Google+ Followers

Followers

Thursday, 31 December 2009

~Detik akhir 2009....~



Foto: kredit to google (sekadar gambar hiasan)


Minggu-minggu akhir 2009 ni, ada banyak tempahan customer yang perlu idah dipos...so mcm biasa kerja bungkus-membungkus pun berjalan..sbbnya selalu en.kanda yang akan buat kerja2 penghantaran ni..so idah perlu siapkan semuanya...mmg penat sebab kena tunggu puteri2 idah beradu dahulu...so waktunya dalam jam 11.00 pm ke atas...namun alhamdulillah walupun kurang tidur,kurang rehat namun berbaloi-baloi..nama pun kerja sendiri..sendiri bos sendiri kuli...inilah kerjayaku...

Syukur alhamdulillah sudah 3thn idah memegang title " WAHM" atau kata lain " Graduate Housewife"...namun ianya memerlukan komitmen yang tinggi untuk idah menjadi WAHM..dengan rumahtangga dan kerjaya sendiri...kekdng byk juga kerja2 terbengkalai...yang bestnya tiada due date..tak perlu dgn bebelan org jika kerja tak siap...waktu dapat diuruskan insya Allah dgn fleksibel...masa rehat yang tidak ditetapkan...ada masa cuti..so idah amat2 suka dengan situasi sekarang walaupun kekdng rasa bosan dan boring....dan kekdng timbul hasrat nak kerja makan gaji..huhuhu...

Tahun 2009 semakin hampir penamatnya...Tahun baru masihi akan menjelma...seperti biasa dah jd tradisi kita nak smbt tahun baru dgn pelbagai gaya...tanam azam baru..agenda baru..matlamat baru..pendek kata nak baru belaka...

Azam idah sudah idah catatkan sewaktu tahun baru hijrah yang lalu (18/12/09)...utk tahun masihi ni sekadar ucapan shjlah..hihi...semoga akan perolehi yang lebih baik dr sebelumnya...

Bg peniaga seperti idah ni...hujung2 tahun banyak benda nak kena settle...

  1. close akaun...ni nak kena kira untung rugi..jualan tahunan..kunci kira2..dan tutup..

  2. update stok yang masih berbaki

  3. business planning perlu dirangka

  4. target dan strategi marketing

  5. check akaun domain/hosting dan mcm2 lagi...
Untuk penutup tirai 2009..saya tinggalkan anda semua dengan kata-kata hikmah ini:


Wednesday, 30 December 2009

10 Sebab Doa Di Tolak

Dari Syaqiq Al Balkhi berkata :
"Suatu hari Ibrahim Bin Adham (Abu Ishaq) berjalan di pasar basrah lalu ia
dikelilingi oleh orang ramai dan mereka bertanya kepadanya : "Ya Abu Ishaq,
Allah berfirman;bermaksud "Mintalah olehmu sekelian kepada Ku nescaya Aku
kabulkan. Dan kami telah satu tahun berdoa dan doa kami belum dikabulkan
!".
Ibrahim bin Adham menjawab : "Bagaimana Allah hendak mengkabulkan doa kamu
sedangkan hati kamu tertutup oleh 10 perkara".

1. Kamu telah mengetahui Allah tetapi belum tunaikan haq-haqNya.
2. Kamu telah membaca Al-Quran tetapi tidak melaksanakan tuntutannya.
3. Kamu telah mengetahui syaitan sebagai musuh tetapi masih mentaatinya dan menyetujui seruannya.
4. Kamu menyatakan kamu umat Muhammad s.a.w tetapi tidak mengerjakan sunahnya.
5. Kamu mengatakan dirimu akan masuk syurga tetapi tidak mengerjakan apa-apa amalan yang akan membawamu ke syurga.
6. Kamu mengatakan dirimu selamat dari neraka tetapi ternyata kamu memasukkan dirimu kepadanya.
7. Kamu mengatakan mati adalah benar tetapi tidak bersiap-siap menghadapi mati.
8. Kamu sibuk meneliti aib atau cacat teman-temanmu tetapi tidak pernah melihat aibmu sendiri.
9. Kamu telah makan dan merasakan nikmat Tuhanmu tetapi tidak mahu bersyukur kepadaNya.
10. Kamu telah menguburkan mayat-mayat rakanmu tetapi tidak mengambil pengajaran dari mereka.

Friday, 18 December 2009

~Salam Maal Hijrah~









Pesan Imam Al-Ghazali:
" Yang dekat itu MATI,Jauh itu MASA,Besar itu NAFSU,Berat Itu AMANAH,Ringan dan Indah itu SOLAT."

sedikit kata-kata:

"Dalam kita melangkah,terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat hingga kita terduduk dan menangis. Peritnya terasa tetapi ketahuilah dan renungkanlah kembali ke dalam diri...Mungkin DIA(ALLAH) hadirkan airmata tika itu untuk kita menjahit kembali sejadah iman yang kian terkoyak lantaran ada langkah2 yang tersasar dari keikhlasan. Semoga kita sabar dan ditetapkan iman....waallahu'alam..."

yang baik datangnya dari ALLAH...yang buruk datangnya dari kealpaan diri saya sendiri..jika terdapat salah dan silap harap maaf dan diperbetulkan...Salam Maal Hijrah 1431H....semoga penghijrahan kita pada tahun baru ini akan membawa 1001 rahmat dan kebaikan buat diri kita...amin...waallahu'alam...


Wednesday, 16 December 2009

~Syukur Alhamdulillah...~

"Dimulakan dgn Bismillah...
Disudahi dgn alhamdulillah...
Begitulah sehari dalam hidup kita...mudah-mudahan diberkati Allah..."

Sukanya hati idah hari ni...nak tau nape??? Hah..igt tak entry sebelum pasal satu contest buku inspirasi??? Syukur alhamdulillah...Idah terpilih sebagai salah seorg 12 pemenang...walaupun bukan dapat tempat pertama dan kedua serta tidak berjaya memiliki buku-buku idaman tersebut...namun tetap bersyukur sbb terpilih sbg top 10 Pemenang Penghargaan....iaitu (Artikel akan dimasukkan dalam salah satu projek penulisan, blog pilihan dalam diari naufal)

10 Pemenang Kategori Penghargaan

10 Pemenang Penghargaan (Artikel akan dimasukkan dalam salah satu projek penulisan, blog pilihan dalam diari naufal)

1.Sitisifir- http://sitisifir10.blogspot.com/
2.Wan Anie- http://tintacomellote.blogspot.com/
3.Nor Azura Abdullah - http://comeybelako.blogspot.com/
4.Faziatun Nisa - http://fazya.blogspot.com/
5.Normi Hj. Mat Yusof http://kedaihuffaz.blogspot.com/
6.Siti Mariam binti Mohamad Morshidi- http://gerairizqi.blogspot.com/
7.Ummu Hanani- http://ummihanani.blogspot.com/
8.Kak Chik - http://keluargakusayang.blogspot.com/
9.Mommy Lyna-http://mysuperkids.net/
10.Salwa-IbuKauthar.Com
(Mohon emailkan saya jawapan peraduan- pn.masayu@gmail.com)


Apa yang idah lakukan ialah menghantar email:

1. Nama mengikut Kad Pengenalan (cth. Masayu Ahmad)
>> Nanti idah pos kat entry cik MAsayu ye...

2.Gambar pilihan, sama ada gambar profile anda atau gambar bersama
Ok ini gambar pilihan idah: