Google+ Followers

Followers

Sunday, 30 May 2010

Award Blogger...lama dah tak terima...

Jenguk dan menulis pada waktu petang pulak... sekarang suka pulak buat blogwalking ..dalam jenjalan baca blog2 kawan...tup2 ada award...walaupun tak tertulis nama, namun kiranya tersenarai juga ni..ihik...lama sungguh dah tak terima award dr teman blogger...ni sejak aktif semula, award inilah yang pertama...Ok idah nak ucapkan terima kasih pada KAK CHIK kerna blog idah tersenarai dalam blog nya..

Idah suka ziarah blog kak chik boleh katakan setiap harilah..lagi satu yg buat idah suka baca entry2 nya byk berkisar tentang minat terutama ABAYA...idah lak mg peminat abaya...org kata hitam itu menawan bergaya....So pada K.chik terima kasih ye...

Oleh kerana idah masih baru aktif berblog...so tak tau nak tag siapa..belum ada ramai kawan2 blogger...namun sesiapa yang sudah jadi follower boleh lah terima award ini ye..yang sudah dapat award sama tak pe...


Jatuh Cinta....

Wah tajuk entry hari ni lain macam pulak kan...oooppp jangan fikir bukan2 pulak ye...Idah cuma nak kongsi bersama sekarang ni idah ada dua hobi baru dan minat...Pertama kepada Fesyen Abaya dan satu lagi....hah...hah..jeng2....JATUH CINTA LAGI...ihik....pd hubby mmg hari2 jatuh cintalah..skng bukan nak cerita pasal cinta yang itu..tapi nak cerita pasal jatuh cinta minat idah pada lagu2 MAHER ZAIN...sebelum ni ada juga kawan2 posting kat FB...tap idah ni mmg jenis tak suka mendengar atau menonton melalui laptop ni...tup2 dalam beberapa minggu lepas ada kawan posting satu dia...tajuk Barakaallah...wah terus terjatuh cinta..lagu2 dia best...sekarang ni...kalau ada masa sekejap idah mesti pasang lagu maher zain ni...Jangan mare ye...Jom kita hayati sikit lagu yang idah suka...


Pertunjukan Fesyen Abaya...

Assalamualaikum semua...Idah sekarang suka sangat dengan Fesyen Abaya...kalau tengok koleksi2 abaya ni mmg lah rasa best sesgt..cuma ada beberapa design Abaya yang Ekslusif masih belum mampu dimiliki...So hari ini idah nak kongsi bersama pertunjukan Fesyen Abaya yang idah tonton malam tadi..tgk kat you tube aje..:)


Internet Problem...

Arakian nak diceritakan...lama sudah rasanya tak menulis...rindu rasanya..(cewah mcm sedang bercintan cintun pulak...) kisahnya begini sejak Rabu yang lepas line internet ada gangguan...pagi2 selalunya idah dah online dalam pukul 8pg lebih sikit2 selepas suami pergi keje...biasalah rutin keje sendiri kan..namun pada hari rabu tu online lewat sikit...sbbnya sibuk menyapu kawasan luar rumah (kes terlebih dos RAJIN...ihik)...dalam pukul 10pg...online mcm biasa...tapi pelik..power on, lampu wireless on, dsl on...internet on tapi tiada connection...so faham dah ni..off dan on semula...mslh yg sama...lepas tu ada...kejap ada kejap tak de...dah mcm biskut chipsmore pulak...Tindakan terus di ambil berikutan ada banyak menda nak kena buat ni...nak kena settle sebelum balik kampung! ye terus telefon telekom...mcm biasalah ada dengar suara 2 merdu..bertambah peratus tekanan tu...kepada 150%...lambat bebeno boleh bercakap dgn CS ni...



sekadar gambar hiasan...

dalam 2-3minit barulah dapat bercakap...dah terang panjang lebar mcm biasalah dia suh try itu ini...tp mslh tak settle2..tunggu pulak Hubby balik keje...malam pulak tel...mslh tak settle2...(rupanya ada gangguan sikit kat kwsn sini...mcmane CS tu tak tau ye...ihik...biasalah tuh...)..lepas acapkali call CS tu...masalah tak settle...nak tak nak kena online juga..sbbya biasalah kan peniaga internet tegar mcm idah ni kalau sehari tak online mmg tak lengkap 24jam yang Allah berikan tuh...ihik..yolah tu..so online guna dail up 1315... Ya Allah mmg menguji kesabaran betul..



Nak cek bank mmg tak leh masuk..cek email (gmail) pun tak boleh...dah tuh apa yang boleh??? hahahahahah...huhuhuhu...just dapat buka page yahoo yang slow itew...kalau korang tension tak???sah2 mcm dalam gambar2 kat atas tu kan...Jadi peniaga internet beginilah..customer sms kata dah email, duit dah masuk...semua tu kena cek dulu baru boleh pos barang..kalau dah kena begini apa nak buat??? Iye buatlah aduan sokmo2 supaya CS dan pekerja2 telekom bekerja dgn lebih efektif...hahahah..(kalau lah abg ipar ku baca ttg ni den tak tau lah...maaf ye terkutuk sikit aje...ampun..ampun...) Hubby kata kena buat aduan sokmo2 nnt line internet makin laju..ye lah kan..setiap line ni ada port2 nye.mana2 yang sokmo konplain aje mcm idah...harap2 dia letaklah kat port yang speednya lajus mcm kilat ke... itulah cerita nya kenapa idah tak update2 blog ni..mmg rindu betullah..bila dah terkena demam "blog" ni..kalau sehari tak menulis..huhuhu..mmg rasa tak leh nak tidur..cewah..

