ditepi kolam kepunyaan adik beradik mak.Sesi memancing ikan dan aktiviti makan2 ikan bakar sambil menjamu kuih raya.Memmang seronok.Paling best tgk en.Kandaku memancing.Wah hebat juga en.Kanda dapat tangkapan ikan patin.Cayalah.Hanani Ummi pun kelihatan amat2 seronok.Sibuk nak memancing juga.

Dr pagi sampailah petang berada di rumah hulu(rumah arwah Opah).

13.09.2010 : Isnin
Bersip-siap nak balik Terengganu dah.Sempat juga ziarah rumah makcik yang lain dan sesi bergambar beramai-ramai.Dalam jam 11pagi idah sekeluarga bertolak balik ke Terengganu.
Tapi tak terus balik rumah.Singgah Kuantan dulu.Sempat shopping kain tudung kat KAMDAR dan kat East Cost MALL...wah byk sungguh mall besar kat kuantan ni.Lama dah tak gi situ mcm2 pembangunan sudah ada.Tak lama lagi Kompleks Sultan Haji Ahmad Shah pulak siap.Nampaknya mcm pasaraya+pejabat kat situ.Makin sesaklah bandar Kuantan nnt.

Jam 10malam sampai kat Ketengah Jaya.Balik terus mandi dan tidur awal sbb dah tak larat sangat2...nanti idah smabung lagi ye...





-------------------------------------------------------------------------
nota:- kisah raya ni akan bersambung lagi...byk lagi nak cerita
cuma ada keje yang perlu diberesin dahulu..
mcm2 gelagat Hanani Idah ada sepanjang beraya
nak cerita pasal duit raya..
tunggu ye..

Tuesday, 7 September 2010

Suasana meriah,persiapan diatur...

Tinggal lagi 2hari sahaja lagi.Minggu-minggu akhir ramadan mesti ramai dikalangan suri rumahtangga agak sibuk.Suasana semakin meriah dan sudah terdengar sana-sini bunyi dentuman bunga api.Idah doakan semoga semua anak2 yang bermain bunga api selamat hendaknya.kepada ibubapa silalah pantau anak-anak anda ketika mereka bermain.

Persiapan?Erm bagi idah tak delah sesibuk mana, kerana setiap kali hari raya akan pulang ke kampung.Alhamdulillah tahun ni turn balik kampung Idah di Pahang.Yahoo...yabeda bedu sukanya dalam hati..berbunga2 rasanya..Insya Allah tahun ini idah nak melawat sedara mara sebelah mak.Supaya en.Kanda kenal dgn sedara mara idah pulak.Sekarang dah mula siapkan list barang yang perlu di kemas dan nak dibawa pulang.

Namun idah masih menanti beberapa bungkusan barang yang idah order.Masih belum sampai.Harap2 akan sampai hari ini atau esok.Yang paling kek lapis ku....Alhamdulillah juga semua urusan pengeposan barang2 pelanggan dah siap dihantar.Bermula hari ini kedai tutup.Buka selepas raya pulak.

Salam Sayang;


Teratak 23

Sunday, 5 September 2010

Secerah pawana yang mendamaikan..

Syukur alhamdulillah hari ni ada semangat nak menulis.Mendamaikan dan tenang..cuaca pun agak redup dan sejuk..Syukur pada Mu Ilahi.Hari ni 28 Ramadan..tinggal 1hari sahaja lagi.Sedih terasa juga..Ramadan akan berlalu.

SECERAH PAWANA – THE ZIKR

Seindah sedamai
Pantai melambai gemalai
Begitulah hati
Merindu kasih yang padu
Bagaikan pepasir
Basah di simbah lautan
Begitulah perjuangan ini
Biar basah dengan
Iman dan ukhwah

Kita ingin segalanya indah
Sebersih pasir pantai memutih
Seindah dan secerah pawana
Berseri ukhwah dipupuk kasih

Kita ingin segala terlerai
Dengki dan dendam
Kesumat musnah
Biar keihklasan berbicara
Di dada hati luas saujana

-----------------------------------------
p/s: actually taktau nak coret apa
so tulis lah apa2 pun kan..:)


Salam Sayang;


Teratak 23
28 Ramadan 1431H

Wednesday, 1 September 2010

Selamat Pagi semua...

Alhamdulillah awal hari ini idah bersiaran.Bangun seawal jam 3.15 pagi untuk siapkan juadah dan persiapan en.Kekanda nak outstation subuh tadi.Puteri Idah yang kedua pun turut bangun awal pagi.macam tau2 aje abahnya tak de sehari.Semoga perjalanan dan urusan suamiku dipermudahkan hendaknya.

Ayah mertua idah juga outstation juga ke KL.Namun dah bertolak lagi awal selepas solat Terawih malam tadi.Masing-masing ada agenda dan urusan penting.Idah pun ada urusan yang perlu dibereskan dalam minggu ini.Berikutan minggu hadapan Lebaran Syawal akan menjelang.So perlu uruskan penghantaran barang kepada pelanggan yang terakhir sabtu ni.

Awal-awal pagi td dah siap-siap packing order, tulis borang poslaju dan cek email.Insya ALLAH pagi ni nak gerak ke pejabat pos.Hari ini urusan pengeposan terpaksa diuruskan sendiri beriktan en.kanda ke KL.Harap-harap puteri-puteri Ummi nnt boleh ditinggalkan sekejap.


antara order customer yang perlu dipos hari ini.

Rasa bersemangat hari ni nak update blog.Syukur Alhamdulillah.Pagi ni juga sempat jenguk blog kawan-kawan.Cuma tidak berkesempatan nak tinggalkan jejak.Baca kemudian ke blog lain pulak.Oklah nanti idha sambung lagi entry lain ye.

Salam Ramadan
Teratak 23
22 Ramadan 1431H