So sebagai penutup hari tekanan idah...jom kita sama2 amalkan doa kat bawah ni....Apa2 pun..Jangan stress lebih2 ye..


Tuesday, 25 May 2010

Ruang pejabat yang selesa...



perlukan perubahan begini...wah bestnya kalau ada ruang pejabat begini..tentu bersemangat dan fokus...Insya Allah semoga impian nak memilikinya tercapai...cuma kalau boleh tak nak lah ada televisyen tu...dunia IT kan semua nya boleh tgk secara online..

Hobi saya..minat saya...

Entry hari ni idah nak cerita pasal hobi dan minat idah...dah lama sebenarnya nak menulis cuma belum berkesempatan nak bercerita...hari ni ada kelapangan sedikit...idah mmg suka sgt membaca samada novel atau pun buku2 motivasi,majalah dan lain2...pendek kata idah ni mmg peminat buku...kalau masuk kedai buku mmg lama...duk belek sana sini...lepas tu rasa kalau kat rumah ada library sendiri kan best..:) kat bawah ni antara koleksi buku2 kesayangan idah..banyak lagi cuma nak tunjuk yang ini shj...yg lain2 tu nnt kalau idah rajin cari dan snap idah tepek k...




2 buah novel remaja yang berbentuk islamik..best sgt jalan ceritanya..penulisnya nama "Zaharah Mohamad." ada seorg lagi penulis yang idah suka sgt tulisannya dan pola cerita nocelnya iaitu "Ramli Awang Murhsid"...ada juga koleksi novel beliau cuma ada kat rumah mak..dan ada pada kakak...




yang ini pulak koleksi buku2 Dr.HM Tuah Iskandar...idah pun suka tulisan beliau...minat ni hadir waktu idah menuntut di Kolej..sbbnya ada seorg kawan perkenalkan buku beliaun bertajuk"Bina Hati Bahagia"...terus jatuh cinta dgn penulisannya...buku ni bagus utk pasangan yang bakal/sudah berumatangga...




4 buah buku kat ni...mmg best sesgt..idah sayang....belum habis baca lagi actually...
ada beberapa buah lagi buku yang sedang menanti utk dibaca...ada tu dapat hadiah(masuk contest dalam blog2 blogger, hadiah dr kakak, sahabat2..dan ada juga beli)...semuanya tak sempat lagi nak habiskan...

Impian idah kalau boleh nak wujudkan mini perpustakaan sendiri kat rumah...insya Allah..gambar bawah ni idah search google..:)


Monday, 24 May 2010

Family Day at De Rhu Beach Resort...

Alhamdulillah baru ada kesempatan nak menulis tentang Family Day yang dianjurkan oleh Syarikat tempat Hubby bekerja..setelah 4thn berkhidmat inilah kali pertama Family Day di adakan...Syukur alhamdulillah dapat juga kenal-kenal dengan kawan2 ofis hubby dan keluarganya...Berikut antara butir2 maklumat yang boleh diringkaskan...

Tempat : Hotel De Rhu Beach Resort Balok Kuantan
Tarikh : 21/05/2010 sehingga 23/05/2010
Dinner : tema merah hitam..(1st time hubby pakai Batik..:-) best jugaklah...tak lari dari nyanyi2 ni..dan juga beberapa games mcm lucky draw dan ucapan.
Makanan : memang best2 tau...semuanya self services...(berselera betullah...sampaikan tak igt tgh diet...)
Bilik : oklah..boleh bagi 3 bintang
Kolam Renang: part ni best...kolam renangnya besar tau...mmg seronok tgk anak2 bermandi manda.

Pada masa yang sama juga ada 3 buah lagi Badan2 kerajaan dan swasta yang buat program yang sama iaitu hari keluarga juga...hari Sabtu tu memang meriah sekali...Kat bawah ni antara gambar2 yang sempat dimasukkan..nak tgk lagi boleh jenguk2 laman FB idah ye :







sekitar majlis Dinner...ni shj yang sempat snap..:) seronok betul Afifah dan Aisyah main2 belon-belon yang bergayut2 kay ruang legar atas syiling tuh...sampaikan suh makan pun tak bape selera...



Alhamdulillah..1st cek usaha sebulan...

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pengunjung setia blog afiz+idah...

Harap2 semua sihat ye..(cewah mcm ayat nak menulis surat pulak...)..bukan apa hari ni rasa gembira aje...boleh tersenyum....Syukur alhamdulillah hari ini dapat berita yang menggembirakan hati...tidak dinanti dan tidak ditunggu2...

Posmen datang hantar surat yang benar2 buat kan idah tersenyum...Mesti tertanya2 apa kan...boleh tak nak kata surprise?Oklah hari ni posmen dtg bawa surat dari WWN..apa itu WWN?mesti korang nak tahu kan..

Ok WWN ni nama penuh nya "WORLD WELLNESS NETWORK" yang dimiliki oleh Dr.Nordin Darus (DND)...saya join syarikat utk produk MLM terapi diet yang tengah meletop2 skng ni...RXLITE...anda pernah dengar?

Saya baru join sebulan...join dalam awal bulan April lalu...Alhamdulillah skng bulan Mei saya dah dapat 1st cek saya hasil drpd usaha yang tak seberapa...namun syukur...semoga 1st cek ni akan jd pembakar semangat buat saya...



Walaupun hanya dapat 2 angka utk bulan pertama ni..insya Allah saya berazam dan bersemangat utk terus berusaha dengan gigih lagi...MLM ni kalau kita rajin insya Allah boleh jana pendapatan sehingga 4- 5 angka sebulan...Tak percaya? Upline saya pendapatannya sekarang pendapatanya 4angka sebulan tau...Ini yang buat saya teruja...Nak tahu apa selanjutnya? klik di sini.

Saya boleh..anda pun tentu boleh...seronok kan..kita dapat $$$$ setimpal dengan usaha..harap2 bulan ni dapat lebih lagi..oklah nnt idah sambung entry pasal family day pulak ye...

lamanya tak berupdate...

Lama nya tak menulis...21/5 sehingga 23/5 ada family day..so bercutilah daripada online...namun tetap terasa kerinduan nak menulis...insya Allah nnt idah cuba update lah blog ni ye...cari mood dan idea...


Thursday, 20 May 2010

Bacalah....

Sumber: artikel ini idah dapat email daripada Hubby masa idah hamil anak sulung(hihihi)....actually artikel ni tak tahu siapakah penulisnya...utk renungan bersama Idah letak kat blog Idah ..Harap Maklum!





Al Kisahnya.....
Lebih kurang tiga minggu yang lepas saya membawa isteri ke 'Mahkota Medical Centre',
dia mengadu kepada saya kepalanya pening, rasa mual dan badanya lenguh-lenguh. Saya tanya dia"mengandung kot?" Dia kata tak ada. Oleh kerana 2-3 hari macam tu saja, saya bawak dia jumpa doktor dan ternyata.... isteri saya mengandung dua bulan. Emm saya dah agak dah.Maka bermulalah cerita baru dan haluan sejarah masa depan akan pastinya berubah lagi. Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum ini senang baginya, termasuklah bau badan saya. Morning sickness yang teruk sekali bagi isteri saya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa. Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak. Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur,kadang-kadang tu asyik nak tidur saja...

Selesai saja solat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidur kat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya.Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu, sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan saya sudah tahu macamana nak elakan insomnia yang dialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quran sehingga isteri saya terlelap. Memang kebiasaan sebelum mengandung pun saya akan membaca Al-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidur sehinggalah dia terlelap. Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinya sebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalam kandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itu sahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap dengan janin dalam perutnya. Perkara yang mula-mula saya ceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermula dengan kitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab 'Kasyaful Mahjub'.

Mungkin ada pembaca yang berkata saya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janin survive masih tipis.Tapi mana ada ayah yang tak berharapan. Segarang-garang harimau pun tak makan anak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku pada kemudian hari adalah diluar bidang kuasa saya. Siapa saya untuk mempersoalkanya. Saya bercerita kepadanya tentang Allah, zat, sifat, asma, afál. Dan cerita itu kembali bercerita kepada diri saya.

Ada yang menghantar email dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agar tidak degil.
Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanya untuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanya yang mempunyai hubungan rapat dengan kita. Tak kiralah anak, isteri atau suami. Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(sub conscius mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah al fatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya saya akan menasihati isteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkan berselawat, banyak bersabar. Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dan anda berjaya dengan kaedah ini. Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum dia dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah) ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga sudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi. Saya beri anda satu logik akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri. Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedang membesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasa berdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allah sebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Saya nasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan oleh Luqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisah para rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayu kepadanya.

Cuma isteri saya menasihati agar suara saya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran,apa pula kata mereka nanti. Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun nyenyak dibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasin disisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalaman rumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobi saya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anak yatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terang dan bersih.

Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isteri saya sihat pastinya dia menemani saya disini, kami akan bercerita tentang segala-galanya, tentang masa depan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.Saya terus merenung langit malam, saya anak yatim piatu yang ditinggalkan ditengah padang rumput,sehingga sekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kini saya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujud salasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalam hati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akan saya biarkan membesar seperti saya.

Dia tidak akan saya biarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidak akan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perlu dibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya seperti saya. Air mata ini mengalir lagi.

Mudah benar ia tumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalu banyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujud menyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelaki jangan ditumpahkan sia-sia. Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera saya kuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri saya telah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur' dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalam hidup saya,memberi arapan,keyakinan,kesetiaan dan cintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akan muncul bintang timur kecil' dalam hidup saya.



Nukilan: Idah@Wirdatul
1 Safar 1431H

Ciri-ciri seorang usahawan...

5 Deria Ciri-Ciri Seorang Usahawan berbanding orang biasa. Seperti yang kita ketahui, manusia mempunyai 5 jenis deria iaitu deria bau, rasa, pendengaran, sentuh dan penglihatan. Usahawan juga mempunyai kelima-lima deria ini, tetapi ia berbeza sama sekali.

Di bawah menceritakan bagaimana kelima-lima deria ini digunakan oleh usahawan:

BAU

Seorang usahawan boleh menghidu kejayaan daripada jauh lagi. Mereka boleh menghidu kejayaan walaupun belum pernah mengalaminya. Kemanisan menghidu kejayaan ini membolehkan mereka terus bergerak untuk mencapai matlamat mereka. Seseorang usahawan bukan sahaja boleh menghidu kejayaan malah mereka juga boleh menghidu risiko yang bakal dialami. Saya tidak mengatakan bahawa semua penyelesaian dan kejayaan berada dalam genggaman mereka, cuma apabila mereka menggunakan pengalaman-pengalaman yang mereka ada, mereka dengan pantas dapat menghidu apa yang bakal berlaku. Ini merupakan deria yang paling penting dalam keusahawanan. Jika sesuatu peluang itu tidak mendatangkan keuntungan yang besar, seseorang usahawan itu biasanya akan membiarkan ia pergi begitu sahaja.


RASA


Seseorang usahawan dapat merasai kejayaan dalam setiap apa yang mereka lakukan. Mereka tidak peduli akan kepahitan yang sedang dialami sekarang kerana mereka tahu akan rasa kemanisan kejayaan yang bakal diperolehi di kemudian hari. Walaupun mereka rasa ada sesuatu yang tidak betul, sama ada mereka tersalah dalam membuat keputusan ataupun perbincangan tidak berjalan lancar, mereka tidak akan cepat berputus asa malah akan terus berjuang sehingga berjaya. Sama seperti kita di waktu kecil dahulu, kita dipaksa untuk memakan sayur-sayuran walaupun kita tidak suka memakannya.Setelah kita meningkat dewasa, kita boleh memilih apa yang kita mahukan di pinggan kita, betul tak? Begitu juga seorang usahawan. Mereka mesti melalui saat-saat getir dan kepayahan seperti orang lain sebelum mereka berjaya.


PENDENGARAN

Melalui telinga, ia menerima banyak gelombang bunyi dan memproses isyarat tersebut kepada sesuatu yang boleh difahami oleh akal kita. Kita semua mendengar pelbagai maklumbalas yang berbeza, pelbagai peluang perniagaan dan potensi urusniaga dalam kehidupan kita. Apa yang membezakan diantara usahawan dengan yang lain ialah mereka akan mentafsir informasi yang diperolehi dan bertindak. Usahawan juga memiliki kemampuan untuk menghalang informasi negatif daripada didengari oleh telinga mereka. Usahawan bukanlah mereka yang membiarkan perkara atau informasi yang negatif menguasai diri dan seterusnya tindakan mereka. Mereka lebih suka untuk memilih apa yang mereka mahu dengar. Mereka tahu apa yang mereka hendak dengar dan mereka tahu bagaimana bunyinya sesuatu kejayaan.




SENTUHAN

Sebagai seorang usahawan, mereka tidak akan mudah berputus asa sehingga berjaya menggapai apa yang mereka mahukan. Pada satu ketika, ia memakan masa yang agak lama dan ada yang mengambil masa yang singkat sahaja. Tidak semua yang usahawan lakukan akan mendatangkan hasil. Apa yang ingin diperkatakan disini ialah mereka tahu akan perasaan yang mereka mahukan selepas beroleh kejayaan. Mereka juga tahu bila dan tahap mana mereka perlu bekerja keras.

PENGLIHATAN

Usahawan boleh melihat sesuatu yang peniaga biasa tidak boleh. Maksudnya, mereka boleh melihat potensi sekecil-kecil sesuatu benda, sama ada ia merupakan tren baru atau melakukan sesuatu yang berlainan. Hasilnya, mereka mendapat pulangan yang banyak berbanding oran lain di sekeliling mereka. usahawan juga mempunyai pandangan yang jauh untuk melihat halangan dan masalah yang kebiasaannya menjadi titik noktah bagi peniaga biasa yang lain. Mereka tidak berapa hebat dalam perkara-perkara yang berlaku di hadapan mata mereka, perkara-perkara seharian kerana mereka sudah memikirkan sesuatu perkara dengan lebih jauh. Ya, anda boleh katakan usahawan sentiasa peka, dan apabila mereka fokus pada sesuatu, mereka akan melihat sehingga ke penghujungnya. Apa yang mereka nampak, mereka akan terus lakukannya agar tidak menimbulkan kebimbangan, keraguan dan seterusnya kehilangan momentum.


Seperti yang anda dapat lihat di atas, terdapat banyak faktor yang membezakan di antara seorang usahawan dengan peniaga biasa. Jadi, adakah anda tergolong didalam golongan usahawan atau pemilik perniagaan biasa?

Renung-renungkan!

Tuesday, 18 May 2010

MAB..khasiat dan testimoni....Mantop!

ok saya sambung lagi info tentang produk MAB ni ye..kali ni saya nak cerita pasal khasiatnya dulu..ok jom baca lagi...

Khasiat Maajun Anggun Bistari ini antaranya ialah:

  1. Sebagai perancang keluarga bagi yang ingin mejarakkan kehamilan / family planning.

  2. Merawat masalah dalaman wanita seperti masalah keputihan, kegatalan dan bau yang tidak menyenangkan.

  3. Dapat merapatkan faraj bagi wanita selepas bersalin

  4. Dapat memanaskan badan terutama bagi wanita selepas bersalin.

  5. Melancarkan peredaran haid setiap bulan

  6. Membuang darah-darah kotor dan toksin dalam badan

  7. Menyihatkan badan disamping menambah tenaga sepanjang hari

  8. Dapat mencantikkan kulit selepas pengeluaran toksin di dalam badan

  9. Mempertingkatkan kembali imum ketahanan badan, dimana badan menjadi sihat, segar dan kuat tiada lagi masalah seperti tidak bermaya atau tidak larat.

  10. Melegakan perut kembung dan masalah angin di dalam badan

  11. Melawaskan pembuangan air besar

  12. Mengawal selera makan dan menurunkan berat badan

  13. Mengurangkan kesakitan ketika haid (segugut)

  14. Mengurangkan risiko penyakit kanser dimana ramuannya adalah 100% dari bahan tradisional jadi tiada langsung penggunaan bahan-bahan steroid dimana ia adalah salah satu kepada faktor penyebab penyakit kanser

  15. Dapat melangsingkan badan bagi yang mengamalkan diet. Ini kerana akar-akar kayu ini bertindak sebagai penyikiran bahan-bahan toksin di dalam badan. Jadi badan menjadi ringan dan segala lemak dapat disingkirkan.

  16. Dapat menambahkan air susu bagi wanita yang sedang menyusukan bayi

  17. Melambatkan proses menopous bagi golongan wanita yang sudah berumur.

Komposisi kandungan dalam MAB:
  • Akar-akar kayu
  • Kacip Fatima
  • Senduduk
  • Serapat
  • Rempah ratus
  • Madu
  • TIADA BAHAN STEROID

huraian bahan & khasiatnya secara umum..

KACIP FATIMAH

  • - dapat mengembalikan kecergasan selepas bersalin.

  • - dapat membantu mengecutkan rahim dan melangsingkan badan.

  • - dapat merangsangkan pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan dan kitaran haid wanita.

  • - dapat mengurangkan sakit senggugut ketika haid - juga boleh digunakan untuk mengubat penyakit buasir


gambar : kredit to google

SERAPAT

  • -meningkatkan hormon estrogen

  • - Mengetatkan dan menguatkan otot-otot faraj (Kemutan)

  • - Mempertingkatkan daya alat kelamin dan tenaga batin

  • - Memperkemaskan saluran peranakan

  • - Membina rahim dan membersihkan rahim (selepas bersalin dan haid)

  • - Memperbetulkan perjalanan haid

  • - Melegakan senggugut dan medu

  • -Meningkatkan kesihatan dan ketahanan badan serta awet muda

  • - Mencantikkan Payudara dari dalaman tubuh




SENDUDUK

  • - mempunyai nilai perubatan yang tinggi

  • - untuk mengubati penyakit keputihan yang biasa dialami oleh wanita

  • - mempunyai khasiat mengubati batuk yang lama





INAI
  • - Merawat luka, samada luka luaran atau luka dalaman (terutamanya selepas melahirkan anak atau selepas pembedahan)

  • - untuk menghentikan pendarahan.

  • - Untuk luka bersalin dan pembedahan

  • - dikatakan dapat mempercepatkan proses penyembuhan

  • - Untuk mengembalikan seri muka yang agak pucat selepas bersalin



MADU

  • - Aktif menjalankan fungsinya memulihkan tenaga dengan segera

  • - Menghentikan batuk dengan cepat

  • - Membersihkan, membuang segala kotoran dalam darah.

  • - Mengendurkan urat-urat yang tegang, tekanan, kemurungan.

  • - Menghentikan kesakitan sendi

  • - Baik untuk sistem pernafasan

  • - Badan dapat menyerap madu dengan mudah tanpa memprosesnya terlebih dahulu

  • - Membunuh kuman dan virus didalam darah

  • - Membaikpulih dalaman wanita dan memelihara kesihatan kaum lelaki serta menambah keharmonian rumahtangga.

  • - Menghilangkan gatal-gatal pada kulit dan parut luka dengan segera

  • - Meningkatkan prestasi mental

  • - Mencantik, menghalus, melembap dan mengawal keanjalan kulit.





MANJAKANI

  • - menjadi penawar pada penyakit keputihan yang biasa dialami ramai wanita

  • - dapat mengeratkan hubungan suami isteri dengan cara bertindak sebagai astrigen dapat membina dan membaiki tisu-tisu yang rosak terutamanya selepas melahirkan anak.

  • - dapat mengurangkan lelehan mukus

  • - membantu menstabilkan hormon

  • - melancarkan darah dan memberi tenaga

  • - begitu mujarab untuk merawat luka dalaman (selepas bersalin) dan juga untuk luka luaran

  • - Asid galik yang terdapat didalamnya juga boleh digunakan untuk merawat kencing manis dan asma.

  • - Antioksidannya juga dapat mencegah kanser payudara dan kanser rahim.

  • - Ia juga dapat mebantu melawaskan pembuangan air besar kerana mengandungi kandungan serat yang tinggi.

  • - dapat menghilangkan jerawat

  • - amalan setiap hari dapat mengempiskan perut




HABBATUS SAUDA/JINTAN HITAM
  • - Menguatkan sistem kekebalan tubuh

  • - Meningkatkan daya ingatan dan konsentrasi

  • - Meningkatkan bioaktivitas hormon

  • - Menetralkan racun dalam tubuh,

  • - Mengatasi gangguan tidur dan stress,

  • - Anti histamin/anti alergi

  • - Memperbaiki saluran pencernaan dan sebagai anti bakteri

  • - Melancarkan air susu ibu

  • - Tambahan nutrisi pada ibu hamil dan balita

  • - Anti tumor

  • - Nutrisi bagi manusia

  • - Anti Oksidan

  • - Anti infektif dan broncodialating



Testimoni Pengguna MAB-KedaiNiaga:

Testimoni 5 :
terima SMS 18/April/2009:
Dikenali sbg Ibuera…:
” idah…saya nak citer sikit ni.td saya g jupe doc sbb smlm saya period.doc ckp pelik sbb tiap mggu piyet.saya ckp saya makan maajun sbb nak bersihkan rahim…doc cakap “MAAJUN ANGGUN BESTARI ke?”…peh tu doc tu gelak…saya cakap a’ah doc…MAB..hahahaha….doc tu cakap die pun makanmab…bestnya..specialist pun makan mab mcm kite… Doc tu namanya Rosdiana…dr Hospital Pakar Kota, Klang…pasal piyed saya tu doc kata xde apa2…”


Testimoni 2 : Period sudah normal

nuichxx: assalammualaikum..
nuichxx: wirda
nuichxx: alhamdullilah.. period saya dah ok … tq..
nuichxxa: berkat izin allah juga.
Last message received on 8/28 at 11:10 AM


——————————-

Testimoni 3: Period sudah teratur

salam kak….saya baru abis mkn mab 21 ari baru je cuba 1 botol…
stakat ni ok …..
bila dtg priod berktul2 kuar darah lagi la hitam pkat…..smuanya betul la mab ni…….brtenaga sgt2…
selpas 1 botol saya kena ambil baper btol pula….. – Daripada Maphia.

————————————————

Testimoni 4: sudah menopuse amik MAB period datang semula.

lixxx: a’kum
wirdatulhanani: w’salam
lixxx: saya nok tanya
wirdatulhanani: boleh tylah
lixxx: mak makan mab
lixxx: umur dia 63
lixxx: mab dia habis hari ahad
lixxx: lepas tu dia mari haid
lixxx: macam mana ada masalah tak?
wirdatulhanani: ok …tak de masalah..
wirdatulhanani: alhamdulillah walaupun dah 63thn still dtg period
wirdatulhanani: mak dah menepouse ke?
wirdatulhanani: makan mab dah bp lama?
lixxx: baru baru 1 btl
wirdatulhanani: ok..sebelum makan mab mcmnae?
lixxx: dah lama dia tak dtg haid
lixxx: dia putus haid dlm umur 50-an
wirdatulhanani: oo ok..mab ni mmg boleh membantu mslh wanita yg sudah menopouse..
wirdatulhanani: so apa yg berlaku pd mak lida tu normal dan kesan yang +ve
wirdatulhanani: suruh mak sambung seperti biasa ye
wirdatulhanani: makan btl2 ikut aturan
lixxxa: tapi haid dia tak byk sikit je
lixxx: mungkin bulan akan dtg dia mari haid semula
lixxx: oklah,tq byk2
lixxx: kalau ada kemusykilan saya tanya lg.
wirdatulhanani: ok..sama2..akk nak jdkan testimoni boleh?? nama akan akk rahsiakan
lixxx: blh tak jadi masalah
lixxx: tapi nama rahsia yee…
wirdatulhanani: ok tqvm ye


Aku...dan bisnesku...

Assalamualaikum semua..

Setelah sekian lama saya mendiamkan diri daripada berblog..kini saya kembali aktif semula..insya Allah selepas ni pengurusan masa akan saya aturkan agar lebih fleksibel dan displin untuk saya patuhi. Sebelum ni saya ada satu blog yang menggunakan nama Ummihanani..namun atas sebab2 tertentu saya delete blog tersebut...so skng saya kongsi dengan blog kekandaku..jadinya mmg banyak perkara nak buat semula...nak kene jejak kawan2 blogger lain..insya Allah step by step...(mesti en.kanda ku jarang menulis..sbb semua geng2 blogger wanita belaka...hihihi...)

so mana2 kawan2 blogger yang tersinggah kat sini..nak exchange link di persilakan ye...

Ok topik yang saya nak bawakan pada hari ini berkaitan dengan produk yang sudah mendapat sambutan hangat daripada wanita diluar sana iaitu Maajun Anggun Bistari(MAB). Saya sudah menjual MAB ni sudah genap dua tahun. Alhamdulillah ramai sudah wanita diluar sana mengambilnya. Nanti saya akan tepek juga testimoni-testimoni drpd pengguna MAB ni.



Nak tahu apa itu MAB? Apakah khasiat2nya? ok baca selanjutnya di bawah ye..sebelum tu nak tepek gambar sikit..bg nampak lebih suka untuk anda membacanya...

hah itulah rupanya MAB ni...Ok sekarang saya nak bagitahu maklumat selanjutnya tentang Maajun Anggun Bistari ni.

Maajun Anggun Bistari(MAB) ialah produk tradisional yang dibuat daripada herba, rempah ratus dan madu. Ianya bertindak untuk merawat kesihatan luaran dan dalaman kaum wanita sahaja.

Maajun Anggun Bistari(MAB) adalah maajun perancang keluarga. MAB ini adalah rumusan tradisional yang telah diusahakan oleh pengusahanya selama 30 tahun. Cara penyediaannya pula adalah bersih, suci dan halal disamping bacaan surah-surah tertentu untuk memantapkan lagi penggunaannya.

MAB ini dirumuskan 100% daripada bahan akar-akar kayu dan tiada langsung penggunaan bahan steroid yang dapat memudaratkan kesihatan. Jadi tidak perlulah merasa ragu-ragu untuk mengambilnya. Ia juga tidak akan menyebabkan bertambahnya selera makan jadi tidak perlulah merasa takut akan masalah kegemukan. Kerana ia juga dapat mengurangkan berat badan ke tahap yang optima.

Oleh kerana kandungan yang digunakan adalah bahan-bahan tradisional jadi ia dapat memanaskan dan menyihatkan badan. Ini amat bagus bagi kaum-kaum wanita yang selalu merasa sejuk terutamanya selepas bersalin. Perlulah dinasihatkan supaya mengambil air dengan secukupnya.

Hah? mcmane semua? teruja tak bila baca penerangan saya tentang MAB ni? Ok anda mesti nak tau juga kan apakah khasiatnya? Testimoni daripada pengguna? dan lain2 tentang MAB?ok nnt saya akan sambung lagi ye...bg suspen sikit kat semua..:)

Sunday, 16 May 2010

~Kerjaya Wanita...dan pahala~

Menjahit adalah satu kemahiran (seni) yang perlu dipelajari oleh setiap wanita kerana Rasulullah pernah menganjurkan agar anak-anak perempuan diajarkan menjahit, menenun dan membuat kerja-kerja yang dilakukan oleh kaum wanita. Kepandaian menjahit akan memudahkan mereka bagi keperluan keluarga.



Walau bagaimanapun tidak ramai wanita hari ini yang berminat untuk terlibat dalam tugas-tugas seperti ini kerana ia memerlukan tumpuan dan penelitian. Tidak ramai yang boleh bersabar untuk duduk lama menyudahkan satu-satu bahan jahitan, tambahan pula jika ia perlu dijahit dengan tangan. Maka kebanyakan wanita hari ini lebih suka membuat tempahan pakaian di kedai ataupun membeli pakaian yang telah siap. Tetapi, tahukah kita bahawa Allah swt sebenarnya telah menyediakan sebesar-besar pahala bagi mereka-mereka yang menjahit untuk keperluan keluarga sendiri untuk dirinya, suami dan anak-anak.

Pernah suatu hari Rasulullah bersabda kepada anaknya Fatimah: “Wahai Fatimah, setiap wanita yang menenun kain dan dibuatkan pakaian (untuk ahli rumahnya: suami dan anak-anak) Allah telah menetapkannya di tempat khas di atas takhta di akhirat.”

Dalam satu riwayat lain disebutkan bahawa ganjaran pahalanya sama seperti pahala memberi makan kepada 1000 orang yang sedang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian. Dalam satu riwayat lain disebutkan bahawa ganjaran pahalanya sama seperti pahala memberi makan kepada 1000 orang yang sedang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian. Begitulah, betapa besarnya kurniaan yang Allah sediakan buat para wanita. Bukanlah mudah untuk memberi makanan dan pakaian kepada 1000 orang yang sedang kelaparan dan tidak berpakaian! Tetapi dengan melakukan tugas-tugas yang kecil seperti ini, yang mana ramai wanita yang tidak endah kerana agak merumitkan itu, Allah membalasnya dengan balasan yang luar biasa pada logik akal kita.

Rasulullah juga pernah memberi jaminan dalam hadisnya yang bermaksud: “Wahai Fatimah, setiap wanita yang memintal benang (menenun kain untuk pakaian keluarganya), Allah akan mencatatkan kebajikan terhadap perbuatan kebajikannya itu sebanyak jumlah benang yang ditenunnya dan Allah menghapuskan pula 100 perbuatan jahatnya (dosa-dosanya).” Begitulah ganjaran pahala yang Allah swt sediakan buat wanita. Jika seorang wanita ketahui dengan hanya menjahit pakaian untuk keluarga, Allah ampunkan segala perbuatan jahat kita yang lalu, nescaya seorang isteri itu tidak akan sibuk ‘merengek’ pada suami untuk pergi shopping setiap bulan.



Seorang isteri hendaklah, rajin-rajin memeriksa pakaian suami dan anak-anak. Butang-butang yang tanggal diganti, jahitan yang teretas, dijahit semula. InsyaAllah, seorang suami akan merasa bangga bila pakaian dia dijahit oleh isteri. Anak-anak juga akan merasa senang bila ibunya menjahit pakaiannya. Seorang isteri perlulah kreatif dalam menjahit sama ada menjahit alas meja, kusyen, lansir, tabir dan sebagainya.

Menjahit, menyulam atau pun mangait bagi segala keperluan hiasan rumah sendiri tentu lebih menarik dan menyejukkan mata memandangnya. Memang tidak ramai wanita atau isteri-isteri yang mengambil berat tentang perkara-perkara kecil seperti ini. Sedikit sangat yang mengambil perhatian dan yang sedikit itulah yang dilihat oleh Rasulullah ketika baginda di Israk Mikraj. Baginda dapati paling ramai wanita menghuni neraka dan sedikit sahaja yang menghuni syurga. Ini semua disebabkan para wanita atau isteri-isteri tidak mahu kembali kepada tugas sebenar mereka yang telah Allah swt tetapkan bersesuaian dengan fitrah sebenar.

Oleh itu para wanita ataupun yang telah bergelar isteri-isteri, marilah sama-sama menjadikan rumah sebagai tempat untuk mencari syurga dan sebagai tempat untuk mencapai darjat yang tinggi di akhirat kelak. Jadikanlah rumah sebagai medan jihad buat isteri atau kaum wanita semua mencari keredhaan Allah swt.

Friday, 14 May 2010

Selamat hari Lahir Hanani...(Afifah Hanani)

Assalamualaikum...Alhamdulillah hari ni genaplah 3tahun umur puteriku yang sulung...AFIFAH HANANI BINTI AFIZULLAH...seperti kebiasaan setiap tahun mmg kalau birthday kakak...ummi akan belikan kek...tahun ni kelainan sikit..ummi order cupcakes...namun sedih anak ummi tak suka makan cupcakes...tak pelah yang penting ummi sentiasa ingat birthday kakak ye...Jika dipanjangkan usiamu..apabila menatap blog ummi+abah, kakak akan ingat selalu..Ummi+abah sayang kak...



bawah ni gambar2 sekitar MesraMall...bawa jenjalan kakak dan adik...tak banyak sgt gambar masa makan-makan sebabnya waktu sibuk layan kerenah dua beradik ni..so umminya hanya sempat tangkap mana yang ada aje..:) Jom layan :







Akhir sekali....Doa Anak Yang Soleh...



Thursday, 13 May 2010

Piala Thomas...Tahniah Buat Malaysia

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah pasukan Badminton Negara kita (malaysia) mara ke semi final setelah menewaskan pasukan Denmark malam tadi...Tahniah buat Malaysia...(cewah mcm penulis/wartawan pulak)....Malam td berkesempatan melihat aksi mereka...Idah ni kalau tengok sukan2 begini...mulut memanglah bising...mujur tengok dengan suami...kalau dengan kawan2 mahunya idah dah terjerit2....semangat orang kata...oklah apa2 pun semoga Malaysia terus mara hendaknya ke Final...

Keratan Akhbar Utusan Malaysia Online:

Malaysia ke separuh akhir


Lee Chong Wei bersama Hafiz Hashim (kanan) meraikan kemenangan Malaysia menewaskan Denmark 3-2 pada suku akhir badminton Piala Thomas di Stadium Putra, Bukit Jalil, malam tadi. – Utusan/Ahmad Zakki Jilan


SKUAD badminton Piala Thomas negara berjaya melangkah ke separuh akhir selepas mengalahkan Denmark 3-2 pada perlawanan suku akhir di Stadium Putra, Bukit Jalil, semalam. Muhammad Hafiz Hashim muncul wira negara apabila memberikan mata kemenangan selepas mengalahkan Joachim Persson 21-12, 21-10.

Pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei dan beregu, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong terdahulu meletakkan Malaysia selesa mendahului 2-0.

Begitupun, keadaan bertukar cemas apabila Wong Choong Hann dan beregu Mohd. Zakry Latif-Hoon Thien How kalah, untuk Denmark mengikat kedudukan 2-2, sebelum Hafiz memberi mata kemenangan. Malaysia akan bertemu China di separuh akhir, esok.